عقیق | پایگاه اطلاع رسانی هیئت ها و محافل مذهبی

کد خبر : ۸۸۰۵۰
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۶ - ۱۲:۱۶
عارف خفته در بهشت خاکی تخت فولاد؛
«بابا رکن الدین» در عرفان نظري و عملي جايگاهي رفيع دارد، او در شعر و ادبيات فارسي و عرب تخصص خاصي داشت و به هر دو زبان فارسي و عربي ديوان شعر سروده است.
عقیق:در گذشته «بابا»های زیادی در اصفهان وجود داشته است که دارای مقام ارزشمندی در بین مردم بودند. عرفا و بزرگان به مرد کامل، پیرعارفان و مرشد، لقب «بابا» می دادند. بابا شیر، بابا نوش، بابا علمدار، بابا حسن، بابا محمود و بابا شیخ علی از جمله عارفان اصفهانی بودند.

در ضلع جنوبی زاینده‌رود و مجاور جاده قدیم شیراز، در گورستان قدیمی تخت فولاد اصفهان آرامگاه یکی از عرفای مشهور قرن هشتم هجری به نام "بابا رکن الدین مسعود بن عبدالله بیضاوی" واقع شده است. مسعود بن عبدالله بیضاوی معروف به بابا‌رکن الدین شیرازی، عالم معروف و عارف بزرگ قرن هشتم هجری قمری است که اصلش از بیضای فارس بود.

یکی از باباهای اصفهانی، این عالم معروف و عارف بزرگ قرن 8 هجري قمري است. تاریخ‌ دقیق ولادت‌ او معلوم‌ نیست‌، ولی مكان تولدش یکی‌ از روستاهای‌ استان‌ فارس‌ بوده  و درزمان سلطنت ابوسعید ایلخان مغول در اصفهان زندگی می‌کرد.

گروهي از این «بابا» ها به علت دستگيري از فقرا به لقب بابا (ارباب فتوت) نائل مي‌شدند. اما این لقب به اين دليل به مسعود بن عبدالله بيضاوي معروف به بابا‌ركن الدين داده شد كه ارشاد معنوي اهل طريقت را انجام مي‌داد و در محل آرامگاه فعلي‌اش با اهل عرفان چله نشيني مي‌كرد.

غیر از بابا رکن الدین یک نفر دیگر به نام ابوالقاسم محمد اصفهانی معروف به بابا قاسم داریم که در اصفهان دارای مقبره است.




گنبد دوازده ترك بابا ركن الدين  نشانه شيعه بودن وی است

در مذهب بابا ركن الدين اختلاف است. محقق، پژوهشگر و استاد دانشگاه، محمدحسین ریاحی براساس مطالعات می گوید: برخي او را شيعه و عده‌اي ديگر از اهل تسنن می دانند، اما سنگ نوشته‌اش حاكي از شيعه بودن اوست. همچنین از احترام و ارادت برخي از علماي بزرگ شيعه مانند شيخ بهايي و مجلسي اول و حاجي كلباسي به وي، مي‌توان بابا ركن الدين را شيعه دانست.

مرحوم جابري انصاري گنبد دوازده ترك بابا ركن الدين را نشانه شيعه دوازده امامي می داند، همچنین دليل  دیگر برای شیعه بودن را عصر تاريخي فوت بابا ركن‌الدين دانسته كه به دوره حكومت آل مظفر در فارس و اصفهان بر مي‌گردد.

بابا رکن الدین در عرفان نظري و عملي جايگاهي رفيع درد، پايه گذار عرفان نظري «ابن عربي» است و بابا ركن الدين عرفان نظري را ادامه داد. او علاوه بر اينكه بر عرفان و تصوف اشراف كامل داشت در شعر و ادبيات فارسي و ادبيات عرب تخصص خاصي داشت، به طوري كه در هر دو زبان فارسي و عربي ديوان شعر دارد.

بابارکن الدین یک شخصیت عارف، وارسته و یک انسان والا بود که از محضر بزرگان زمان خود بهره برده است «در عرفان نظری از شیخ کمال الدین عبدالرزاق کاشانی، شیخ داوود قیصری و نعمان خوارزمی بهره گرفت. مهم‌ترین‌ اثر تألیف شده وی، نصوص‌ الخصوص ‌فی‌ترجمة الفصوص ‌است‌ که‌ شرحی‌ بر فصوص‌الحکم‌ ابن‌عربی‌ است‌».

ارادت شیخ بهایی به بابا رکن الدین

شیخ بهایی از مفاخر و از علمای نامدار زمان شاه عباس صفوی است که از معتقدان واقعی بابا رکن الدین بود. شیخ بهایی اکثر اوقات به زیارت قبر او می رفت تا اینکه واقعه ای در زندگی او اتفاق می افتد، داستان از این قرار است که روزی شیخ بهایی برسرتربت بابا رکن الدین می رود و از عمق درون و خلوص نیت درحال خواندن فاتحه برمزار اوست که ناگهان موجب دگرگونی و تغییر حالت او می گردد. بعد ازاین ماجرا شیخ متوجه می شود كه مرگش نزديك است و حالت انزوا وگوشه نشینی را اختیار کرده وتمام اوقات زندگی را به عبادت وتوجه به آخرت گذراند. شش ماه از این ماجرا می گذرد که شیخ بهایی درخانه مسکونی خود جان به جان آفرین تسلیم و به دیدار حق می شتابد.




بابا ركن‌الدين سرآمد علماي عصر خود بود

بابا ركن‌الدين در زمان حياتش در علم باطني سرآمد علماي عصر خود بود و در يك كلام، پير معنوي اهل عرفان محسوب مي‌شد.غیر ازشیخ بهایی، جمعی از علما و دانشمندان عهد صفوی همواره به زیارت قبر وی رفته و خواندن فاتحه بر مزار وی را مایه ثواب و اجر آخرت خود می شمرده اند. در عصر قاجار هم بابا رکن‌الدین مریدان و معتقدان بسیاری داشت، از جمله ملا حسن نایینی آرندی که از بزرگان زمان خود بود و درعرفان و تصوف سرآمد بود«

اعتقاد مرحوم کشمیری به عارف خفته

علی كرباسي زاده، استاد فلسفه دانشگاه اصفهان با اشاره به آیت الله سید عبدالكریم رضوی كشمیری عارف دیگری که همواره به زیارت قبر بابا ركن الدين می‌رفت، گفت: مرحوم كشمیری از قبور علما به قبر استادش مرحوم آیت الله سید علی قاضی در وادی السلام نجف و باباركن الدین در قبرستان تخت فولاد اصفهان زیاد اهمیت می‌داد و این دو را ممتاز می‌شمرد و می فرمود: باباركن الدین روح و ریحان است. من هر وقت در زندگی، مشكلی برایم رخ می‌دهد، یك سوره یاسین را برای بابا ركن الدین مدفون در قبرستان تخت فولاد اصفهان می‌خوانم، مشكلم حل می‌شود

قدیمی ترین قبر یک عالم در تخت فولاد

بابا رکن الدین در طول مدت زندگی و پس از مرگ در اصفهان، مورد توجه اولیای دین و مردم عادی بود، قبر بابا ركن الدين قديمي ترين قبري است كه از يك عالم اسلامي در تخت فولاد وجود دارد و تا چندی پس از عهد صفوی، قبرستان تخت فولاد را قبرستان بابا ركن الدین هم می‌گفتند، هم چنین پل معروف خواجو را که در معبر آن مقبره واقع بود، پل بابا رکن الدین می نامیدند.

وفات بابا رکن الدین

بابا رکن الدین در روز یکشنبه ۲۶ ربیع الاول سال ۷۶۹ هجری قمری وفات کرد و در خانقاه خویش که اکنون به تکیه بابا رکن الدین معروف است به خاک سپرده شد . در واقع تخت فولاد به واسطه وجود آرامگاه او در این مکان بعدها به قبرستان عمومی تبدیل شد.

بقعه بابا رکن الدین از لحاظ نقشه، تناسب کامل معماری، جزئیات بنا و گنبد از سایر بناهای موجود در تخت فولاد متمایز و از اهمیت خاصی بر خوردار است. یکی از خصوصیت های استثنایی این بنا، به کار بردن سمبل‌های عددی چون پنج در پلان بنا و دوازده در گنبد بنا است که به نظر می‌رسد نشانگر پایبندی و ارادت وی به پنج تن آل عبا و دوازده امام باشد و از آنجا که این بقعه در فضای باز قرار دارد و از هر سو نمایان است، همین امر سبب شده که معمار آن از سادگی دیوارهای بلند خارجی با ایجاد طاق نماهای متعدد بکاهد و با افزودن تزیینات کاشی کاری در لچکی‌های طاق نماهای مزبور، در نما ایجاد تنوع نماید.

گزارش: سید امیر حسین ابطحی


منبع:حوزه

ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۴
زهرا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۱
0
4
در بین مردم برای بابا رکن الدین یک حرف رواج دارد و آن صدای داخل قبر است!!!
بله درست خواندید...میگویند اگر اعمال زیارت بابا را بجا بیاوری و بر سر قبر او رفته و حاجت بخاهی گوشت را بگذار روی قبر و اگر صدای تیک تیک شنیدی یعنی به إن میرسی و اگر نشنیدی یعنی نه
خود من ب شخصه یکبار آن صدا را شنیدم ....با اینکه من و مادرم با هم گوش گذاشتیم من شنیدم ولی او ن
ب هر حال در اصفهان هرک نام تخت فولاد را بیاورد همه آن را به بابا رکن الدین میشناسند و هر که نام بابا رکن الدین را بیاورد به صدای درون قبرررر
در اینترنت هیچ مطلبی پیدا نکردم
ولی ب خاطر کنجکاوی خودم و خانواده ام رفتیم....افراد زیادی آن جا بودند و خود با چشمان خود مشاهده کردیم
ولی دیگر چ سری در این کار است....الله اعلم
زهره
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۳/۰۱
0
1
سلام من هم خیلی سال پیش سرمزاراین عارف رفتم وچیزعجیبی رادیدم وامتحان کردم که هنوز برایم نامفهوم و... است ودوست دارم دوباره امتحان کنم. اینکه به من گفتن اگه فاتحه بخونی وحاجتت روبگی ودرعین حال سنگ یامهری رو روی سنگ مزارشیخ که عمود شده بودنگهداری اگه به حاجتت برسی سنگ می‌چسبه وگرنه نمیچسبه. درکمال تعجب ... مهرمن نچسبید ولی یکی ازهمراهانم مهرش چسبیدبدون اینکه بیفتد من هیچ اعتقادی به خرافات ندارم وفقط حرفی که سندروایی معتبر یاقرآنی داشته باشد می‌پذیرم ولی این قضیه که به چشم خودم دیدم هنوزمنومبهوت کرده
والبته صحبت‌های دوست عزیزمون روهم اونجاشنیدم
کشکولی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۲۵ - ۱۴۰۱/۱۰/۱۰
0
1
بابارکن الدین شیرازی یکی از عرفای نامی شیراز هستن البته شیراز امثال بابارکن شیرازی کم نداشته درود رحمت خدا بر این عارف والا مقام
حاج علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۶
1
1
در جواب این نظراتی که گذاشته اید باید عرض کنم که هر دوی این پیامها درست است ولی هیچ ربطی به کرامت و یا معجزه ندارد و هر دوی این اتفاقات دلیل علمی دارد .اولی که میگن وقتی کسی حاجتی بخواهد و اگر قرار بر گرفتن ان حاجت باشد وقتی گوش را روی سنگ مزار بگذاری صدایی میشنوی چون خیابانی در کنار قبر این میت است که البته به مدت تقریبا ۷۰ الی ۸۰ سال است که این خیابان از وسط قبرستان تخت پولاد کشیده شده و اتفاقا مسیر پر ترددی هم از قبل و خصوصا جدیدا است و خودروهای بزرگ و اتوبوس با سرعتهای بالا از این مکان عبور میکنند گاها باعث صدایی میشود که وقتی گوش خود را به سنگ مزار بچسبانی یکی از این صداها که در اثر لرزش سطح جاده و خیابان است باعث میشود طرفی که از قبل هم روی روانش در این مورد کار شده صدایی بشنود و خوشحال شود که بعله من هم حاجت روا شدم و یا دیگری یا نشنود و یا در ان لحضه ی خاص خودروی سنگینی رد نشود.برای اثباتش هم کاره سختی در پیش نیست .کافی است به چند مزار دیگر که در همین محوطه صدها نمونه اش وجود دارد از ادمهای عامی بروید و همین ازمایش را انجام دهید تا متوجه شوید همان صدا گاها از درون دیگر قبور هم وقتی گوش را به سنگ مزار بگذاری می اید!ولی پیام دیگر که ادعای چسبیدن مهر به سنگ ایستاده ی بالای مقبره میکند .اولا در روایت این جذب دو سنگ بهم اشاره به مهر نیست !یعنی هیچ کسی ادعای چسبیدن مهر گِلی نماز به سنگ ایستاده را ندارد .بلکه ریگهایی از جنس سنگ در ان محل گذاشته اند که زیارت کننده گان بر حسب روایت عامیانه ای(نه روایت صحیح از بزرگان و اولیا)به اعتقاد خود با فشار دادن یکی از این ریگها و مدتی نگه داشتن و سپس اهسته رها کردن این ریگ به ان سنگ مانند حالت جذب ضعیف اهن ربایی میچسبد و ان شخص با توجه به پیشینه ی این روایت عامیانه خود را حاجت روا میداند !که انهم از خاصیت ان سنگ خاص است که بعضی از این ریگها را بسبب خاصیت اهن ربایی و علمی که این سنگ نصب شده بغل مزار دارد بهم برای چند ثانیه ای میچسباند. و چیز عجیب و معجزه ای هم حداقل در این دوره زمانه نیست . که همین دو مورد باعث بوجود امدن این خرافاتی هست که در بین عوام است و حتی یکنفر از بزرگان دینی و مذهبی هم نه به ان اشاره کرده و نه تایید .بهرحال ادمیزاد ذاتا دوستدار توهمات و خیالات و وهم است و البته هر چه سطح سواد و علم و دانش پایینتر باشد بیشتر به این امورات وابسته و مشتاقتر است. این توضیحات را به این خاطر دادم که این خرافات و اشاعه ی این موهومات خود باعث سبک کردن و توهین به چنین بزرگانی است و کسی که ادعای پرستش خدای یگانه و نبوت پیامبر و امامت ۱۲ امام معصوم را دارد نباید پایبند چنین خرافات عامیانه ای باشد و دلخوش به چنین تصورات غلط و بی پایه و اساس.اگر بنده ای از خاک به افلاک میرسد و از اولیا الله میشود از این راه ها نیست بلکه خود ان شخص هم از راه اطاعت و بندگی و شناخت حق تعالی به بزرگی و راه سعادت میرسد .ولاغیر .
پربازدیدترین اخبار
پنجره
تازه ها
پرطرفدارترین عناوین