۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۷ : ۰۶
یکی از اصحاب امام حسن (ع) نقل می کند که در حضور آن حضرت(ع) نشسته بودم که مردی نزد آن حضرت(ع) آمد و گفت: یابن رسول الله، فلان شخص مالی نزد من دارد که من توان پرداخت آن را ندارم اما او می خواهد مرا به زندان بیفکند. امام (ع) فرمودند: «به خدا قسم، من مالی در اختیار ندارم که دین تو را بپردازم.» آن شخص گفت: حداقل شما وساطت کنید و با او گفت و گو کنید. حضرت (ع) کفش خود را پوشید. گفتم: یابن رسول الله، آیا اعتکافت را فراموش کردی؟ حضرت(ع) فرمودند: «فراموش نکرده ام ولی پدرم (ع) از رسول خدا (ص) نقل می کرد که هر کس برای برآوردن نیاز برادر مسلمانش بکوشد، گویا نه هزار سال خدا را با روزه روز و عبادت شب عبادت کرده باشد.» (من لایحضره الفقیه، ج2، ص 190)
امام صادق (ع) فرمودند: «هر کس در برآوردن نیاز برادر مومنش گام بردارد تا برآورده شود و نیتش ثواب الهی باشد، خدای بزرگ ثواب یک حج و یک عمره پذیرفته شده و روزه دو ماه از ماه های حرام و عبادت این دو ماه در مسجدالحرام را به پاداش این کار برایش ثبت می کند. هر کس به نیت برطرف ساختن حاجت او قدم بردارد اما موفق به این کار نشود، خداوند به پاداش آن ثواب یک حج پذیرفته شده را به او می دهد، پس در کار خیر شوق داشته باشید.» (کافی، ج 2، ص 194)
امام صادق (ع) همچنین می فرمایند: «برآوردن نیاز مومن از هزار حج که با مناسکش پذیرفته شود، آزاد کردن هزار بنده در راه خدا و هدیه دادن هزار مرکب مجهز در راه خدا برتر است.» (امالی صدوق، ص 308)
امام کاظم (ع) فرموده اند: کسی که برادر مومنش برای حاجتی نزد او می آید، این حاجت در حقیقت رحمتی است که خداوند به جانب او سوق داده، اگر حاجت او را روا سازد، خود را به ولایت ما پیوند زده و به ولایت خدا پیوسته است اما اگر می تواند حاجت او را برآورد و برنیاورد، خداوند در قبرش ماری آتشین بر او مسلط می کند که تا قیامت وی را نیش می زند.» (کافی، ج 2، ص 196)
و از امام صادق (ع) است که فرمودند: «اگر مسلمانی برای حاجت و کاری نزد کسی بیاید و او بتواند کاری بکند اما نکند، خداوند در قیامت او را سخت توبیخ می کند و می فرماید:«برادرت برای حاجتی نزد تو آمد و من برآوردن نیاز او را در دست تو قرار دادم اما به ثواب این کار بی رغبتی بودی و دست رد به سینه او زدی. به عزتم سوگند چه دوزخی باشی یا آمرزیده، به حاجت تو اعتنایی نمی کنم.» (امالی طوسی، ص 99)
پی نوشت:
برگرفته از شرح موضوعی قرآن کریم؛ اثر محمد علی دولت
منبع:شبستان