۰۷ آذر ۱۴۰۳ ۲۶ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۰۳ : ۱۲
عقیق: همه اعمال انسان چه خوب و چه بد بر زندگی انسان تاثیر می گذارند. آثار دنیوی و اخروی زیادی را برای اعمال صالح برشمرده اند. يكي از آثار دنيوي اعمال صالح، رزق و روزي هايي است كه بدون انتظار به صاحب عمل مي رسد. قرآن كريم در آیه 2 سوره طلاق در اين باره مي فرمايد: و من يتق الله يجعل له مخرجا و يرزقه من حيث لا يحتسب؛ كسي كه تقواي خدا را مراعات كند، برايش راه خروج از تنگناها را قرار مي دهد و از راههايی كه او به حساب نمي آورد، روزي مي بخشد.
پيامبرخدا (ص) نیز می فرماید: كسي كه از اسباب مادي ببرد و به خدا روي آورد، خدا به اندازه نيازش او را تامين مي كند و از راههاي پيش بيني نشده به او روزي دهد. محمد بن مسلم از امام صادق(ع) روايت كند كه فرمود: به طور مسلم خدا روزي هاي اهل ايمان را جز از راههايي كه خود به حساب نمي آورند، قرار نمي دهد.
اما روزي غير منتظره كه ثمره عمل صالح تقواست.چيست؟ در رواياتي كه از اهل عصمت به ما رسيده است دو معنا براي روزي غير محتسب بيان شده و به عبارت ديگر روزي غير محتسب و غير منتظره بر دو مورد تطبيق داده است.
اول، گوارا بودن آنچه دارد. چه بسياري افرادي كه داراي مال و ثروت و ساير اسباب زندگي هستند و به حساب مادي چيزي در زندگي كم ندارند، لكن آب خوش از گلويشان پايين نمي رود و زندگي آنها ناگوار است.اين مطلب احتياج به اثبات ندارد و همه در عمر خود به چنين افرادي بر خورده اند و در روزگار ما اين گونه انسانها كم نيستند. در اين زمينه ازامام صادق(ع) نقل شده كه فرمود: مقصود از روزي غير منتظره آن است كه خدا در آن بركت و خيرقرار مي دهد.
دوم، روزي غير منتظره روزي است كه بي زحمت بدست مي آيد. از علي(ع) نقل است كه فرمود: كسي كه خدا به او روزي دهد، بدون اينكه قدمي در راه تحصيل آن بر دارد و دستي به سويش دراز كند يا با زبانش چيزي درباره آن بگويد يا به خاطر آن مسافرتي كند و بدون اينكه خود را براي آن عرضه كند اين شخص از كساني است كه خدا درباره اش فرموده خدا از راههاي بي حساب به او روزي مي دهد.
از افرادي كه به نقل قرآن كريم از روزي غير منتظره بهره مند گرديد، حضرت مريم(ع)بود. مريم زني عفيف و پاك بود و پيوسته در محراب عبادت به پرستش آفريدگارش مشغول بود. شايستگي و تقواي زياد او باعث سرازير شدن نعمت هاي مادي و معنوي خدا شد. قرآن كريم سرگذشت وارد شدن حضرت زكريا بر مريم در محراب عبادتش را چنين بيان مي كند؛ خدا زكريا را بر كفالت و نگهباني مريم گماشت. هر گاه زكريا در عبادت گاه مريم وارد مي شد، نوعي رزق نزد او مي يافت. به مريم گفت اين روزي از كجاست؟ مريم گفت؛ از ناحيه خداست، خدا به هر كس كه بخواهد بدون حساب روزي مي دهد.
از امام باقر(ع) روايتي نقل شده كه در قسمتي ازآن آمده است؛ درفصل تابستان ميوه زمستاني و در فصل زمستان ميوه تابستاني نزد مريم آماده مي شدو وقتي حضرت زكريا اين كارخارق العاده را مشاهده كرد با اينكه همسرش نازا و خودش پيرمرد بود، از خدا فرزند خواست و دعايش مستجاب شد.
اين داستاني قرآني و امثال آن، به ما مي آموزد كه آنچه ما به عنوان علل و اسباب مي شناسيم، مستقل نيست و اگر خدا بخواهد از راه علل و اسباب ديگري كه غايت از چشمان ماست،امور جهان را اداره مي كند.
البته روزي غير منتظره منحصربه اين قبيل نيست كه نوعي معجزه است، بلكه در بيشتر موارد به اين طريق است كه خداي منان عوامل طبيعت را به گونه اي تنظيم مي كند كه در نهايت، خيراتش بيشتر به شخص با تقوا برسد گرچه در ظاهر طبيعي و معمولي به نظر برسد. مثلا شخصي تصميم به فروش خانه خود دارد به نحو عادي فرصت زيادي لازم است، لكن خدا علاقه اي نسبت به اين خانه در دل فردي ايجاد مي كند تا او خانه را خريداري كند.
عمل صالح همان گونه كه آثارش به شخص بر مي گردد، در نسل او هم موثر است. شايستگي يك فرد سبب مي شود خدا بركاتي به نسلش عطا فرمايد. در همین باره پيامبر اكرم(ص) می فرماید؛ خدا جانشيني بنده صالح را بعد از مرگش درباره اهل و مالش به عهده مي گيرد گرچه اهل او خوب نباشد.
پس بدون شک صالح بودن انسان در جلب رزق و روزي براي خود و حتي براي فرزندش نقش دارد. يكي از اعمال صالحي كه در جذب رزق و روزي بسيار نقش دارد دعا و درخواست از خداست. در اين باره روايات فراواني نقل شده كه به یک مورد اشاره می شود. راوي مي گويد از امام صادق(ع) درخواست كردم دعايي براي رزق به من بياموزد. آن حضرت دعايي به من تعليم داد كه چيزي را موثرتر از آن براي جلب رزق نديدم. به من فرمود؛ اللهم ارزقني من فضلك الواسع الحلال الطيب،رزقا واسعا حلالا طيبا بلاغا للدنيا و الاخرة صبا صبا هنيئا مريئا من غير كدّ ولامنّ من احد خلقك الا سعة من فضلك الواسع فانك قلت؛و اسئلوا الله من فضله"فمن فضلك أسأل و من عطيتك أسأل و من يدك الملاء أسأل؛ خدايا! از فضل گسترده حلال و پاك خودت، روزي گسترده حلال و گوارا براي دنيا و آخرتم روزي كن، بدون اينكه زحمت زياد بخواهد و منت بنده اي را به دنبال داشته باشد زيرا خودت فرموده اي از فضل خدا درخواست كنيد،من هم از فضل،بخشش و دست پُرِ تو، حاجت مي خواهم.
منبع: مهر
211008