۰۴ بهمن ۱۴۰۳ ۲۴ رجب ۱۴۴۶ - ۲۳ : ۲۰
عقیق: زهرا فخر روحانی، استاد حوزه علمیه خواهران قم، به مناسبت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها گفت: برجستهترین ویژگی حضرت فاطمه (س) مادری ائمه اطهار و داشتن قلبی مملو از معرفت ولایت است.
زهرا (س) برترین انسان اهل زمین
فخر روحانی با اشاره به اینکه حضرت زهرا (س) همه صفات خوب را به طور کامل و جامع داشتند اظهار داشت: پیامبر اکرم (ص) در مورد حضرت فاطمه (س) فرمودند: «لَوْ کَانَ الْحُسْنُ هَیْئَةً لَکَانَتْ فَاطِمَةَ بَلْ هِیَ أَعْظَمُ إِنَّ فَاطِمَةَ ابْنَتِی خَیْرُ أَهْلِ الْأَرْضِ عُنْصُراً وَ شَرَفاً وَ کَرَماً» اگر همه نیکیها قرار بود در صورت یک انسان ظاهر شود، قطعا آن انسان، فاطمه است، بلکه فاطمه از آن هم برتر است، دخترم فاطمه برترین اهل زمین است هم از حیث ذات وهم از حیث شخصیت و شرافت.
توصیف خانهداری حضرت زهرا (س) از زبان ائمه
این استاد حوزه علمیه قم درباره خانهداری حضرت زهرا (س) به حدیثی اشاره کرد و گفت: حضرت علی (ع) به مردی از قبیله بنی سعد در مورد وضع زندگی خود با حضرت زهرا (س) فرمودند: فاطمه با اینکه در میان خاندان پیامبر، از همه افراد نزد پیامبر محبوبتر بود، هنگامی که در خانه من بود آن قدر گندم را آسیاب میکرد که دستانش تاول میزد، لباسش به خاطر نظافت خانه غبارآلود میشد، به قدری برای پختن غذا و نان، آتش روشن میکرد که رنگ لباسهایش عوض میشد و به خاطر حجم کار خانه به رنج و مشقت میافتاد.
وی افزود: در تفسیر عیاشی حدیثی از امام باقر (ع) نقل شده که فرمودند: «إِنَّ فَاطِمَةَ (س) ضَمِنَتْ لِعَلِیٍ (ع) عَمَلَ الْبَیْتِ وَ الْعَجِینَ وَ الْخُبْزَ وَ قَمَّ الْبَیْتِ» حضرت فاطمه (س) ضمانت کرد (به گردن گرفت) در خانه امیرالمومنین کارهای خانه را انجام دهد، گندمها را آرد کند و آرد را خمیر کند و نان بپزد و خانه را جارو بزند.
فخر روحانی حدیث دیگری از ابو نعیم در کتاب حلیةالاولیاء از آن حضرت نقل کرد که میفرماید: «لَقَدْ طَحَنَتْ فَاطِمَةُ بِنْتُ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّى مَجِلَتْ یَدَاهَا وَ طَبَّ الرَّحَى فِی یَدِهَا» آن قدر فاطمه (س) گندم را آرد میکرد که دستش مجروح میشد و دسته آسیاب روی دستان او جا میانداخت و آنها را آغشته به خون میکرد.
این استاد حوزه ابراز داشت: حضرت زهرا سلام الله علیها واجد برجستگیهای شخصیتی هستند که اغلب محبان ایشان را با این برجستگیها میشناسند. از جمله این برجستگیها همسرداری، ولایتمداری، عبادت و زهد و تقوای ایشان است که اگر به هر کدام به طور مستقل توجه کنیم شاید این توهم ایجاد شود که افراد دیگر هم دارای این برجستگیها هستند اما چیزی که در مورد حضرت زهرا (س) به طور مجزا درخشان است جامعیت صفات است.
وی ادامه داد: با وجود اینکه خانه داری و تربیت فرزندان جزء اصلیترین وظایف بانوان است و حجم مهمی از وقت روزانه را به خودش اختصاص داده، اما اینها در نظر حضرت عذری برای غفلت از عرصههای سیاسی و اجتماعی شمرده نمیشد و ایشان در همه عرصهها به بهترین شکل فعالیت داشتند.
توصیف حضور سیاسی حضرت زهرا (س) در جامعه
فخر روحانی عملکرد حضرت زهرا (س) در زمان حیات رسول خدا (ص) را چنین بیان کرد: هر هفته یک روز را به حضور بر سر قبور شهدا به ویژه قبر حمزه اختصاص میداد. در کنار قبور شهیدان مینشست، بر آنها اشک ریخته و طلب رحمت و استغفار میکرد. در جنگهایی که پیامبر در آنها حضور داشتند، حضرت فاطمه (س) پشت جبهه آنها را پشتیبانی میکرد. در بعضی از جنگها مثل خندق، گزارشهایی مبنی بر حضور ایشان داریم.
وی در مورد عمده فعالیتهای سیاسی حضرت زهرا (س) خاطر نشان کرد: در حوادث و تشنجات پس از رحلت رسول اکرم (ص) حضور حضرت بسیار پر رنگتر از قبل دیده میشود. دامنه این فعالیتها آنقدر گسترده شده بود که حضرت مورد خشم دشمن قرار گرفت و همین امر موجب شهادت و کوتاه شدن دوران زندگی ایشان پس از رحلت پیامبر شد.
استاد حوزه علمیه قم گفت: حضرت فاطمه (س) ابتدا با امر به معروف آن هم به شکل خانه به خانه، درب خانه مهاجرین و انصار میرفت و توصیههای پیامبر را یادآوری مینمود و از آنها در خصوص یاری امیرالمومنین عهد میگرفت. گریههای پیوسته حضرت در بیتالاحزان و قبرستان شهدا، تداعی کننده نارضایتی او از وضع موجود بود.
آخرین روزهای حیات بانوی دو عالم
وی آخرین اقدامات حضرت زهرا (س) در دفاع از ولایت را چنین بیان کرد: ایشان در مسجد و در میان مهاجر وانصار خطبه فدکیه را ایراد کرد، عذر مخالفان را نپذیرفت، آنها را به خانه راه نداد و در جمع عیادت کنندگاش مطالب سیاسی و انحرافات پیش آمده را گوشزد میکرد.
زهرا فخرروحانی در پایان گفتوگوی خود با فارس اظهار داشت: سختترین تنشی که در زندگی حضرت زهرا (س) اتفاق افتاد، انحراف امت در تبعیت از رهبری و ولایت امیرالمومنین (ع) بود که در آخر جانشان را برای این هتک حرمت به ولایت فدا کردند. ایشان در زمان حیات با گریه ابراز نارضایتی کرد و با وصیتی مبنی بر عدم حضور افرادی که ولایت را زیر پا گذاشتند در مراسم تشییع و تدفین، خواست تا قبرش مخفی بماند.
منبع: فارس
211001