عقیق: چند روزی است که در پی انتشار سخنان یکی از مداحان اهل بیت علیهالسلام در فضای مجازی درباره بحث صله و پاکت برخی از مداحان حواشی ایجاد شده است که حتی دامنه آن هم به دیدار سالانه مداحان با رهبر انقلاب هم کشید و یک خبرنگار با سوالی سراغ برخی از مداحان رفت که این حواشی را بیشتر داغ کرد.
طرح موضوع شغل بودن یا پاکت مداحی برای ضربهزدن است
خبرنگار از برخی از چهرههای نامآشنای مداحی سوال کرد که آیا مداحی شغل آنهاست و برای روضه رفتن پول دریافت میکنند. مرتضی طاهری رئیس هیأت مدیره خانه مداحان در این خصوص میگوید: متاسفانه جریانی در داخل و خارج از کشور به دنبال تخریب جریان مداحی است.
مداحان مورد وثوق رهبر انقلاب هستند و ایشان برای آنها وقت میگذارد و با فرمایشهای متقن خود حامی و راهنمای آنان است.او ادامه میدهد: طرح این سوال که آیا مداحی شغل است و یا پول برای جلسه میگیرد، دلسوزی برای جامعه مداحی نیست بلکه انحراف است و موجب میشود که دشمن از این مسائل سوءاستفاده کند و بستری برای تخریب مداحان پیدا کند.
برخی بانیان یادشان رفته هدف از برپایی جلسه چیست
صحبتهای این پیرغلام، درحالی است که بسیاری از مداحان کشور در کنار وظیفه خود برای نوکری و مدح اهل بیت علیهمالسلام محل شغل و درآمدی هم دارند و به حد نیاز امور زندگی خود را میگذرانند.
آنچه که در صحبت حمید علیمی هم تصریح شده بود، درباره برخی از مداحان است که برای حضور در یک جلسه رقمهای سنگین دریافت میکنند. امری که به گفته مداحان و اهل فن، مقصر اصلیاش بانیان جلسه هستند که هدف اصلی برپایی جلسه را که مدح و ذکر نام اهل بیت است، فراموش کردند و با نام و حضور یک مداح و منبری به دنبال مقاصد دیگری هستند.
کسی ریالی به زور به فردی نمیپردازد
مرتضی طاهری میگوید: جریانی این روزها در داخل و خارج مشغول فعالیت است که با پیشنهاد رقمهای سنگین برای مداحان به دنبال وسوسه و تغییر جریان ستایشگری است.
البته باید بدانید در این جامعه هیچگاه فردی به اجبار ریالی به کسی پرداخت نکرده است. مداحی یک هنر است و مانند دیگر هنرها و هنرمندان، افراد برای دعوت از هنرمند باید هزینه بدهند و این درحالی است که بسیاری از مداحان قربت الی الله تلاش میکنند. مانند همان گچکاری که برای رضای خدا رایگان در حرم اهل بیت کار میکند.
نمیتوان هم شغل داشت و هم مداح حرفهای بود
این مداح پیشکسوت درباره بحث شغل بودن مداحی و این سوال که خبرنگار پرسیده بود که آیا مداحی شغل شماست هم میگوید: قطعاً مداحی شغل نیست و یک هنر است اما تجربه ثابت کرده حتی درمورد شخص خودم که مشاغل زیادی را دنبال کردم؛ یک مداح نمیتواند در کنار مداحی حرفهای کار دیگری را جدی دنبال کند.
اگر فرد بخواهد تخصصی مداحی کند نمیتواند در طول روز برای کار دیگری هم زمان بگذارد. باید منشا این سوالات انحرافی و بودار بررسی شود تا مشخص شود چه قصد و نیتی را دنبال میکنند. شاید برخی مداحان هم مشغول کار یا شغلی در کنار مداحی باشند اما در کار مداحی به آن موفقیت لازم نمیرسند.
فردی که اهل بیت(ع) را مایه امرار معاش قرار دهد، ملعون است
سیدمهدی میرداماد یکی از مداحان خوشخوان و سرشناس میگوید: متاسفانه اقتصاد در تمام شئونات جامعه اثر گذاشته و روی مداحی هم اثرگذار بوده است؛ بهگونهای که مداحی شغل شده است حال هرچه فریاد بزنیم مداحی را شغل ندانید،جلسات را معامله نکنید و حرف از پول نزنید تا مردم تصور نکنند بهراحتی میتوان آدم یا روضه را خرید، اما به خرج عدهای نمیرود.
او ادامه میدهد: امام رضا (ع) که به مهربانی و رأفت معروف است، میفرماید: «ملعون است فردی که اهل بیت(ع) را وسیله امرار معاش خود قرار دهد» بنابراین نمیتوان دفاع کرد، فردی با مداحی برای خود کسبوکار راه بیندازد.
مداح باید منبع درآمدی غیر از ستایشگری داشته باشد. فردی که در این عرصه وارد میشود، اولاً به خود جفا کرده است که در شعری هم داریم:
«بازار سوخت ز آتش سودای ما چو دید/ یوسف خریدنی است ولی ما فروختیم» این فرد قطعاً خود را ارزان فروخته است و نتیجهاش را خواهد دید، اما از سوی دیگر در جامعه هم تاثیر بدی دارد و موجب سلب اعتماد مردم میشود که در این صورت اتفاق بدی رخ خواهد داد.
صله مداحی را نباید شمرد
میرداماد میگوید: بزرگترهای مداحی میگویند حتی نباید صله ارائه شده را شمرد؛ زیرا موجب میشود تا در تصمیمگیری برای حضور در جلسه بعدی هیأت، انسان وسواس داشته باشد و گزینش کند.
البته امروز ۷۰ درصد جلسات هیأتها ثابت است. یعنی مداحان به عنوان مهمان به جلسات کمتری میروند.در فضای مداحی کشور هرزمان مشکل و انحرافی دیده شده است، فضای بزرگتری و کسوت چارهساز شده است.
زمانی که یک مداح دچار انحراف اخلاقی شد، مداح جوانی موی خود را رنگ کرد یا گوشواره انداخت یا مداحی درباره همین بحث پاکت مداحی سخن گفته بود، بزرگترهایی همچون حاج منصور ارضی، حاج مرتضی طاهری، حاج محمدرضا طاهری و ... وارد عمل شدند و نگذاشتند خطای یک نفر به پای تمام این قوم نوشته شود.
میرداماد میگوید: برخی میگویند باید سازماندهی وجود داشته باشد و فردی وارد عمل شود و جلوی این آفت را بگیرد، اما معتقدم بزرگترهای مانند حاج منصور ارضی باید وارد شوند و شخص را به باور لازم برسانند.
مشکل این است بزرگترها فراموش شدند
مرتضی طاهری که خود از بزرگترهای عرصه مداحی است میگوید: مشکل این است که بزرگترها فراموش شدند و جوانترها از این قشر فاصله گرفتند. من در خاطر دارم که مرحوم کافی همیشه هنرمندانه نسبت به برخی از این موضوعات حاشیهدار واکنش میداد و فاصله میگرفت.
البته باید بدانیم مداحان محل مراجعه نیازمندان هم هستند و گاهی دستگیری از افراد هم دارند. به مداحان جوان میگویم دست خود را از دست بزرگترها جدا نکنید. زمانی که این نقشههای دشمن سراغ شما بیاید، با یک کمک بزرگتر، نجات پیدا میکنید.طرح این مسائل در فضای مجازی و رسانهها، حلّال مسأله نیست، البته که کمکاری نهادها و مسوولان متولی امر موجب میشود که این مسائل رسانهای شود.
مرتضی طاهری میگوید: اگر فردی واقعا دغدغهای در این مسائل دارد با طرح موضوع خدمت یک بزرگتر میتواند، تذکر او را به فرد جوان محقق کند و اگر اثر نداشت میتواند سراغ مراکز و نهادهای رسیدگی کننده برود. طرح این موضوعات در رسانه هیچ هدفی جزء دیده شدن ندارد و فردی هم که این بیان را اخیراً داشته است برای آن است که بنا دارد مجدد خود را در صدر رسانهها و فضای مجازی نگه دارد.
کمیتهای که فقط خبرش هست
از سال ۱۴۰۱ همواره سازمان هیأت و تشکلهای دینی زیرجموعه سازمان تبلیغات اسلامی که از متولیان اصلی حوزه مداحی و ستایشگری است، در برهههای مختلف حرف از کمیتهای به نام صیانت از مداحی زده است که در تعریف آن گفته شده که بنا دارد از جایگاه مداحی حفظ و حراست کند.
هربار در اخبار حرف از تأسیس میشود یا تأسیس شد این کمیته بوده است و حتی شورای عالی ستایشگری که برگرفته از بزرگان این عرصه هست هم تأسیس آن را تصویب کرده است اما هنوز بعد از دو سال اثری از آن نیست.
کمیتهای که اگر بود و حرف و تصمیمش ضمانت اجرایی داشت میتوانست نسبت به بسیاری از تخلفات حوزه مداحی کشور با شیوههای سلبی یا ایجابی واکنش نشان دهد.
مرتضی طاهری رئیس هیأت مدیره خانه مداحان میگوید: این کمیته از سوی سازمان تبلیغات اسلامی باید شکل گیرد و ما نیز یک عضو آن از مجموعه خانه مداحان هستیم. در این کمیته از جایگاه مداحی صیانت میکنیم و هدفمان هم حمایت است و نه برخورد.
البته که طبق شنیدههای ما از دیگر مسوولان این عرصه، مسوولیت این کمیته از سوی سازمان تبلیغات اسلامی به هیأت رزمندگان اسلام واگذار شده است. اما بروز و ظهوری فعالیت آنها نداشته است.یکی از مخاطبان خبرگزاری فارس هم در سامانه تعاملی فارس من درباره
ایجاد نهاد نظارتی برای سازماندهی هیأتهای مذهبی، منبریها و مداحان
نوشته است: شعری از مداحی که در آن ترویج ازدواج نکردن به بهانه رسیدگی به کارهای هیأت منتشر شد و در شبکههای اجتماعی بازتاب فراوان داشت. فراوانی سبکهای غیرمتعارف که شأنیتی با مجالس اهل بیت(ع) ندارد موجب بدبینی قشر کثیری از مذهبیان سنتی به هیأت شده است.
امروزه لزوم وجود مرکز تربیت و تعلیم مداحان و استاد دیدن آنها بیش از پیش آشکار میشود.نهادهای بسیاری در حوزه مداحی و هیأت اعم از خانه مداحان، کانون مداحان، بسیج مداحان، هیأت رزمندگان، جامعه ایمانی مشعر و از همه بالاتر سازمان تبلیغات اسلامی وجود دارند که هرکدام کارهایی حتی در موازات هم انجام میدهند اما آنچه نیاز است دغدغهای در وجود آن طبق فرمایش رهبر انقلاب برای صیانت از مداحی است.
منبع:فارس