۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۲۵ : ۲۲
عقیق: آیت الله سیدمحمدمهدی میرباقری در سخنرانی شب شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام در حرم مطهر بانوی کرامت در تفسیر آیه ۷۷ سوره نساء با بیان اینکه خدای متعال یک طرح و برنامه بزرگ و پر از اسرار و لایه های پنهانی دارد اظهار کرد: برنامه و نقشه خدای متعال برای هدایت و ساختن انسان ها و ایجاد امت صالحه لایه های غیب دارد و برای ما هم مکشوف و معلوم نمی شود.
وی ابراز کرد: در مقابل دستگاه پیچیده شیطان که خدای متعال به او اجازه داده که در روی زمین هبوط کند و نقشه بکشد و در مقابل هر فرزند آدم خداوند دو فرزند با عمرهای طولانی و اجازه وسوسه در قلوب انسان ها را داده است خدای متعال برای هدایت ما هم انبیاء و ائمه ای قرار داده و اینجور نیست که خداوند ما را تنها گذاشته باشد بلکه حجت های خود را فرستاده است.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه اگر ما با شیطان تنها بودیم شیطان همه ما را گمراه می کرد، افزود: ائمه و انبیاء خدا هم طبقات دارند و یک مجموعه ای هستند که در یک مسیر کار می کنند و این طرح الهی طرحی است اسرار آمیز که در اختیار ما نیست و ما نمی توانیم این طرح را ببینیم و بفهمیم مگر اینکه خدای متعال انبیا و رسلی را برای هدایت انتخاب می کند و آنها غیب عالم را می فهمند و مرتبط با عالم غیب و خدای متعال هستند و برنامه الهی را از خدا بگیرند و در عالم محقق کنند.
وی با بیان اینکه هر پیامبری به اندازه مأموریت و تکلیفش از غیب آگاه و شاهد است، گفت: امام به منزله عقل کل امت است که متصل به علم غیب الهی است و پشت صحنه های طرح الهی را می داند و ائمه ما هم همینگونه هستند و خداوند در بیان مختصات جنگ احد می فرماید خدای متعال کفار را از مؤمنین جدا می کند ولی شما را از غیب مطلع نمی کند و می گوید به خدا و رسولش مؤمن باشید و با طرح خدا حرکت کنید و اگر ایمان آوردید و تقوا پیشه کردید خدای متعال پاداش های کریمانه به شما می دهد.
میرباقری با بیان اینکه طرح پیامبر یک طرح واحدی است که در هر زمان در اختیار امام همان زمان قرار دارد و مردم باید آن طرح را از امام آن زمان بگیرند، افزود: مردم زمان امیرالمؤمنین(ع) باید با ایشان حرکت می کردند همینطور مردم زمان سایر ائمه(ع) باید با امام زمان خود حرکت کنند؛ در عصر حاضر هم ما باید طرح نبی اکرم(ص) را از امام زمان(عج) بگیریم و با ایشان حرکت کنیم و در روز قیامت هم هر کسی را با امامش فراخوان می کنند.
وی با بیان اینکه قرآن برای هر امامی تکلیفی را معین کرده است، گفت: هر امامی طرح خودش را عملی می کند و ما الان با طرح امام زمان(عج) باید حرکت کنیم و برنامه ایشان هم دو بخش دارد که یک بخش مربوط به دوران غیبت و یک بخش مربوط به دوران حضور ایشان است.
عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه امام زمان(عج) در دوران غیبت دست از امامت بر نداشته اند و امامت می کنند افزود: طرح دوران غیبت به اندازه ای رشد می کند که وقتی می خواهد ظهور واقع شود مؤمنین آماده آن دوران می شوند؛ در روایتی آمده است که افرادی که در عصر غیبت زندگی می کنند و ایمان به حضرت دارند از مردم همه دوران ها بالاتر هستند و خدای متعال عقل و درکی به آنها داده که همانطور که از امام حاضر باید اطاعت کنند از امام غایب اطاعت می کنند و در طرح امام زمان(عج) حرکت می کنند.
وی افزود: امام زمان(عج) در عصر غیبت مردم را به نقطه ای می رسانند که مردم را با فقها راه می برند و این بخشی از تربیت انسان ها است؛ بنابراین برنامه الهی برای رشد انسان ها در دنیا و بعد از آن در آخرت در دست انبیا و ائمه است و ما باید با برنامه آنها حرکت کنیم و همه انبیاء و ائمه را قبول داشته باشیم ولی با امام زمان خود راه برویم و خود را با او تنظیم کنیم و به طرح امام زمان خود ایمان بیاوریم و تسلیم باشیم.
میرباقری با بیان اینکه الان بعد از ۱۴۰۰ سال ما گوشه ای از طرح سیدالشهدا(ع) را می فهمیم که ایشان چکار می کردند، گفت: مردم سال ۶۱ هجری نمی دانستند که طرح امام چیست و چه خواهد شد و فهمیده های دوران به حضرت می گفتند شما اگر بروید شکست می خورید و همه چیز تمام می شود و نمی دانستند که انسدادی که بنی امیه در مسیر توحید ایجاد کرده بودند با شهادت حضرت باز می شود ولی وظیفه داشتند که با امام حرکت کنند.
وی غیبت امام زمان (عج) را هم دارای ابعاد پنهان و اسراری دانست که ما نمی دانیم، افزود: حضرت که ظهور کنند آن وقت اسرار آشکار می شود که امام در عصر غیبت چگونه مردم را راه می بردند و هدایت می کردند ولی امروز ما باید به همین اندازه بدانیم که یک طرح الهی وجود دارد و ما باید به آن ایمان داشته باشیم و خود را مطابق با آن کنیم و بدانیم که این طرح وادی امن است و به نتیجه می رسد.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه خداوند می فرماید دو جبهه وجود دارد و هر دو می جنگند ولی یکی در راه مستکبرین و طاغوت ها و یکی در راه خدا، افزود: کسی که می خواهد در جبهه خدا بجنگد باید ساخته شود و ساخته شدن هم نیاز به اقامه نماز و پرداخت زکات دارد یعنی باید به یاد خدا باشد و امکانات خود را خرج کند تا آماده حرکت در راه خدا شود زیرا کسی که نمی تواند از مال خودش در راه خدا بگذرد چگونه می تواند از جان خود بگذرد.
وی با اشاره به آیه ۷۷ سوره نساء گفت: خداوند می فرماید برخی بدون اینکه اقامه نماز و پرداخت زکات کنند می گویند ما را به میدان جهاد و قتال ببرید و وقتی قتال و جهاد بر آنها واجب می شود آنها از دشمن مانند خدا می ترسند؛ کسی که می خواهد در طرح خدا وارد شود باید به قدری موحد شده باشد که از هیچ کسی جز خدا نترسد و تمام بیم و امیدش از خدای متعال باشد و اگر تمام دنیا در مقابلش صف آرایی کردند احساس ترس و ناامیدی نکند و کسی که خود را آماده نکرده نمی تواند اینگونه باشد.
میرباقری افزود: کسی که می خواهد در راه خدا بجنگد و داخل در طرح خدا شود باید موحد باشد و اینجور نباشد که برای دشمن هم حساب باز کرده باشد و این تربیت نیاز به مقدمات دارد و اگر انسان مقدمات را فراهم نکند وقتی زمان قتال می رسد دیگر مرد میدان نیست و می گوید خدایا چرا جنگ را بر ما واجب کردی؟ تازه می خواهیم زندگی کنیم یک مهلتی به ما می دادی ولی قران می فرماید هرچه در دنیا به شما فرصت دهیم کم است.
وی تأویل آیه ۷۷ سوره نساء را مربوط به دوران امام حسن مجتبی علیه السلام دانست و گفت: امام حسن مجتبی علیه السلام امام معصوم بودند و طرح غیب الهی را در دست داشتند و مأمور به حلم و بردباری و آماده سازی امت برای قتال و درگیری در دوره بعد بودند ولی عده ای می گفتند نباید صلح می کردید و باید اعلام جنگ می کردید و می خواستند از امام جلو بزنند و در دوران امام بعدی هم که به آنها گفتند بجنگید آنها می گفتند چرا به ما فرصت زندگی نمی دهید و این جنگ به نتیجه نمی رسد.
عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: سلیمان صرد خزایی در زمان امام حسن مجتبی علیه السلام وقتی ایشان با معاویه صلح کردند به ایشان گفت یا مذل المؤمنین یعنی ای کسی که مؤمنان را خوار و ذلیل کردی و همین آدم در زمان امام حسین علیه السلام که قیام کردند با اینکه در کوفه بود با امام حسین علیه السلام هم نجنگید و بعد از امام حسین علیه السلام معلوم نیست که آیا جهادش به اذن امام سجاد بوده یا نه ولی در طول زندگی اهداف خودش را دنبال می کرد نه اهداف امام را و این به درد نمی خورد.
وی با بیان اینکه طرح امام زمان(عج) در عصر غیبت با فقها پیش میرود و امتحان سختی است، گفت: ما باید در این طرح حرکت کنیم و اگر پای این طرح بایستیم به تمام خیرات می رسیم و تقوا یعنی همین که انسان با برنامه امام حرکت کند.