۰۶ آذر ۱۴۰۳ ۲۵ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۰۶ : ۱۶
جواد رضویان در ابتدا به طنز مطرح کرد که تازه وارد این عرصه شده و صفر کیلومتر است؛ بنابراین خطاب به رسانهها گفت که تا میتوانید مرا نقد کنید اما منصفانه باشد.
رضویان در پاسخ به سوالی گفت: من اعتقاد ندارم فیلمم ضدارزشی است. اتفاقا میخواستم به یک سری ارزشها و وجوه انسانی بپردازم و قطعا اگر درنیامده کوتاهی از من بوده است. هر نقدی که ساخته میشود تلاش میکنیم نسبت به یک چیزهایی آگاهی بدهیم یا شرایطی فراهم کنیم تا برخی چیزها دیده شود. واقعیت این است که خیلی مستنداتی که در این فیلم نشان دادیم واقعیت دارند. فقط کافی است یک مقدار حواسمان را جمع کنیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا شباهتی بین این فیلم و فیلم «رسوایی» ده نمکی وجود دارد، گفت: من اینطور فکر نمیکنم یعنی هر جایی هر دختری با یک آقایی همراه باشد، رسوایی است!
پیمان عباسی نویسنده این فیلم نیز گفت: فیلم واقعا کمدی نیست؛ بلکه زهرمار و تلخ است، حتی اگر لحظاتی شیرین میشود معنیاش این نیست که مدعی است موضوعات کاملا اجتماعی است.
جواد نوروزبیگی تهیه کننده فیلم در پاسخ به سوال خبرنگار فارس مبنی بر اینکه آیا برای تهیه فیلم تصور نکردید بین جامعه مداحان حساسیتی ایجاد شود و با توجه به اینکه برادر خودشان هم مداح است، آیا کار را به او یا دیگر مداحان مشهور نشان داده است، گفت: زمانی که در مرحله فیلمنامه این موضوع حساس را بررسی کردم، حساسیت خودم و جواد رضویان بیشتر از شما بود. میدانستیم که احتمالا با جماعتی سروکار خواهیم داشت که شاید نزدیک شدن به آنها سخت باشد و ما هم تشویق نشویم.
وی با اشاره به اینکه برای این کار بازتابها را گرفته و حتی برادر خودش هم آن را قبل از کار دیده است، گفت: حتی ایشان کار را هم دوست داشتند و نقدی هم بدان داشتند. بنابراین در این کار خواستیم بررسی کنیم که در این مسیر اگر واقعا یک مداح قرار بگیرد، چکار میکند؟ آیا میتواند مسیر را طی کند و راه درست را از خلاف تشخیص دهد و وظیفه انسانی را انجام دهد یا اینکه کنار میکشد؟
وی در ادامه گفت: به نظر من یک اطلاعرسانی هم این کار به طبقه مداح کرده؛ چرا که هر طبقه دیگری اگر با این کار مشکلی داشتند ابتدا کار را پس میزدند. حال امیدوارم که از کار ما راضی باشند و اگر هم نباشند ما را ببخشند.
جواد رضویان سپس عنوان کرد: درباره این سوال خبرنگار، فقط این را یقین دارم که اتفاقات فیلم چیزی نزدیک به ۶۰ تا ۷۰ درصد واقعا رخ داده. یعنی اتفاقی است که ۷۰ درصدش برای کسی پیش آمده که مداح نبوده ولی شرایط اجتماعی خاصی داشته است.
پیمان عباسی در این زمینه گفت: ماجرای فیلم برمیگردد به زمانی که من دبیرستان میرفتم. خاطرهای برای یکی از روحانیون محل ما رخ داد و مشکلات زیادی برایش ایجاد کردند. آن بنده خدا تا آخر عمر درس نخواند و وقایع آن خاطرات در ذهن من هست.
سیامک انصاری نیز درباره نقش مداح گفت: برای نقشم خیلی سختی کشیدم و بسیار تمرین کردم. حتی روی لحن، نگاه و حرکات تمرین کردم و همه مراحل سخت را تجربه کردم. بنابراین وقتی نقشی داری که متفاوت است باید تجربه متفاوتی هم برای آن کار به دست آوریم.
رضویان سپس اظهار داشت که سعی شده یک نقد اجتماعی بسازد، قطعا فقری که منتج به خیلی از اتفاقات میتواند بشود آن فقر میتواند مالی یا فقر فرهنگی باشد، این فیلم دست و پا میزند که چنین چیزی را بیان کند.
داستان فیلم در مورد مداحی یا مداحان نیست. یک ماجراست که شخصیت اصلیاش یک مداح ـ عاقد است.
نقش مداح را سیامک انصاری؛ بازیگر نام آشنای فیلمها و سریالهای طنز بازی کرده است.
مداح محل که وجهه خوبی نزد مردم منطقه دارد به درخواست مردم کاندیدای شورای شهر میشود. در این بین یکی از همکلاسیهای این مداح که بعد از ۳۰ سال و با دیدن پوستر او در خیابان او را یافته، برای رفع مشکل مالیاش و همچنین گرفتن انتقام یک کینه قدیمی، علیه مداح توطئه میکند. همکلاسی سابق با زنی خلافکار که او را همسر خود معرفی میکند به خانه مداح میروند تا....
مداح قصه، مردی ساده است (نه ساده لوح)، مذهبی و پایبند عقایدش است (و نه ریاکار) و در نهایت با مردانگیاش باعث میشود زن خلافکار، خلاف را کنار بگذارد.
تصویری که از مداح در ذهن مخاطب پس از پایان فیلم نقش میبندد، تصویر خوبی است. سیامک انصاری همیشه در کارهای مهران مدیری نقش یک درستکار عاقل، که در میان مشتی ابله یا شیاد گرفتار شده را ایفا کرده است.
انتخاب او برای اجرای نقش مداح کمک بزرگی است برای اینکه مخاطب درستکاری و دینداری او را باور کند و چه خوب که این نقش را سید جواد هاشمی بازی نکرد.
فیلم زهرمار بیاشکال نیست، استاندارهای سینمایی را ندارد، اما فیلمی دغدغهمند و دردمند است.
ضعفهای فیلم، آن را غیرقابل تحمل نمیکند. بر خلاف فیلم «خون خدا»، تنها فیلم عاشورایی امسال است که کلی به آن امید بسته بودیم اما در همان ۱۰ دقیقه اول امیدهایمان را نابود کرد.