۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۳ : ۰۴
عقیق:برنامه ماه بهشت همزمان با دومین شب از شبهای پرفضیلت قدر یکشنبه شب پنجم خردادماه به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما رفت تا این بار نیز در لحظات افطار داستان جالبی برای روزهداران هموطن تعریف کند.
برنامه این شب با تلاوت قاری نوجوان علیرضا حاجیزاده آغاز شد و در ادامه مهمان ویژه این شب که «رضا محمد دوسا» از کشور تانزانیا بود معرفی شد. این قاری و حافظ کل قرآن کریم سال ۱۳۹۵ در مسابقات بینالمللی قرآن ایران حضور یافته و رتبه ششم را به دست آورده است، او همچنین در مسابقات بینالمللی دیگری نیز حضور یافته و رتبههایی کسب کرده است.
روستایی که در آن هیچکس شیعه نبود
محمد دوسا در شهر آروشای تانزانیا و در قبیلهای که پیش از او بی دین بودهاند به دنیا آمده است. در این شهر مردم یا مسیحی هستند و یا هیچ دین خاصی ندارند. اولین مسلمان قبیله محمد دوسا پدربزرگ او بوده است که در این مورد میگوید: «پدرم اولین روحانی قبیله بود و به سمت اهل تسنن گرایش داشت. در واقع بعد از اینکه پدر بزرگ مسلمان شد اغلب به سمت اهل تسنن گرایش داشتند. در چنین فضایی پدرم مرا را برای یادگیری قرآن به مدارس شیعه فرستاد. او اعتقاد داشت شیعه به قرآن و زبان عربی علاقه زیاد دارد و من را فرستاد تا تنها قرآن و زبان عربی را بیاموزم.
هدف پدر محمد این بود که دو سال در مدرسه شیعیان بماند و بعد برای کمک کردن به او به محل زندگیشان بازگردد؛ «زمانی که به مدرسه اهل تشیع رفتم بعد از دو ماه ماه محرم فرارسید، دیدن حال و هوای محرم باعث شد تا بیشتر در مورد شیعه مطالعه کنم، نتیجه این مطالعات انتخاب مذهب تشیع بود، در کنار این حدیث کساء هم بسیار بر من تأثیر گذاشت».
محمد بدون هیچ ترسی تشیع خود را اعلام میکند و با خواندن حدیث کساء و معنای آن برای پدر و مادر، آنها را آرام میکند. پدر محمد را مورد بازخواست قرار میدهد اما مادر که پیشتر نام امامخمینی (ره) را و راه و رسم و سلوک او را شنیده است، به دفاع از فرزند خود که راه روحالله را در پیش گرفته است دفاع میکند.
محمد رضا دوسا که سابقه حضور در مسابقات بینالمللی قرآن بسیار زیادی دارد در مورد حضور در مسابقات ایران میگوید: «سال ۱۳۹۵ این افتخار را پیدا کردم تا در مسابقات ایران حضور یافته و رتبه ششم را کسب کنم، از این نتیجه بسیار راضی بودم چرا که من از قبیلهای آمده بودم که هیچ دینی نداشت اما بعد از چند سال در مسابقات ایران رتبه ششم را کسب کرده بودم».
محمد دوسا که پنج سال است برای تحصیل در ایران حضور یافته در مورد اولین برخوردهای خود با قاریان ایرانی میگوید: «من حافظ کل قرآن هستم، در رشته حفظ در مسابقات بسیاری شرکت کرده و رتبههای زیادی هم به دست آوردهام. در یکی از مسابقات به محض حضور در جایگاه به یکباره همه چیز را فراموش کردم و نتوانستم به جز یک بسم الله الرحمن الرحیم و اعوذ باللله الشیطان رجیم چیزی بگویم، بعد از مدتی بیمار شدم و این بیماری باعث شد تا رفته رفته محفوظات من از بین برود».
استفاده از رهنمودهای اساتید برجسته قرآنی ایران
«بعد از مدتی یک استاد ایرانی به نام استاد دهدشتی به تانزانیا آمد، این اولین برخورد من با اساتید ایرانی بود، من داستان حفظ خودم را برای ایشان تعریف کردم ایشان ترغیب کرد تا به سمت قرائت بروم، در همان زمان این استاد حدود یک ماه به ما آموزشهایی ارائه داد، بعد از چند وقت مسابقاتی در تانزانیا برگزار شد، آموزشهایی که از استاد دهدشتی فراگرفته بودم باعث شد تا در آن مسابقات رتبه دوم را به دست بیاورم. از همان موقع علاقه من به تلاوت بیشتر شد».
بعد از چند وقت گروهی از اساتید قرآن ایرانی که استاد شهیدی پور نیز در بین آنها بوده است به تانزانیا میرود و محمد دوسا بیش از پیش خود را به اساتید ایرانی معرفی میکند. همین رفت و آمدها باعث میشود تا محمد دوسا برای اولین بار و در سال ۲۰۱۱ میلادی به ایران بیاید و چند تلاوت در شهرهای مختلف انجام دهد. از همان زمان جذب ایران میشود و تصمیم میگیرد برای ادامه تحصیلات به ایران بیاید.
این قاری و حافظ قرآن در مورد تحصیلات خود بیان میدارد: «هنوز در جامعة المصطفی دانشجو هستم و برنامهریزی کردهام بعد از فارغالتحصیلی به روستای مادرم که هیچ شیعهای در آنجا زندگی نمیکند بروم و و مردم آن دیار را راهنمایی کنم». «مردم آنجا به تلاوت قرآن بسیار علاقه دارند، چند بار که من به تانزانیا رفتم بسیاری از افراد نزد من میآمدند و از من میخواستند تا تنها تلاوت کنم و بس. برای همین کار من در آن روزها از صبح تا شب تلاوت قرآن بود.
محمد دوسا در مور قاریان مورد علاقه خود نیز اظهار میکند: «تلاوت های شیخ حصان، محمود رمضان و شحات در بین قاریان مصری را بسیار دوست دارم. از بین قاریان ایرانی نیز به تلاوت حامد شاکرنژاد بسیار علاقه دارم و سفرهای زیادی با ایشان به عراق داشتهام و با سیدجواد حسینی هم بسیار صمیمی هستم».
تلاوت در حرم امام حسین (ع) از آرزوهایم بود
این قاری تانزانیایی بهترین خاطرات خود را تلاوت در بارگاه امامحسین (ع) و همچنین حضور در همایش پیرغلامان حسینی میداند؛ «یکسال در مسابقات بینالمللی قرآن کشور عراق حضور یافتم، در آن مسابقات یکی از برنامهها زیارت امام حسین (ع) بود و قرار بود یکی از قاریان نیز تلاوت داشته باشد، تعداد قاریان بسیار زیاد بود و امکان اینکه به من بگویند تلاوت کنم بسیار بسیار کم بود، از طرفی یکی از آرزوهای من هم تلاوت در همین مکان مقدس بود، در روز زیارت، لحظهای به خودم آمدم که داشتند اسم من را برای نشستن در جایگاه و تلاوت میخواندند. حس و حال بسیار ویژهای بود که تا پایان عمر حلاوت آن را با خودم همراه خواهم داشت».
«یکی دیگر از خاطرات من حضور در چند دوره همایش پیرغلامان حسینی بوده است، موضوعی که برای خودم هم مقداری عجیب است. من میدانستم برای تلاوت من را دعوت نکردهاند و برای شعرخوانی در مورد امام حسین جمعیت حضور یافته است، با این وجود قبول کردم و رفتم بدون اینکه تا آن زمان شعری گفته باشم، اما با حضور در این مراسم یک شعر به زبان محلی که سواحیلی است و عربی خواندم و این خاطره شیرینی برای من بود».
این قاری تانزانیایی در پایان آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت کرد. یادآور میشود برنامه ماه بهشت هر روز در ایام ماه مبارک رمضان و در لحظات افطار به روی آنتن شبکه قرآن و معارف سیما میرود. اجرای این برنامه را سیدوحید مرتضوی بر عهده دارد.