۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۴ : ۲۰
* همه كاره هيچكاره
«من أوما الى متفاوت خذلته الحيل/ كسى كه به كارهاى پراكنده بپردازد، از يافتن راه حل صحيح براى آنها ناتوان مى ماند».
* شرح
يك ضربالمثل فارسى، كه به پيروى از كلام امام عليه السلام، در زبان ما پيدا شده است مىگويد: «همه كارها، هيچكارهاند!».
ولى متأسفانه، اين عيب در بعضى از افراد وجود دارد، كه خود را ((همه كاره)) مىدانند. يعنى، در آن واحد، به چند كار مختلف مىپردازد و انتظار هم دارند كه در تمام آن كارها، موفق و سر بلند باشد. در حاليكه چنين افرادى، نه تنها در كار خود موفق نمىشوند؛ بلكه به ده ها مشكل و ناراحتى برخورد مىكنند كه از چاره جويى و يافتن راه حل آنها عاجز مىمانند. علاوه بر آن باعث مىشوند كه چرخ امور جامعه نيز بخوابد و به افراد اجتماعى هم لطمه بخورد. زيرا در جامعه بشرى، كارهاى مردم، به يكديگر مربوط و پيوسته است، طورى كه اگر در يك گوشه از جامعه، كارى معطل بماند و به خوبى انجام نشود، كارهاى ديگران هم بر اثر آن معطل خواهد ماند.
از قديم گفته اند: ((شكارچى طمع كارى كه در آن واحد دنبال دو خرگوش بدود، هيچكدام را نمىتواند شكار كند)). انسانى هم كه بخواهند در آن واحد، دنبال چند كار برود، هيچكدام از آن كارها را ياد نمىگيرد و در هيچ رشته اى، نمىتوان مهارت لازم را بدست آورد.
بدون شك، اگر كسى بگويد: ((من هم پزشكى مى دانم، هم معمارى مىكنم، هم نان مىپزم، هم قاليباف هستم، هم در نجارى و در و پنجره سازى مهارت دارم و هم راديو و تلويزيون تعمير مىكنم)) مطمئن باشيد كه هيچكدام از اين كارها را بلد نيست و اگر هم، از هر يك از اين كارها اطلاعى داشته باشد، اطلاع او آن قدر كم و ناچيز است كه هيچگاه موفق نخواهد شد يكى از اين كارها را به درستى انجام دهد.
پس، انسان عاقل كسى است كه: بجاى آن كه فكر و وقت خود را تلف كند و از هر كارى، مقدار كمى ياد بگيرد، نيروى خود را صرف يادگيرى و انجام يك كار كند تا هم در زندگى شخصى موفق شود و هم وجودش براى جامعه فايده بيشترى داشته باشند.
منبع:حوزه