۰۷ دی ۱۴۰۳ ۲۶ جمادی الثانی ۱۴۴۶ - ۱۷ : ۲۱
اما از عواملی که باعث ایجاد خلل در تشخیص معیار انتخاب صحیح افراد میشود، میتوان به تکبر، حسادت، جهالت و ... اشاره کرد. این خصلتهای ناپسند به قدری ممکن است خطرناک باشد که افراد را تا مرز سقوط به درههای عمیق جهم بکشاند که نمونههای آن را در آیات قرآن و حتی تاریخ بشریت به فراوانی داشتیم.
شاید اولین موجودی که میتوان از او به عنوان پیشتازان انتخاب نادرست نام برد، ابلیس باشد در آن زمان که خداوند به او امر کرد بر آدم(ع) سجده کند، اما او به لحاظ تکبر و حسادتی که در وجودش بود، از این کار ممانعت و خروج از درگاه الهی را انتخاب کرد و آن را بر عمل سجده بر خلیفه پروردگار ترجیح داد.
خداوند در آیه24 سوره بقره میفرماید: «وَ إِذْ قُلْنا لِلْمَلائِکَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلاَّ إِبْلیسَ أَبى وَ اسْتَکْبَرَ وَ کانَ مِنَ الْکافِرین؛ و چون فرشتگان را فرمودیم: «براى آدم سجده کنید»، پس به جز ابلیس ـ که سر باز زد و کبر ورزید و از کافران شد ـ [همه] به سجده درافتادند.» و در آیهای دیگر وقتی ابلیس امر خداوند مبنی بر سجده بر آدم (علیهالسلام) را رد کرد، خداوند فرمود «از آن [مقام] پایین برو، تو را نرسد که در آن [جایگاه] تکبّر کنی. پس بیرون شو که تو از خوارشدگانى؛ قالَ فَاهْبِطْ مِنْها فَما یَکُونُ لَکَ أَنْ تَتَکَبَّرَ فیها فَاخْرُجْ إِنَّکَ مِنَ الصَّاغِرین»
بنابراین ابلیس هم یکی از بدترین انتخابهای تاریخ زندگی خود را کرد که موجب خفت و خواری او تا ابد شد؛ یعنی سرپیچی از امر خداوند و انتخاب خواری و ذلت.