۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۵۹ : ۲۱
عقیق:«سیدمهدی فاطمیان» یکی از پیشکسوتان عرصههای قرآنی در زمینه حفظ است که 25 آبانماه پس از سپری کردن یک دوره بیماری در 73 سالگی دعوت حق را لبیک گفت.
استاد فاطمیان سال 1323 در کرمانشاه متولد شد و با وجود خفقان دوران طاغوت و زمانی که تعداد حافظان کل قرآن انگشتشمار بود در 23 سالگی کل قرآن را با شماره آیات و صفحه حفظ کرد.
این استاد پیشکسوت قرآنی تا قبل از پیروزی انقلاب در خارج از کشور زندگی میکرد اما فرهنگ غرب نتوانست وی را از قرآن و تبلیغ دین اسلام بازدارد تا جایی که وی در کنار تلاش برای ارتقای توانمندیهای قرآنی خود همواره سایر جوانان را به فعالیت در این عرصه تشویق میکرد.
اول مهرماه 1392 همزمان با ایام حج تمتع خبرگزاری فارس با استاد فاطمیان به عنوان یکی از اساتید قرآنی که به سفرهای تبلیغی بسیاری رفته و در حج تمتع نیز خاطرات جالبی داشت، به گفتوگو نشست که در ادامه این گفتوگو مجدد تقدیم مخاطبان میشود.
خاطره اولین سفر به حج تمتع
سیدمهدی فاطمیان استاد پیشکسوت قرآنی در گفتوگو با خبرنگار فعالیتهای قرآنی خبرگزاری فارس با اشاره به سفرهای متعدد خود به کشورهای مختلف برای تبلیغ و ترویج دین مبین اسلام گفت: بهترین سفرهای من در تشرف به خانه خدا خلاصه میشود، سفرهای من به حج تمتع بیشتر تبلیغی بوده است که به نظر من اعزام فعالان قرآن به ویژه حافظان قرآن به حج تمتع بهترین شیوه علاقهمندکردن فعالان قرآنی برای ارتقای توانمندیها و همچنین تشویق و تبلیغی برای سایر افراد است.
این استاد برجسته حفظ قرآن با بیان اینکه من اولین بار سال 60 از طریق وزارت ارشاد اعزام به سفر حج تمتع شدم، تصریح کرد: زمانی که به ایران بازگشتم در سال 60 از طرف وزارت ارشاد به سفر حج تمتع اعزام شدم که آن سفر نخستین سفر من به حج بود. در آن زمان که تازه به ایران بازگشته بودم، آقای «خدام حسینی» از قاریان بینالمللی رئیس دارالقرآن بود که افرادی را از طرف سازمان تبلیغات به حج اعزام میکردند که من نیز چند بار با کاروان نور به حج اعزام شدم.
معنویت را نمیتوان با پول خرید
وی با اشاره به اینکه فعالان قرآنی و به ویژه قاریان قرآن برای ارائه درست و تأثیرگذار هنرمندیهایشان در اعزام به حج تمتع کوشش بسیاری میکنند که این همت بلند آنها را با فضیلتهای قرآن مأنوس میکند، افزود: فعالان قرآنی در راستای رسیدن به مقصود و اعزام به حج فضایلی کسب خواهد کرد که غیرقابل انکار است و با توجه به اینکه معنویت را نمیتوان با پول خرید، اما با معنویت میتوان معنویت دیگری را به دست آورد، به همین جهت اعزام کاروان نور به حج تمتع اقدام خوبی است که مسئولان باید در نحوه انتخاب افراد و همچنین تعداد آنها تجدیدنظر کنند.
فاطمیان که نخستین فردی است که قرآن را با شماره آیات و با توجه به مفاهیم آن در سال 46 حفظ کرد با اشاره به اینکه از ابتدای اعزامهای شورای عالی قرآن، تعداد قاریان قرآن اعزامی به حج تمتع بیشتر از حافظان بوده است، اظهار داشت: تلاوت از حفظ و همچنین پاسخ به زائران خانه خدا که از ملیت و فرهنگهای مختلفی گردهم آمدند بیشتر از طریق حافظان صورت میگیرد، بنابراین اعزام حافظان قرآن به حج تمتع نقش مهمی در ترویج فرهنگ اسلامی و ایرانی در بین سایر ملل دارد.
تشکیل کلاسهای قرآنی راهی برای جذب مخاطبان خارجی است
وی با اشاره به حضور خود در کشورهای غربی به منظور تدریس علوم قرآنی، یکی از بهترین راهها در جذب مخاطبان خارجی به فرهنگ قرآنی را تشکیل کلاسهای آموزشی قرآن کریم و زمینهسازی به منظور ورود قرآنآموزان به طرح مباحث تفسیری و تدبر در قرآن کریم عنوان کرد و گفت: اعزام مبلغان قرآنی به خارج از کشور در کنار ابعاد معنوی و فرهنگی میتواند زمینه اشتغال و استفادههای اقتصادی را برای ایرانیان فراهم آورد، چرا که به این واسطه میتوان به نهایت بهرهوری از نعمتهای موجود در نظام جمهوری اسلامی ایران دست یافت.
تلاوت قرآن توسط حافظان حتی قاریان برجسته را تحت تأثیر قرار میدهد
این استاد برجسته حفظ قرآن با بیان توانمندیهای حافظان قرآن در مجذوب ساختن سایر افراد جهت گوش فرادادن به آیات الهی خاطرنشان کرد: در سالهایی که من مشرف به حج تمتع میشدم، تلاوت قرآن توسط حافظان حتی برجستهترین قاریان را نیز تحتتأثیر قرار میداد، به طوری که آنها وقتی تسلط در حفظ و نحوه ادای کلمات حافظان را میدیدند دیگر برایشان قرائت جذابیتی نداشت.
وی با اشاره به اهمیت اعزام حافظان قرآن به کشورهای مختلف و استفاده از استعداد آنها به ویژه در سفر حج که ظرفیت مناسب و عظیمی جهت تبلیغ و ترویج فعالیتها قرآنی و همچنین خنثی سازی توطئههای دشمنان اسلام است، گفت: در سفری که برای تبلیغ دین اسلام به آفریقای جنوبی داشتم به یکی از اساتید آنها پیشنهاد دادم که از روی قرآن ترجمه یا مفهوم انگلیسی هر آیهای که میخواهد، تلاوت کند تا من آیه مورد نظر آن را برایشان بخوانم.
مردم آفریقا مرا «آقای کامپیوتر» خطاب میکردند
فاطمیان افزود: مردم آفریقای جنوبی به زبان انگلیسی صبحت میکنند و چون من نیز مسلط به زبان انگلیسی بودم با آنها ارتباط خوبی برقرار کردم. وقتی استاد آنها مفهوم آیه را قرائت میکرد، من به سرعت خود آیه قرآن را برایشان تلاوت میکردم که این امر باعث شگفتی آنها شده بود؛ به طوری که حتی آقای «مهدوی شریف» سفیر وقت جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی که خودش به زبان انگلیسی منبرهای بسیاری داشت و معارف اسلامی را برای مردم آفریقا بازگو میکرد، به من گفت: «تو از کجا به طور دقیق آیه را تشخیص میدهی؟ چرا که با خواندن مفهوم هر آیه ممکن است چندین آیه از قرآن به ذهن خطور کند» که من جواب دادم: «با یاری خدا توانستم آیات را تشخیص دهم»؛ پس از آن مردم آفریقای جنوبی مرا «Mr computer؛ آقای رایانه» و همچنین آقای «محمدجواد پناهی» یکی از قاریان برجسته شهرمقدس مشهد که همراه ما بود و با تلاوتهای زیبایش باعث شگفتی مردم آن منطقه شده بود با عنوان «golden voice؛ صدا طلایی» خطاب میکردند.
تلاوت قرآن کاروان نور مسلمانان ترکیهای را مبهوت کرد
این قاری پیشکسوت قرآن با بیان خاطرهای دیگر از سفرهای تبلیغی خود، به استقبال زائران از حافظان و قاریان ایرانی اشاره کرد و گفت: در یکی از سفرهایم به حج تمتع که همراه با آقایان «رضائیان» و «شاکرنژاد» بودیم، برای تلاوت قرآن به یکی از هتلهای زائران ترکیهای رفتیم. آنها هتل بزرگی را گرفته بودند که در آنجا من برنامه قرائت و آقای رضائیان نیز اذان تلاوت کرد؛ جمعیت بسیاری یعنی بیش از 5 هزار نفر در آنجا جمع شده و شاهد برنامههای قرآنی ما بودند. آنها میگفتند: «ما تا قبل از این فکر میکردیم ایرانیان نمیتوانند قرآن را از حفظ بخوانند، ولی وقتی توانمندی گروه قرآنی جمهوری اسلامی ایران را دیدیم، به فعالیتهای قرآنی آنها ایمان آوردیم»؛ بنابراین، به برکت اعزام قاریان و حافظان به حج تمتع برای ایران جایگاه خوبی در جهان اسلام باز شد.
مدیرمسابقات بینالمللی قرآن عربستان به «ممتاز» بودن کاروان قرآنی ایران اذعان داشت
فاطمیان با اشاره به اینکه من چند بار به مسابقات قرآن عربستان رفتم، اظهار داشت: در سال 76 من به همراه سه نفر دیگر برای شرکت در مسابقات بینالمللی قرآن به عربستان اعزام شدم. وقتی وارد هتل مکه شدیم، مدیر کل مسابقات بینالمللی قرآن عربستان ما را با نام «ممتاز» خطاب کرد؛ در آن سال تمامی کاروان اعزامی به مسابقات رتبه کسب کردیم، تا آن زمان سابقه نداشت که تمام گروه اعزامی مقام بیاورند؛ در آن زمان دیدگاه مردم خارج از کشور نسبت به فعالیتهای قرآنی ایران تغییر مثبتی کرد؛ البته عنوان ممتاز برای فعالان قرآنی ایران مربوط به 15 سال گذشته است و اکنون فعالان قرآنی ایران فوق ممتاز و برترین هستند که فعالیت آنها با فعالیتهای کشورهای سراسر دنیا غیرقابل قیاس است.
پیش از بازگشت به ایران 10 سال سابقه حفظ قرآن داشتم
این داور مسابقات بینالمللی قرآن کریم که در عصر ما بر همه حافظان قرآن مقدم است، حفظ را از حدود نیم قرن پیش آغاز کرده است، با بیان اینکه به برکت پیروزی انقلاب اسلامی و حمایتهای بنیانگذار این انقلاب، توجه و حمایت از فعالیتهای دینی نهادینه شد به طوری که اکنون جانشین برحق ایشان مقام معظم رهبری، با تدبیر فعالیتهای قرآنی را هدایت و جوانان را به پیروی از قرآن تشویق میکنند، ادامه داد: من پیش از بازگشت به ایران بیش از 10 سال در خارج از کشور سابقه حفظ قرآن داشتم البته بنا بر دلایلی فعالیتهای تبلیغی من در آنجا به گستردگی فعالیتهایم در ایران نبود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی اعزام به حج هدفمند شد
وی تصریح کرد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی به برکت فعالیتهای تبلیغی امام خمینی(ره) فضای قرآنی نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای منطقه حکمفرما شد که این امر باعث اعزام هدفمند خیل عظیمی از مشتاقان زیارت خانه خدا شد به طوری که من نیز چندین بار همراه با کاروانهای مختلف به این سفر معنوی اعزام شدم، اما به دلیل کم بودن سهمیه اعزام زائران جمهوری اسلامی ایران به حج تمتع نسبت به انبوه وجود مشتاقان سعی کردم با در اختیار قراردادن فرصت خود برای سایر افراد سهم کوچکی در ثواب این سفر تبلیغی و ترویجی داشته باشم.
فاطمیان اظهار داشت: من آخرین بار سال 83 همراه با شورای عالی قرآن به مکه اعزام شدم که به نظر من این اعزامها جایگاه مهمی دارد، به طوری که اگر تعداد بیشتری از فعالان قرآنی کشورمان به این سفرها اعزام شوند، به طور حتم با تبلیغ و همچنین ترویج فرهنگ قرآنی میتوانند سایر مسلمانان جهان را نیز به عنوان مبلغی تربیت کنند تا هر کدام از مسلمان جهان که به حج نائل میشوند بتوانند در کشور خود بر روی اذهان عمومی نفوذ کرده و فرهنگ اسلامی را گسترش دهند.
منبع:فارس