۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۷ : ۰۲
عقیق:«سربازنامه» منظومهای برای شهید قاسم سلیمانی سروده افشین علا با تصویرگری محمدحسین صلواتیان منتشر شد.
افشین علا شاعر معاصر که پیش از این در سرودن اشعار حماسی درباره مناسبتهای ملی و دینی به چهرهای شناخته شده مبدل شده بود، در این منظومه با الهام از داستان افسانهای آرش کمانگیر به خلق منظومهای حماسی در وصف سردار شهید حاج قاسم سلیمانی پرداخته است.
این اثر را باید منظومهای حماسی، ملی، آیینی و تلفیقی از داستانهای اساطیری کهن ایران و آموزههای دینی و انقلابی ایران معاصر دانست که سعی کرده در قالبی مستند بازآفرینی یکی از مهمترین مفاهیم اساطیری و پهلوانی ایران را با تمثیلسازی و ایجاد شباهت میان پهلوانان اساطیری و قهرمانان ملی شکل دهد.
آرش در این منظومه با سفری تاریخی به سردار شهیدی مبدل میشود که به مانند پاره تن ایرانیان معاصر، تمامی موجودیت جانی و غیرجانی خود را در راه دفاع از مردم و سرزمینش به میدان نبرد میبرد و در نهایت نیز در این راه به شهادت میرسد.
هنر علا در این مجموعه توانایی در پل زدن میان تخیل، واقعیت و اسطوره و شبیه سازی آنها با همدیگر است. از سوی دیگر این مجموعه فراتر از تمثیل اسطورهای خود دارای فرازهایی شورانگیز، پهلوانی، سوگ و در نهایت غرور آمیز و شوق آور است و در نهایت نیز خبر از فردای روشنی میدهد که فرجام ناگزیر میان حق و باطل است.
این منظومه چند ماه پیش از انتشار رسمی از سوی علا تقدیم رهبر انقلاب شد که رهبری در یادداشتی بر این محموعه چنین نوشتهاند: «زیبا و شیوا و خوش لفظ و معنا سروده شده استو. منظومه ماندگاری خواهد شد انشالله این قریحه و لاین توفیق را به آقای افشین علا تبریک میگویم».
از دیگر نکات جالب توجه این کتاب، تصویرگری محمدحسین صلواتیان است که با تصاویری از قهرمانیهای آرش کمانگیر آغاز شده و به جنگ ایران و عراق و رویاییی با صدام و در ادامه حامیان داعش میرسد، در نهایت با تصاویری از رهبر انقلاب و شهید قاسم سلیمانی، شهید ابومهدی، مراسم تشییع پیکر شهید سلیمانی و ... ادامه پیدا میکند.
در پیشگفتار ناشر بر این کتاب آمده است: « سربازنامه منظومهای است حماسی ملی و آیینی تلفیقی از اسلوب متون منظوم فارسی پیرامون افسانهها و اساطیر باستان و آموزههای دینی و انقلابی امروز ایران زمین. با این تفاوت که روایت این منظومه نه بازنویسی افسانههای دوردست و کهن است و نه قهرمان آن اسطورهای خیالی. داستان سربازنامه صرفنظر از آرایهها و استعارههای شاعرانه روایت مستند و واقعی از حماسههایی است که در سالهای اخیر پیش چشم ایرانیان و جهانیان به وقوع پیوسته است. قهرمان آن نیز سردار عاشق و مجاهدی است که پاره تن ایرانیان این روزگار و نماد اقتدار و امنیت این آب و خاک بود، شهید جاودانهای که به دلیل مبارزه بیامان با خونخوارترین دشمنان بشریت نه فقط نزد ایرانیان محبوبیتی بینظیر داشت که پشت و پناه ملتهای مظلوم منطقه
بود. ملتهایی که در برابر هجوم داعشیان دست پرورده غرب، اسرائیل و برخی حاکمان وهابی عرب جز جمهوری اسلامی ایران، رهبر نستوه انقلاب و خیل مجاهدان جان برکف ایشان، حامی و دادرسی نداشتند. در این میان قاسم سلیمانی نماد اراده رهبر و امت اسلامی مبنی بر سازش ناپذیری در برابر جانیان متجاوز شد، اراده الهی و آهنین که به در هم پیچیده شدن پرچم جعلی اسلامخواهی داعشیان و رسوایی حامیان غربی آنان انجامید. اما به قیمت جان صدها رزمنده صاحبدل و بی باک که نام حاج قاسم سلیمانی در صدر فهرست اسامی پر افتخار آنان تا ابد خواهد درخشید.»
در بخشی از این منظومه چنین میخوانیم:
« اشرار ز شش جهت کمین کردند
اندیشه محو ملک و دین کردند
از خاک حجاز، داعش آوردند
بر شام و عراق، یورش آوردند
بس کودک و زن به خاک و خون خفتند
پاکان یمن به خاک و خون خفتند
دشمن که دلی به کین شناور داشت
نابودی ملک فارس در سر داشت
ما خفته ولی به خواب خرگوشی
در بستر غفلت و فراموشی
عشاق شدند ناگهان عاقل
دشمن پی جنگ و دوستان غافل
ما در پی امن و عافیت بودیم
آسوده به فکر مصلحت بودیم
چون پیر قبیله از خطر میگفت
هر کس سخن از دری دگر میگفت
ناگاه یلی زخیل سردارش
برخاست به یاری علمدارش
برخاست به سان آرشی دیگر
اندیشه ملک و ملتش در سر
در خلق حماسههای ایرانی
شد نوبت قاسم سلیمانی
پروانه صفت به قلب آتش زد
پهلو به زلالی سیاوش زد
پی پیر نشان راه قدسش داد
فرماندهی سپاه قدسش داد
قرآن به سرش گرفت و راهی کرد
مامور به خدمتی الهی کرد
قاسم که به رزم انس دیرین داشت
آن خواسته را چو جان شیرین داشت...»
انتشارات مکتب حاج قاسم وابسته به بنیاد شهید قاسم سلیمانی این منظومه را در 5000 نسخه به قیمت 69 هزار تومان منتشر کرده است.
منبع:تسنیم