۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۷ : ۰۴
عقیق:در مورد خواص و فضائل سوره مبارکه « یس » روایات زیادی در کتب تفسیری و روایی وجود دارد و روایات درباره زمان خواندن این سوره مختلف است و هیچیک زمان خاصی را به عنوان بهترین زمان مشخص نکرده اند بعضی روایات خواندن آنرا در صبح ، بعضی در ظهر، بعضی در شب و بعضی به طور کلی برای بر آوردن حاجت، سفارش کرده اند که نمونه هایی از آنها را می آوریم:
1- « عن النبی ص أنه قال سورة یس تدعی فی التوراة المعمة قیل و ما المعمة قال تعم صاحبها خیر الدنیا و الآخرة... و تدعی المدافعة القاضیة تدفع عن صاحبها کل شر و تقضی له کل حاجة»(1)
پیامبر فرمودند: سوره یس در تورات به عنوان" عمومیت آفرین" نامیده شده، سؤال شد از چه رو به آن عمومیت آفرین گفته میشود؟ فرمود: به خاطر اینکه کسی که همدم و همنشین این سوره باشد او را مشمول تمام خیر دنیا و آخرت میکند و این سوره مدافعه و قاضیه نامیده شده زیرا هر شری را از صاحب آن دفع می کند و هر حاجتی را برای او برآورده می کند.
2- « وَ عَنْ عَطَاءِ بْنِ أَبِی رَبَاحٍ قَالَ بَلَغَنِی أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص قَالَ مَنْ قَرَأَ یس فِی صَدْرِ النَّهَارِ قُضِیَتْ حَوَائِجُهُ »(2) عطاء بن رباح گفت به من رسیده که پیامبر(ص) فرمود کسی که سوره یس را در وسط ظهر بخواند حاجت هایش برآورده می شود.
3- «و ینبغی قراءة سورة یس بعد التعقیب فإن قارئها فی الصباح لا یزال محفوظا مرزوقا حتی یمسی و تسمی الدافعة لأنها تدفع عن قارئها کل شر و القاضیة لأنها تقضی له کل حاجة.»(3)
سزاوار است بعد از تعقیب نماز صبح سوره یس خوانده شود. زیرا قرائت کننده آن در صبح پیوسته محفوظ است و روزی داده شده تا شب و این سوره دافعه نامیده شده، چون از قرائت کننده آن هر شری را دفع می کند و قاضیه نامیده شده، چون هر حاجتی را برای او برآورده می کند.
4- از ابو بصیر نقل شده است که امام صادق (ع) فرمود: برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سوره یاسین است، هر کس آن را پیش از خواب یا در روز پیش از شام بخواند در آن روز تا شامگاهان از کسانی خواهد بود که محفوظ میمانند و از رزق خدا بهره میبرند، و هر کس آن را شب هنگام پیش از خواب بخواند، خداوند هزار فرشته بر او میگمارد تا او را از شرّ هر شیطان رانده شده و از هر آسیبی حفظ کنند، و اگر در روز آن شب بمیرد خدا او را وارد بهشت میکند و سی هزار فرشته هنگام غسل او حاضر میشوند و همه برای او طلب آمرزش میکنند و با استغفار او را تا قبرش مشایعت مینمایند...(4)
5- از جابر جعفی نقل شده است که امام باقر (ع) فرمود: هر کس سوره یاسین را در عمر خود یک بار تلاوت کند، خداوند به شمار تمام آفریدگان دنیا و تمام آفریدگان آخرت و آنچه در آسمان است، به شمار هر یک دو هزار هزار حسنه برای او مینویسد، و به همین اندازه گناهانش را محو میکند، و دچار تنگدستی، بدهکاری، ویرانی خانه، سختی، دیوانگی، جذام، وسوسه و بیماریهای زیانبار نمیشود،..(5)
درباره سوره واقعه بعضی روایات خواندن آن را در شب قبل از خواب و بعضی شب جمعه سفارش کرده اند:
1- « عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ مَنْ قَرَأَ فِی کُلِّ لَیْلَةِ جُمُعَةٍ الْوَاقِعَةَ أَحَبَّهُ اللَّهُ وَ أَحَبَّهُ إِلَی النَّاسِ أَجْمَعِینَ وَ لَمْ یَرَ فِی الدُّنْیَا بُؤْساً أَبَداً وَ لَا فَقْراً وَ لَا فَاقَةً وَ لَا آفَةً مِنْ آفَاتِ الدُّنْیَا وَ کَانَ مِنْ رُفَقَاءِ أَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع وَ هَذِهِ السُّورَةُ لِأَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع خَاصَّةً لَا یَشْرَکُهُ فِیهَا أَحَدٌ» (6)؛ ابو بصیر روایت کرده است که امام صادق علیه السّلام فرمود: کسی که در هر شب جمعه سوره واقعه را تلاوت کند، خداوند او را دوست میدارد و محبّت او را در دل تمام مردم قرار میدهد، و در دنیا هرگز روی بدبختی و تنگدستی را نبیند، و هیچ آسیبی از آسیبهائی که مخصوص دنیاست به او نمیرسد، و از همراهان و همنشینان امیر مؤمنان علی علیه السّلام میگردد. و این سوره تنها به آن حضرت اختصاص دارد و دیگران با او در این فضیلت شریک نیستند.
2- « قَالَ الصَّادِقُ (ع) مَنِ اشْتَاقَ إِلَی الْجَنَّةِ وَ إِلَی صِفَتِهَا فَلْیَقْرَأِ الْوَاقِعَةَ ...» (7)؛ امام صادق علیه السّلام فرمود: کسی که مشتاق است تا بهشت و چگونگی آن را دریابد سوره واقعه را تلاوت کند،
3- « عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ( ع) قَالَ مَنْ قَرَأَ الْوَاقِعَةَ کُلَّ لَیْلَةٍ قَبْلَ أَنْ یَنَامَ لَقِیَ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ وَ وَجْهُهُ کَالْقَمَرِ لَیْلَةَ الْبَدْر»(8)؛ امام محمد باقر علیه السّلام فرمود: کسی که هر شب پیش از خواب سوره واقعه را تلاوت نماید، خداوند متعال را در حالی ملاقات میکند که رخسارش چون قرص ماه شب چهاردهم درخشان است.
ِ4- « وَ أَقْوَی الْأَسْبَابِ الْجَالِبَةِ لِلرِّزْقِ إِقَامَةُ الصَّلَاةِ بِالتَّعْظِیمِ وَ الْخُشُوعِ وَ قِرَاءَةُ سُورَةِ الْوَاقِعَةِ خُصُوصاً بِاللَّیْلِ وَ وَقْتِ الْعِشَاءِ وَ سُورَةِ یس وَ تَبَارَکَ الَّذِی بِیَدِهِ الْمُلْکُ وَقْتَ الصُّبْحِ...» (9)
و نیرومندترین اسباب جلب روزی نماز خواندن با تعظیم و خشوع و خواندن سوره واقعه است به ویژه در شب و وقت عشاء و هم سوره یس و تَبارَکَ الَّذِی بِیَدِهِ الْمُلْکُ در صبح،
پی نوشت ها:
1. طبرسی،فضل بن حسن، مجمع البیان فی تفسیر القرآن،انتشارات ناصر خسرو،ج8،ص646.
2. علامه مجلسی،بحارالأنوار،چاپ بیروت، ج 89 ،ص 292.
3 . شیخ بهایی، مفتاح الفلاح فی عمل الیوم و اللیلة،انتشارات دار الاضواء، ص 118.
4. (عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ إِنَّ لِکُلِّ شَیْءٍ قَلْباً وَ إِنَّ قَلْبَ الْقُرْآنِ یس وَ مَنْ قَرَأَهَا قَبْلَ أَنْ یَنَامَ أَوْ فِی نَهَارِه...) شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، انتشارات دار الرضی،ص 111.
5. ( عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ ع قَالَ مَنْ قَرَأَ یس فِی عُمُرِهِ مَرَّةً وَاحِدَةً کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِکُلِّ خَلْقٍ فِی الدُّنْیَا...) همان.
6و7و 8. همان، ص117.
9. مجلسی، بحار الأنوار، ج73، ص319.
منبع:کارگرانلاین