۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۰۱ : ۱۶
این جلسه با حضور سیدمحمد حکاک معاون دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره) قزوین، حمید عابدیها استاد دانشگاه و جمع کثیری از شاعران و اعضای فعال کتابخانههای قزوین به اجرا درآمد.
حمید عابدیها در این نشست به تشریح مباحث پیرامون عاشورا و مرثیهسرایی در ایران و ویژگیهای شاعران مرثیهگوی ادبیات فارسی از جمله وحشی بافقی، محتشم کاشانی، کاشفی سبزواری، خواجوی کرمانی، بیدل دهلوی، وصال شیرازی، جندقی و بسیاری از شاعران پارسیگوی دیگر پرداخت.
وی در خصوص نوحههای سینهزنی امام حسین(ع)، سوگوارههای مذهبی و مراثی نظم و نثر و مقتل امام حسین(ع) کتابهایی را برای حضار معرفی و آنها را مورد نقد و بررسی قرار داد.
عابدیها عنوان کرد: عاشورا به عنوان بزرگترین شعر حماسی در ادبیات شناخته شده است که یکی از بارزترین نکات ادبیات عاشورایی این است که شاعران و هنرمندان به بهترین نوع حماسی به این واقعه پرداختهاند.
این استاد ادبیات اضافه کرد: در مرثیههایی که بعضی از شاعران گذشته ما، درباره وفات و شهادت بزرگان اسلام به خصوص در سوگ واقعه جانسوز کربلا، و شهید شدن مظلومانه حضرت امام حسین(ع) سرودهاند، سعی شده تا پایگاه راستین مردان حق و پاسداران عدالت و مردمی را در برابر جباران روزگار مشخص سازند و فضائل و آزادگیها و مجاهدات آنان را در راه تأمین بهروزی انسان شرح و نشر دهند.
عابدیها گفت: ساختن مراثی و سرودن قصائد در مناقب اهل بیت(ع) از امور عادی شاعران شیعه مذهب و از دیرباز معمول بوده است، زیرا شیعیان برای تبلیغ عقائد خویش شیوههایی اختیار کردهاند که علاوه بر نتیجه کلی و نهایی، به حفظ مناقب نیز کمک شایانی کرده است.
وی تأکید کرد: با این همه تا عصر صفوی به اشعار زیادی در این زمینهها برنمیخوریم زیرا تعصبات و مشاجرات مذهبی قرن پنجم و ششم هجری که قسمتهایی از ایران را در بر میگرفت، آنچنان با کشاکشهایی همراه بود و چنانکه در قبل هم اشاره شد، شاعران شیعه، یا شعری در این زمینه نمیسرودند، یا اگر شعری میگفتند، برای آنکه دستخوش خشم عوام متعصب و سختگیریهای حکام نشوند، آن را ثبت و ضبط نمیکردند.
این استاد ادبیات ادامه داد: در بین اشعاری که درباره حادثه عاشورا سروده شده است، از نظر دوام و قوام ادبی، یکی از درخشانترین سرودهها همان ترکیببند محتشم کاشانی است. اگر از میان سرودههای بسیاری که درباره عاشورا پدید آمدهاند این سروده ارج و آوازهای بلند یافته و سرودهای مردمی شده است، خود برترین برهان و نیرومندترین نشانه از زیبایی و والایی آن میتواند باشد.
مسئول کانونهای ادبی ادارهکل کتابخانههای عمومی استان قزوین نیز در این نشست اظهار کرد: اشعار شاعران پارسی پیرامون عاشورا، ارادت ایرانیان به ائمهاطهار(ع) را میرساند.
اسماعیل قلندری ادامه داد: باید این نشستها تداوم داشته باشد و وقایع عاشورا برای آیندگان نیز تبیین شود.
گفتنی است، در ادامه جلسه شاعرانی که در وصف اباعبداللهالحسین(ع) شعر سروده بودند به خواندن اشعار پرداختند و اشعار جلسه را محمد ارداقیان، شیما تقیانپور، سیدمحمد حکاک، اسماعیل سکاک، محمد شفیعیها، محمدحسن ارداقیان، محمد بهشتی، زهرا قدیری، الهه حاجیخانی و ناهیدالسادات حیاتی خواندند.
منبع:فارس