عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۱۲۶۱۳۸
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴
مسجد بهبهانی واقع در خیابان انقلاب (ششم بهمن) بوشهر یکی از بزرگترین و پر شور ترین مساجد در برگزاری آئین های سنتی بوشهر در ایام محرم و شهادت ها است.

عقیق: مساجد در استان بوشهر قدمتی تاریخی دارند و احداث برخی از آنها بیش از چند قرن پیش برمی گردد. شهرت برخی مساجد بوشهر به گونه ای است که بخش مهمی از تاریخ این دیار هستند و حتی از آنها به عنوان یک آثار باستانی و محلی برای بازدید گردشگران و توریست ها در طول سال هستند. 

مسجد بهبهانی(مسجد بابا حاجی)

مسجد بابا حاجی متعلق به دوره قاجار است که در محله بهبهانی بافت قدیم شهر بوشهر واقع گردیده است. این مسجد در سال ۱۲۹۴ قمری توسط "یحیی بابا حاجی"ساخته و یا مرمت شده است.

گفته می شود این مکان در آغاز حسینیه بوده که توسط او به مسجد تبدیل شده است. محراب در وسط شبستان قرار گرفته و طاق نمای مسجد با قوس تیز روی ۲ ستون واقع شده است. داخل محراب با گل و بوته و کاشی تزئین گردیده است. شبستان در ابعاد ۱۲*۱۴ متر است که دارای ستون های قطور و کوتاه طاق نمایی با قوس تیز می باشد و ستون ها با گچبری تزئین شده است.

«مسجد بهبهانی» با بیش از یک قرن قدمت + عکس

نور فضای داخل شبستان توسط پنجره های مشبک که در ۴ ضلع شبستان قرار دارد تامین می شود. در ضلع شرقی مسجد ورودی شبستان واقع گردیده که نمای جلوی آن با کاشی کاری تزئین شده و دیوار ها به اندازه یک متر از کف با سنگ تزئین شده است. سقف شبستان بتونی بوده و ارتفاع شبستان از کف تا سقف سه و نیم متر می باشد. در ضلع شمالی مسجد یک حسینیه وجود دارد که در سال ۱۳۷۴ احداث گردیده است.

حیاط مسجد مربع شکل بوده و دیوارهای آن با طاق نماهایی قوس نیم دایره بوده و در ضلع شمالی آن قلندرخانه است. در ورودی به حیاط مسجد در ضلع جنوبی آن بوده و دارای طاق نمایی با قوس تیز می باشد که بر سردر آن کتیبه ای است که متن آن با جمله "مسجد حاجی بابا کوی بهبهانی"بر روی کاشی تزئین شده است. قاب عکس برخی از قدمای مسجد بهبهانی به نام های بابا حاجی، عامو بمون، جعفر بردک نیا، ابن رومی و... که نقش پررنگی در برپایی مراسم سنتی و مذهبی این مسجد داشته اند بر روی دیوار مسجد جای گرفته اند. لازم به یادآوری است اولین مسجدی که سنج و دمام را وارد عزاداری سنتی بوشهر کرد، مسجد باباحاجی کوی بهبهانی بود.

«مسجد بهبهانی» با بیش از یک قرن قدمت + عکس

بنا به گفته اهالی این منطقه و کارکنان مسجد در ابتدا مراسم های عزاداری محله بهبهانی در مسجد غریب و سنج و دمام و سینه زنی در خانه علم برگزار می شد. بعد از فوت آقای علم، مراسمات به مسجد باباحاجی منتقل می شود. مسجد باباحاجی در ابتدا به نام دیگری توسط آیت الله یزدی و به کمک تجار بهبهانی ساکن این محله (حاج باقر بهبهانی، میرزا حبیب بهبهانی، حاج رضا بهبهانی) که همگی انسان های بزرگ دیندار بودند ساخته شد. این تجار همگی در خدمت امام حسین بودند و هزینه هر دهه مراسم عزاداری را یکی از آنها تقبل می کرد. سال ها بعد با بازگشت آیت الله بلادی (که از مجتهدین به نام بود) به بوشهر، ایشان امامت جماعت مسجد را بر عهده گرفت.

بهبهانی، یکی از محله‌های قدیمی بندر بوشهر

محله بهبهانی از نام بازرگانان، تجار و علمایی گرفته شده که در قرن ۱۲ و ۱۳ هجری قمری از منطقه بهبهان مهاجرت کرده و در این شهر سکنی گزیده‌اند. بوشهر از آغاز فعالیت بندری و شهری، دارای رونق اقتصادی بسیار بوده از این جهت تجار و کسبه از نقاط مختلف کشور به این شهر روی می‌آوردند و حجره و تجار خانه خود را تأسیس می‌نمودند.

«مسجد بهبهانی» با بیش از یک قرن قدمت + عکس

مسجد حاجی بابا حاجی که از یادبودهای مرحوم حاج یحیی بابا حاجی پدر مرحوم آقا علی بابا حاجی است در این محله قرار دارد. خاندان آیت‌الله بلادی مجتهد بزرگ بوشهری از بدو ورود از بهبهان در این محله ساکن بوده و هستند. عمارات تجار و معاریف قدیم حاج محمد باقر بهبهانی، عمارت سید حسین بلدیه تاجر بوشهری و اولین شهردار بوشهر عمارت سید جعفر طبیب، گلشن و ایرانی هم در این محله واقع است.

مسجد بهبهانی بوشهر واقع در خیابان انقلاب (ششم بهمن) بوشهر یکی از بزرگترین و پر شور ترین مساجد بوشهر در برگزاری مراسمات آئین های سنتی بوشهر در ایام محرم و شهادت ها می باشد.

«مسجد بهبهانی» با بیش از یک قرن قدمت + عکس

 

منبع:حوزه


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین