عقیق:حجت الاسلام قرائتی در برنامه «درسهایی از قرآن» با موضوع بررسی رساله حقوق امام سجاد علیهالسلام گفت: امام درباره حق گوش گفت: وَ أَمَّا حَقُّ السَّمْعِ فَتَنْزِیهُهُ عَنْ أَنْ تَجْعَلَهُ طَرِیقًا إلَى قَلْبکَ إلا لِفُوهَة کَرِیمَة؛ یعنی حق گوش آن است که نگذارى چیزى را به درون تو برساند، مگر آنکه سخن خوبى باشد، در دل تو فکر خوبى یا خوى پسندیدهاى پدید آورد. یعنی باید حرفهای ارزشی وارد آن شود. لوله قلب، چشم یا گوش است. با چشم خاطرات انسان وارد ذهنش می شود؛ لذا باید از این اعضاء مراقبت کرد.
وی افزود: خداوند در قرآن میفرماید «... إِذا سَمِعْتُمْ آیاتِ اللَّهِ یُکْفَرُ بِها وَ یُسْتَهْزَأُ بِها فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّى یَخُوضُوا فی حَدیثٍ غَیْرِهِ»؛ یعنی هر گاه شنیدید آیات خدا مورد انکار و ریشخند قرار مىگیرد، با آنان منشینید تا به سخنى غیر از آن درآیند. اگر در یک جلسهای نشستی که حرفهای باطلی میگویند، شما حق نداری در آنجا بنشینی. یا باید جلوی این حرفها را بگیری و یا اگر نمیتوانی، مجلس را ترک کن. چون این حرفها در روحتان اثر دارد.
حجتالاسلام قرائتی با تأکید بر اهمیت به سخنان حکمتآمیز گفت: خداوند میفرماید «الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَه»؛ یعنی بندگانی هستند که به سخن گوش فرا مىدهند و بهترین آن را پیروى مىکنند. یَسمَعُون یعنی گوش داد، اما یَستَمِعون یعنی دل داد؛ یعنی حرف که زده میشود، به آن حرف دل بدهید. یَستَمِعون یعنی حرف را گوش دهید، نگاه نکنید چه کسی میگوید. ممکن است گوینده بزرگی باشد، اما حرفش غلط باشد. ممکن است بچه کوچکی حرف بزند، اما حرفش منطقی باشد. یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ نه یستمعون القائل.