کد خبر : ۹۶۸۲۴
تاریخ انتشار : ۲۳ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۷
یادداشت؛

بیست نکته پیرامون عید فطر و وداع با ماه رمضان

ماه رمضان سراسر بهانه بود برای ارتباط با «رفیق من لا رفیق له»؛ پس روزانه یا هفتگی و حتی ماهانه بهانه هایی برای ارتباط با حضرت دوست فراهم کنید.
عقیق:متن زیر یادداشتی از حجت الاسلام میلاد امینی موحد در مورد عید فطر و وداع با ماه رمضان است که در ادامه می خوانید؛

یکم. ماه رمضان، شهرالله است و در تمام این ماه شریف شیطان در غل و زنجیر است و تا پایان این ماه بندگان در حال ذخیره نیکی و اعمال خیر هستند پس بدون شک در پایان این ماه شیاطین با برنامه ریزی دقیق، درب شهر خدا منتظر راهزنی از مومنین هستند! مواظب اندوخته هایتان باشید.

دوم. ورود به ماه رمضان توفیقی اجباری از جانب خداوند متعال است[۱] اما خروج از شهر رمضان اختیاری است. خیلی ها در این ماه خدایی می شوند و تا سال دیگر خدایی می مانند. برخی نیز سال های سال خدایی می مانند!

سوم. یادتان باشد شما در این ماه، مهمان بخشش و عفو حضرت حق بودید. طبق روایات شب عید فطر خدا به تعداد تمام بخشیده شدگان در شب های ماه مبارک رمضان گنهکار می بخشد پس مبادا از قافله عقب بمانید![۲]

چهارم. راستی نام دیگر شب عید فطر «لَیْلَةُ الْجَوائِز» (شب جایزه‏ها) است[۳]، خداوند مُزد عمل‏کنندگان را بی‏حساب می‏دهد. پس احیای این شب را ازدست ندهید.[۴] صبح عید فطر نیز خداوند، فرشتگان خود را به همه شهرها می‏فرستد. آنان به زمین فرود می‏آیند و سرِ راهها و گذرگاهها می‏ایستند و می‏گویند: «ای امّت محمّد (صلی الله علیه و آله)! به سوی پروردگار کریم خویش بیرون آیید که پاداش فراوان می‏دهد و گناه بزرگ را می‏آمرزد.»

پنجم. اگر توفیق قرائت دعای استقبال از ماه مبارک رمضان را نداشتید، دعای وداع با ماه مبارک رمضان که در صحیفه سجادیه از امام سجاد روایت شده را حتما بخوانید.

ششم. رمضان رفیقی دوست داشتنی با خاطراتی از جنس خداست، رفیق تان را چند قدمی بدرقه کنید. مثلا بعد از عید فطر روزهای دوشنبه و پنجشنبه روزه دار باشید.[۵] یا از دعاهای مشترکه اش فاصله نگیرید.

هفتم. ماه رمضان بهار قرآن است و حتما هر کسی تجربه شیرین ختم قرآن در ماه رمضان را چشیده است اما اگر میخواهید سالی سراسر بهاری داشته باشید ارتباطتان با قرآن را قطع نکنید مثلا قرار روزانه هم صحبتی با خدا بگذارید و روزی یک صفحه از کلام خدا را تلاوت نمایید.[۶]

هشتم. تجربه خواندن نماز اول وقت را غنیمت شمرده و تمام تلاش تان را برای حفظ این دستاورد بکار ببرید. یادتان باشد ائمه معصومین ملاک تشخیص شیعیان را تقید به نماز اول وقت می دانستند.[۷]

نهم.حالا که توفیق سحرخیزی و خلوت با خدا نصیبتان شده است خوب است بدانید که خدای بی همتا که همنشین بندگان است، هر سحر چشم انتظار نجوای دوباره با شماست.

دهم. راستی اگر رفاقت تان با ماه رمضان عمیق شده است؛ قول و قراری با رفیق خود داشته باشید. مثلا به او قول ختم قرآن تا سال آینده را بدهید و از او وعده بگیرید...

یازدهم.  بزرگان همیشه توصیه می کنند اعمال نیکی که انجام می دهید را به امین الله که امام زمان است هدیه داده و به رسم امانت نزد او بسپارید. قطعا وجود مقدس امام زمان تنها کسی در عالم است که از این امانت بدرستی حفاظت خواهد کرد تا روز قیامت به خدا تحویل شود.

دوازدهم. ماه خدا بهانه ای برای همدردی با فقرا و مساکین بود. دستگیری از فقرا و نیازمندان را بعد از ماه رمضان هم ادامه دهید، دعای نیازمندِ آبرومند سر هر سفره ای مستجاب است!

سیزدهم. استقامت در مقابل درخواست های نفسانی و مقاومت در مقابل سختی ها یکی از دستاوردهای روزه داری در ماه رمضان است، این روحیه را در تمام ابعاد زندگی تان توسعه دهید.

چهاردهم. ماه رمضان بهانه ای شده بود برای رفت و آمد و حضور موقع و بی موقع در خانه خدا. خانه ای که درب اش همواره به روی بندگان باز است. قدر این اتصال و حضور را بدانید و سعی کنید یک وعده از نمازهایتان را در مسجد بخوانید.

پانزدهم. عده زیادی با مطالعه کتاب، اوقات روزه داری را سپری می کردند اگر از این طیف روزه داران بوده اید به شما تبریک می گویم. فصل جدید زندگی تان را با مطالعه کتاب های مفید و خواندنی شروع کنید.

شانزدهم. حضور در سفره های افطار اقوام و بستگان نیز از مصادیق دقیق صله رحم بوده که می توان با برنامه ریزی در طول سال نیز ارتباطمان با فامیل را نزدیک تر کرده و به این توصیه دینی جامه عمل پوشانیم.

هفدهم. حتما اطلاع دارید کتاب مفاتیح الجنان[۸] تنها حاوی اعمال و ادعیه ماه مبارک رمضان نیست! به این کتاب پر رمز و راز در همه اوقات و مناسبتها مراجعه کنید. در مفاتیح الجنان برای مشکلات مختلف زندگی؛ براحتی کلیدهای موثری پیدا خواهید کرد.

هجدهم. همنشینی با نیکان در قالب هیئات و مجالس مذهبی در تکایا و مساجد بمناسبت شب قدر و ایام شهادت حضرت علی علیه السلام؛ فرصتی می شود تا در مناسبتهای دیگر سال نیز از نعمت مجالس مذهبی بهره ببرید. راستی امام سجاد علیه السلام در دعای ابوحمزه ثمالی یکی از دلایل جدایی از خدا را عدم همنشینی با خوبان ذکر می کند![۹]

نوزدهم: حساسیت به طیب و طاهر بودن سحری و افطار که امری پسندیده و مورد تاکید خداوند در قرآن است[۱۰]را بعد از ماه مبارک رمضان نیز نسبت به خورد وخوراک خویش داشته باشید و بدانیم که رسول خدا در این زمینه فرمود: وقتی بنده ای مشغول  تناول غذایی می شود که از راه حلال به دست آورده است فرشته ای هم مشغول طلب بخشش  برای او می شود تا زمانی که او دست از خوردن بکشد.[۱۱]

بیستم: ماه رمضان سراسر بهانه بود برای ارتباط با «رفیق من لا رفیق له»[۱۲]؛پس روزانه یا هفتگی و حتی ماهانه بهانه هایی برای ارتباط با حضرت دوست فراهم کنید و لازم است بدانید گاهی بهشت را حتی به بهانه هم می دهند!

پی نوشت:
[۱] | عیون اخبار الرضا- ج۱- حدیث ۵۳ - وَ هُوَ شَهْرٌ دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَی ضِیافَةِ اللَّهِ وَ جُعِلْتُمْ فِیهِ مِنْ أَهْلِ کرَامَةِ اللَّهِ ماهی که در آن به ضیافت خدا خوانده و از اهل کرامت خدا قرار داده شده‌اید.
[۲] |بحارالأنوار، ج 93، ص 338 - موقع افطار، هزار هزار [=یک میلیون] نفر از گناه کاران را خدا می‌بخشد. در شب‌ جمعه و روز جمعه و شب‌های قدر خداوند در هر ساعتی هزار هزار نفر را می‌بخشد و در شب عید فطر به اندازه آنچه در کل ماه بخشیده است، در آن شب باز می‌بخشد.
[۳] |اصول کافی ج 4 ص 68  - امام صادق علیه السلام درباره این جایزه فرمود: أَمَا وَ الَّذِی نَفْسِی بِیَدِهِ مَا هِیَ بِجَائِزَةِ الدَّنَانِیرِ وَ لَا الدَّرَاهِمِ ؛ سوگند به کسی که جانم به دست اوست این جایزه از جنس درهم و دینار (مادی) نیست.
[۴] |مصباح المتهجّد، ص853 - کانَ أمیرُ المُۆمِنینَ علیه‏السلام لا یَنامُ ثَلاثَ لَیالٍ: لَیلَةَ ثَلاثٍ وعِشرینَ مِن شَهرِ رَمَضانَ، ولَیلَةَ الفِطرِ ولَیلَةَ النِّصفِ مِن شَعبانَ»؛ امیر مۆمنان علیه‏السلام سه شب را نمی‏خوابید: شب بیست و سوم ماه رمضان، شب عید فطر و شب نیمه شعبان.
[۵] |روزه گرفتن در روز عید فطر طبق نظر مراجع؛ حرام و روزه روز عید فطرباطل است.
[۶] |با تو گرخواهی خدا گوید سخن قرآن بخوان
[۷] |الخصال، ج 2- ص 103 - امام صادق (علیه السلام) اِمْتَحِنُوا شِیعَتَنَا عِنْدَ ثَلاَثٍ عِنْدَ مَوَاقِیتِ اَلصَّلاَةِ کَیْفَ مُحَافَظَتُهُمْ عَلَیْهَا وَ عِنْدَ أَسْرَارِهِمْ کَیْفَ حِفْظُهُمْ لَهَا عِنْدَ عَدُوِّنَا وَ إِلَی أَمْوَالِهِمْ کَیْفَ مُوَاسَاتُهُمْ لِإِخْوَانِهِمْ فِیهَا. امام صادق(ع)فرمود: شیعیان ما را در سه چیز آزمایش کنید: در اوقات نماز که تا چه اندازه مراقبت آن ها را دارند و در اسرار مذهبی که چگونه آنها را از دشمنان ما حفظ میکنند و در ثروتشان که با برادران دینی خود تا چه مقدار کمک و همراهی میکنند.
[۸] |مَفاتیحُ الجِنان (به معنای کلیدهای بهشت‌ها) نام رایج‌ترین کتاب دعا در بین شیعیان، تألیف شیخ عباس قمی (۱۲۹۴-۱۳۵۹ق) است. این کتاب مجموعه‌ای از دعاها، مناجات‌ها، زیارات، اعمال مخصوص ایام سال و ماه و آداب و رسوم دینی است که از پیامبر اسلام و ائمه شیعیان و علما نقل شده است. مؤلف مفاتیح بخش زیادی از این کتاب را از کتاب‌های پیشین مانند اقبال سید بن طاووس و مصباح کفعمی و زاد المعاد علامه مجلسی گرفته است. متن دعاها و زیارت‌ها به عربی نوشته شده و مؤلف در آغاز بعضی دعاها توضیحات فارسی آورده است. مفاتیح در سال ۱۳۴۴ق در مشهد منتشر و در مدت کوتاهی همه‌گیر شد. این کتاب در خانه‌ها و اماکن متبرکه شیعیان ایران یافت می‌شود و غالبا تنها منبع مورد مراجعه بسیاری از شیعیان جهان برای اعمال مستحبی و در مناسبت‌های مذهبی است.
[۹] |مفاتیح الجنان – دعای ابوحمزه ثمالی - لَعَلَّکَ فَقَدْتَنِی مِنْ مَجَالِسِ الْعُلَمَاءِ فَخَذَلْتَنِی‏أَوْ لَعَلَّکَ رَأَیْتَنِی فِی الْغَافِلِینَ فَمِنْ رَحْمَتِکَ آیَسْتَنِی‏ أَوْ لَعَلَّکَ رَأَیْتَنِی آلِفَ مَجَالِسِ الْبَطَّالِینَ فَبَیْنِی وَ بَیْنَهُمْ خَلَّیْتَنِی
[۱۰] |قرآن کریم سوره عبس آیه 24 -فَلْیَنْظُرِ الْإِنْسانُ إِلی‌ طَعامِهِ
[۱۱] |میزان الحکمه-ج ۷ - مَنْ أَکَلَ الْحَلَالَ قَامَ عَلَی رَأْسِهِ مَلَکٌ یَسْتَغْفِرُ لَهُ حَتَّی یَفْرُغَ‏ مِنْ أَکْلِهِ
[۱۲] |یکی از نام های خداوند متعال که برگرفته از دعای جوشن کبیر است.
منبع:مهر


ارسال نظر
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
محدثه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۴
0
0
می شد نکات بیشتری اضافه کرد اما در مجموع خوب بود در کانال هم بذارید
رصا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۷/۰۳/۲۴
0
0
خدایا ما رو بحق ماه رمضان ببخش
ما رو به امام حسین ببخش
پربازدیدترین اخبار
مطالب مرتبط
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین