عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۱۲۲۷۶۸
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۶
نسخه الکترونیک تفاسیر رهبر معظم انقلاب بر هشت سوره قرآن کریم با همکاری انتشارات انقلاب اسلامی و نرم‌افزار طاقچه منتشر شد.

عقیق: انتشارات انقلاب اسلامی با همکاری نرم‌افزار طاقچه مجلداتی از مجموعه تفسیری رهبر معظم انقلاب را در قالب کتاب الکترونیک منتشر کرد و در دسترس علاقه‌مندان قرار داد. تفسیر سوره حمد، تفسیر سوره تغابن، تفسیر سوره مجادله، تفسیر سوره ممتحنه، تفسیر سوره حشر، تفسیر سوره برائت،‌ تفسیر سوره جمعه و تفسیر سوره بقره عناوین این مجموعه را تشکیل می‌دهد. 

کتاب «تفسیر سوره حمد»، متن ویراسته جلسات تفسیر این سوره است که از 15 اسفند 1369 آغاز شد و تا 18 اردیبهشت‌ماه 1370 به طول انجامید.  تمام آیات این سوره، غیر از آیه هفت، در شش جلسه بررسی شد. به دلیل تکمیل نشدن تفسیر سوره حمد در جلسات ذکر‌ شده، به‌منظور استفاده بهتر مخاطبان از این کتاب و دسترسی آسان‌تر به شرح کامل این سوره، مطالبی که رهبر معظم در مناسبت‌های دیگر، درباره آیه هفتم سوره حمد بیان فرموده بودند، گردآوری و در این اثر ارائه شده است.

بعد از جلسات تفسیر سوره حمد و پس از چند ماه تعطیلی، جلسات تفسیر قرآن رهبر انقلاب با ترجمه و توضیح سوره بقره در تاریخ 17 مهر 1370 از سر گرفته شد. این جلسات با حضور دانشجویان در حسینیه امام خمینی(ره) در 24 جلسه تشکیل شد و تا 29 مهر 1371 ادامه داشت.

قرآن , کتاب , کتاب الکترونیک , انتشارات انقلاب اسلامی ,

بخش دیگری از تفاسیر این مجموعه به تفسیر سوره‌های مدنی اختصاص دارد. رهبر معظم انقلاب در دوران قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی جلسات متعددی با موضوع تفسیر سوره‌‌های قرآن تشکیل می‌دادند. پس از پیروزی انقلاب، سلسله جلساتی در این‌ خصوص برگزار شد و برای هر سوره‌ چند جلسه تفسیر در نظر گرفته شد. اما انتخاب این سوره‌ها هرکدام دلیل خاص خود را داشت. انتخاب این سوره‌‌ها به این دلیل بود که سوره‌‌های جزء 27 و  28، غالباً سوره‌‌های مدنی است و در شهر مدینه‌‌ بر پیامبر اکرم(ص) نازل شده‌اند؛ به این معنی که این سوره‌‌ها مربوط به زمان پس از تشکیل حکومت اسلامی است. پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز کشور در موقعیتی مشابه قرار داشت. نوع مطالب و مسائلی که بعد از تشکیل حکومت اسلامی برای یک جامعه لازم است، با نوع مطالب و مسائلی که قبل از این زمان و حین مبارزه مردم برای تشکیل حکومت اسلامی وجود دارد، متفاوت است. با توجه‌ به اینکه این تفاسیر مربوط به سال‌های آغازین پس از پیروزی انقلاب است، به‌خوبی نیازهای جامعه در انتخاب سوره‌ها و سبک تفاسیر که منطبق بر مسائل روز هستند، در نظر گرفته شده است.

بر همین اساس، جلسات تفسیر با محوریت سوره‌های مدنی در دهه 60 برگزار شد. کتاب «تفسیر سوره حشر» که متن ویراسته جلسات تفسیر این سوره در دوران مسئولیت ریاست جمهوری رهبر انقلاب در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری است، حاصل این جلسات است. جلسات تفسیر این سوره در از تاریخ  18 تیرماه تا 23 مهرماه سال 1361 برگزار شد که در 10 جلسه، تقریباً تمامی 24 آیه سوره حشر مورد بررسی قرار گرفت. 

«کتاب تفسیر سوره جمعه» نیز حاصل هشت جلسه تفسیر قرآن کریم است که از اواخر سال 1361 تا اردیبهشت سال 1362 در جمع پاسداران و اعضای دفتر ریاست جمهوری برگزار شد. همچنین جلسات تفسیر سوره مجادله نیز در هفت جلسه برگزار شد که در آن، 22 آیه سوره مجادله از 17 اردیبهشت‌ماه تا 11 تیرماه سال 1361 مورد بررسی قرار گرفت. 

جلسات تفسیر رهبر معظم انقلاب پیش از انقلاب نیز برگزار شد که از این موارد می‌توان به تفسیر سوره برائت اشاره کرد. از پاییز سال 1350 این جلسات تفسیر برای طلاب در مدرسه میرزاجعفر آغاز شد. کتاب تفسیر سورهٔ برائت، متن ویراسته جلسات تفسیر این سوره است که از اوایل سال 1351 آغاز شد و تا حدود بهمن‌ماه همان سال به طول انجامید.

آنچه از جلسات درس تفسیر سوره برائت باقی مانده است، از دو قسمت تشکیل شده است: قسمت اول شامل متنی است که از پیاده‌سازی نوار صوتی درس حاصل شده است. این امر همان زمان به دست جناب حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن ربانی‌راد فردوسی صورت پذیرفته بود. قسمت دوم نیز حاوی یادداشت‌های جناب حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدباقر داوودی است که در جلسه درس در دفتری ثبت شده است.

در تمامی مجموعه‌های تفسیری یاد شده، بیان ساده و همه‌فهم در تفسیر آیات به چشم می‌خورد؛ به همین دلیل هرکدام از مجلدات منتشر شده می‌تواند برای عموم نیز مورد استفاده قرار گیرد. 


ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین