۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۵۸ : ۱۴
عضو کمیته فرهنگی ستاد اربعین اظهار داشت: اربعین، اگرچه پدیده ای است در حوزه مذهب، اما آثار و پیامدهای آن تنها منحصر به میدان دین نمی شود. این پدیده، پیامدهای جدی دینی، مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و حتی اقتصادی داشته و خواهد یافت. به تعبیر دیگر اربعین، پدیده ای پیچیده و چندبعدی است. به دست آوردن شناخت جامع برای مدیران و متولیان امور فرهنگی کشور یک واجب عینی است اما متاسفانه اغلب مسئولین میل به مصاحبه در این خصوص بیشتر دارند تا شناخت عمیق و کامل. این عدم شناخت نتایج نامطلوب و حتی غیرقابل کنترلی را تاکنون به همراه داشته است و نارضایتی طرف عراقی را اعم از مرجعیت یا حکومت عراق در بعضی از سالها به دنبال داشته است که البته سال به سال در حال بهتر شدن است.
وی گفت: پیاده روی اربعین یکی از متغیرهای تأثیرگذار در سطح معادلات سیاسی، مبادلات فرهنگی و تحولات اجتماعی منطقه در پنج سطح تحلیل مناطق مرزی غربی کشور، مرزهای ملی، ابعاد منطقه ای، کشورهای اسلامی و در نهایت معادلات بین المللی خواهد بود.
مدیرکل تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی افزود: در همه ادیان، مراسم و بزرگ داشت هایی برای تعظیم شعائر، اهداف، آرمان ها و ارزش های آن مکتب وجود دارد. در دین مبین اسلام و به خصوص مذهب تشیع نیز چنین مراسم هایی وجود دارد و شکل گیری یک مناسک جمعی بی نظیر شیعی می تواند درجهانی سازی فرهنگ تشیع ، بسیار موثر و مطلوب باشد اما باید تهدیدات آن را هم شناخت. اربعین فرصتی است تا وحدت جهان اسلام تقویت شود و از بستر آن واگرایی جهان اسلام و بشریت تبدیل به همگرایی شود.
معممی مقدم اظهار داشت: اربعین، یک گردهمایی مذهبی شیعی به صورتی اثرگذار با انعکاسی جهانی است که می تواند همه ادیان ابراهیمی را در بر بگیرد. ضرورت توجه به ابعاد اجتماعی این پدیده به ظاهر شناخته شده، اما در بطن، ناشناخته، شناخت انگیزشی از علت حضور، میزان گردش چند هزار میلیارد تومانی مالی، هزینه حمل و نقل، ابعاد سلامت و امکان شیوع بیماریها در سطح ملی و منطقه ای، مشارکت افغان ها و پاکستانی ها و آذربایجانی ها از ایران به منزله کریدور به اربعین، ابعاد سیاسی و امنیتی، دینی، پیچیدگی های افکار عمومی جهانی و ابعاد رسانه ای آن لازم است.
پیام مدافعان حرم، جاری و ساری بودن نهضت عاشوراست
وی افزود: پیام اربعین و نقش آفرینی مدافعان حرم این است که الحمدلله فلسفه مکتب امام حسین(ع) درک و جهانی شده است. دوست داشتن وطن ریشه در ایمان افراد دارد. فرد مذهبی به ایرانی بودن خود افتخار میکند و افراد مذهبی نسبت به دیگر اقشار حس وطن دوستی و غیرت اجتماعی بیشتری دارند. جوانان مذهبی که طی هشت سال جنگ تحمیلی در جبههها و حفظ مرزهای کشور حضور داشتند و امروز نیز مدافعان حرم اهل بیت(ع) در سوریه، سامرا و کاظمین اند کسانی هستند که مذهبی، هیئتی، ولایتی و فعال در امور دینی هستند.
اقدامات سازمان برای اربعین
عضو کمیته فرهنگی ستاد اربعین از جمله اقدامات سازمان تبلیغات برای اربعین را صدور مجوز فعالیت فرهنگی موکبهای ایرانی در ایران و عراق، تأمین روحانی و مداح از مبدأ برای موکبها، آموزش زائرین از مبدأ با استفاده از ظرفیتهای مبلغین، ائمه جماعات،تشکلهای دینی و مداحان، برشمرد.
وی دیگر اقدامات سازمان را چنین برشمرد: حضور نمایندگان کمیته فرهنگی اربعین در همایشهای آستانه محرم، حضور مسئول کمیته فرهنگی در نشستهای تخصصی کارشناسان تشکلهای دینی و اعزام و استقرار، ارسال محصولات فرهنگی کمیته به گروههای هدف از طریق موسسه امین، انتصاب مدیران کل تبلیغات اسلامی ۱۰ استان به عنوان مسئول کمیته فرهنگی ستاد اربعین در استان در استانهایی که بعثه دفتر نمایندگی ندارد (استانهای: البرز، ایلام، بوشهر، خوزستان، زنجان، سمنان، قزوین، کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه وبویراحمد، همدان)، حضور مسئول کمیته فرهنگی اربعین در جلسات ماه محرم ستاد ساماندهی شئون فرهنگی در مناسبتهای مذهبی، استفاده از ظرفیت فضای مجازی سازمان جهت انتقال سیاستها و محتوای تولیدی کمیته.
به گفته معممی مقدم، برگزاری جلسه توجیهی مسئولین تشکلهای دینی استانها، برگزاری جلسه توجیهی مسئولین اعزام و استقرار استانها، توجیه جامعه هدف (مبلغین ، مبلغات ، مداحان ، هیئات) در ۱۰۰۰ همایش در آستانه محرم، مشارکت در تأمین هزینه های تولید و چاپ کتب و جزوات آموزشی توجیهی و مشارکت در تولید محصولات فرهنگی و جزوات آموزشی از دیگر اقدامات سازمان تبلیغات اسلامی است.
منبع:مهر