۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۱ : ۱۰
وی افزود: جامعه اسلامی متمدن جامعهی است که در تمام جوانب پیشرفت کند. در تمدن نوین اسلامی، اصل حاکمیت الله است و زیربنای فکری این تمدن رشد و تعالی همه جانبه انسان در ساحت دنیا و آخرت است. در حالی که امروزه در دنیای غرب، بحث انسان محوری مطرح است، این ها انسان را به جای خدا گذاشته و به دنبال تأمین منافع و لذت جویی های خود هستند. در غرب انسان را به عرش برده و خدا را مادی کرده اند. در غرب صحبت از سود دنیای بشر است در حالی که تمدن اسلامی سعادت انسان را تأمین می کند.
حجت الاسلام و المسلمین مختاری تصریح کرد: قرار است تمدن اسلامی که نبی اکرم(ص) بنای آن را گذاشته، سببب پیشرفت همه جانبه انسان در قلمرو فرد و جامعه باشد. البته هر چند انسان محوری در تمدن نوین اسلامی اصل نیست ولی دلیل بر این نمی شود که جایگاه و کرامت انسان نادیده گرفته شود.
رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی، برقراری امنیت و آرامش در جامعه را شاخص دیگر تمدن نوین اسلامی برشمرد و خاطرنشان کرد: پیشرفت در جامعه بدون امنیت و آرامش در سطوح مختلف حاصل نمی شود. مسلما یکی از پیش فرض ها و ملزومات تمدن نوین اسلامی وجود امنیت و آرامش است. اگر در جامعه ای امنیت و آرامش باشد بستر تمدن سازی نوین اسلامی نیز محقق می شود.
وی ادامه داد: علم و معرفت شاخص سوم تمدن نوین اسلامی است. مسلما جامعه اسلامی که تمدن ساز باشد علم و معرفت را سرلوحه خود قرار می دهد. نبی اکرم(ص) نیز با همین شاخص توانستند دل ها را به خود معطوف کنند. ایشان با روح نابخردی و جهل مبارزه کرده و یک جامعه آگاه، روشن و فرهیخته ای را معرفی کردند.
حجت الاسلام و المسلمین مختاری، عقلانیت را چهارمین عنصر تمدن نوین اسلامی برشمرد و گفت: افراطی گری منشأ بسیاری از مشکلات جامعه اسلامی است. امروزه نگاه های غیر منطقی و نامعقول از متون دینی باعث بسیاری از گرفتاری ها و مصائب در دنیا شد، به همین دلیل باید در تمدن نوین اسلامی به عقلانیت توجه ویژه ای کرد. سرلوحه برنامه های تمدن نوین اسلامی عقلانیت و اعتدال است. دانشگاه تقریب مذاهب اسلامی نیز در بُعد عملی و تئوری به دنبال تحقق روح حاکم بر عقلانیت را در جامعه است.
وی اضافه کرد: وحدت و همبستگی میان مسلمان اصل دیگر شاخص تمدن نوین اسلامی است. بدون وحدت و روابط همدلانه میان مذاهب مختلف اسلام تحقق تمدن نوین اسلامی حاصل نمی شود. یکی از اصول مسلم در تمدن نوین حاکم بودن وحدت و همبستگی است. دانشگاه تقریب مذاهب اسلامی نیز در عرصه عملی و تئوری تمام تلاش خود را در این زمینه انجام می دهد.