۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۴۴ : ۲۲
پس از قربانی حاجیان در صحرای عرفه، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) با حرکت کاروان از مدینه تا کربلا، ذبح عظیمی را از نامردمیهای کوفه به نمایش گذاشتند.
محرمالحرام در 29 روز قمری، برترین اعمال را در خود جای داده، به این منظور که در طول یک سال افضل اعمال زیارت امام حسین (ع) است و چه نیکو که در ماه عزاداری سالار شهیدان بسیار از خاندان اهل بیت (ع) و اباعبدالله الحسین (ع) یاد شود. امام رضا (ع) در حدیثی نقل میکنند: «وقتی محرم فرا میرسید، پدرم خندان دیده نمیشد، حزن و اندوه تا پایان دهه اول بر او غالب بود و روز عاشورا، روز حزن و مصیبت و گریه ایشان بود.»
همچنین حضرت امام رضا(ع) درباره عاشورا میفرماید: «كسی كه عاشورا روز مصیبت و اندوه و گریهاش باشد، خداوند قیامت را روز شادمانی و سرور او قرار خواهد داد.»
اعمال شب اول ماه محرم
نماز: این شب چند نماز دارد كه یكی از آنها به شرح ذیل است:
دو ركعت، كه در هر ركعت بعد از حمد یازده مرتبه سوره توحید خوانده شود.
در فضیلت این نماز چنین آمده است: «خواندن این نماز و روزه داشتن روزش موجب امنیّت است و كسی كه این عمل را انجام دهد، گویا تمام سال بر كار نیك مداومت داشته است.»
احیای این شب.
نیایش و دعا.
روز اول محرم
اول محرم هر سال اولین روز سال قمری است. از امام محمدباقر(ع) روایت شده است: «آن كس كه این روز را روزه بدارد، خداوند دعایش را اجابت میكند، همانگونه كه دعای زكریا(ع) را اجابت كرد.»
دو ركعت نماز خوانده شود و پس از آن سه بار دعای زیر قرائت گردد:
«اللّهم انت الاله القدیم و هذه سنةٌ جدیدةٌ فاسئلك فیها العصمة من الشیطان و القوَّة علی هذه النّفس الامّارة بالسُّوء»؛ بارالها! تو خدای قدیم و جاودانی و این سال، سال نو است، از تو میخواهم كه مرا در این سال از شیطان حفظ كنی و بر نفس اماره (راهنمایی كننده) به بدی پیروز سازی.
روز دوم محرم
در چنین روزی كاروان امام حسین(ع) در سال 61 ه .ق وارد سرزمین كربلا شد و با ممانعت لشكر حرّ مجبور به توقف در آنجا گردید.
روز سوم محرم
از پیامبر اكرم(ص) نقل شده است: «هر كس در این روز روزه بگیرد، خداوند دعایش را اجابت كند.» در آن روز سپاه عمر بن سعد وارد كربلا شد.
روز چهارم محرم
بینتیجه بودن مذاكره حضرت سیدالشهداء(ع)، با عمر بن سعد برای وادار كردن لشكر وی به ترک جنگ و دعوت او و لشكرش جهت ملحق شدن به سپاه اسلام.
روز هفتم محرم
روزه گرفتن مستحب است.
روز نهم محرم
تاسوعای حسینی، روز محاصره امام حسین(ع) و اصحابش در سرزمین كربلا توسط سپاه شمر.
اعمال شب عاشورا
چند نماز برای این شب در روایات آمده است كه یكی از آنها چنین است: چهار ركعت نماز كه در هر ركعت بعد از سوره حمد، 50 بار سوره توحید خوانده میشود. پس از پایان نماز، 70 بار «سبحان الله والحمدالله و لا اله الاّ الله و الله اكبر ولا حول ولا قوة الاّ بالله العلیّ العظیم» خوانده شود.
احیای این شب كنار قبر امام حسین (ع)
دعا و نیایش.