۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۹ : ۲۳
*هفته هاي قرآن و عترت، امسال در چه زمان و استانهايي برگزار خواهد شد؟
هفته هاي قرآن و عترت در سال ۱۳۹۴ در هشت استان، به همت معاونت قرآن و عترت و با همكاري استان هاي كرمانشاه، فارس، اردبيل، سيستان و بلوچستان، مازندران، ايلام، كردستان و جنوب استان كرمان، براي اولين بار با اين كيفيت و گستردگي، در ماه هاي آذر، دي و بهمن واسفند سال جاري انجام خواهد شد.
*تفاوت هفته هاي قرآن و عترت با برنامه هاي ديگر معاونت مثل جشن رمضان در چيست؟
اساسا موضوع برنامه هاي هفته قرآن و عترت، ارائه همه جانبه توانمنديها و فعاليتهاي قرآني استان هاي مذبور مي باشد البته با رعايت اولويت توليدي محور بودن برنامه ها بر مبناي اعلام عمومي(فراخوان) و در راستاي شناسايي و كشف استعدادهاي بالقوه هراستان و تقويت استعدادهاي بالفعل، طراحي و اجرايي گرديده است. شايان ذكر اين كه اين هفته ها به صورت رقابتي و جشنواره اي در بيش از ۱۲ رشته فرهنگي هنري، با مشاركت و هماهنگي ساير دستگاهها و ادارات كل استاني، به ويژه نهادهاي فرهنگي و قرآني خواهد بود. ليكن در برنامه هاي مربوط به جشن رمضان، دستاوردهاي گذشته، به همراه نمايش آثارو فعاليت هاي موجود استان و بعضا خارج از استان مورد توجه است. و خلق توليدات و ايده هاي جديد و البته رقابت به صورت جشنواره اي مد نظر نيست و از طرف ديگر در هفته هاي قرآن و عترت، مشاركت ساير دستگاه هاي استاني بسيار پر رنگ تر از جشن رمضان مي باشد.
*ذر حال حاضر كار برگزاري در چه مرحله اي مي باشد؟
دبيرخانه اجرايي كشور در ستاد از تيرماه امسال شروع به فعاليت نموده است. با هر ۸ استان تفاهم نامه همكاري امضا شده و احكام مديران محترم كل استان ها به عنوان دبير اجرايي و رييس شوراي برنامه ريزي، توسط معاون محترم قرآن و عترت صادر شده و هم اكنون در مرحله تنظيم و انتشار فراخوان هاي مربوطه در هر يك از بخش هاي رقابتي هستيم. در تاريخ ۱۵ شهريورماه نشست خبري با حضور اصحاب رسانه برگزار گرديد و انشاالله پوستر برنامه نيز در هفته آتي رونمايي خواهد شد.
*لطفا به سرفصل برنامه هاي مشترك در همه استان ها در طول برگزاري هفته اشاره کنید؟
ما در همه استانها ۱۲ برنامه مشترك داريم كه شامل ۸ بخش رقابتي و ۴ بخش غير رقابتي است، اعم از : ۱-جشنواره شعر و ادبيات قرآني ۲- مسابقه آواها، نغمات، تواشيح، سرود، اذان، چاوش خواني ۳- جشنواره هنرهاي تجسمي (عكس، خوشنويسي، نقاشي و ...) ۴- جشنواره صنايع دستي ۵- جشنواره هنر هاي نمايشي (تئاتر هاي خياباني، صحنه اي و نمايشنامه نويسي) ۶- جشنواره فيلمنامه نويسي و فيلم (كوتاه، مستند، داستاني، انيميشن و... ) ۷- مسابقات تلاوت و حفظ قرآن كريم ۸- پايان نامه ها، انتشارات، مقالات، نشريات، فضاي مجازي و رونمايي كتاب ۹- نشست ها و كارگاههاي علمي ۱۰- فروشگاه و نمايشگاه قرآني (مكتوب، رسانه هاي ديجيتال، حجاب و عفاف، كودك و ...) ۱۱- تجليل از فعالان قرآني استان ها و ۱۲- نصب المان ها و نشان هاي قرآني در سطح شهرو نامگذاري خيابان ها و ميادين با عناوين قرآن و عترت
ضمنا به جز برنامه هاي فوق الذكر كه بصورت مشترك و يكسان در همه استانها برگزار مي شود در برخي استان ها با توجه به مطالبات و همچنين امكانات و توانمندي هاي موجود، ايده ها و برنامه هاي خوبي در قالب هفته هاي قرآن و عترت قرار است انجام شود. برنامه هايي نظير : يادواره شهداي قرآن و عترت استان، مسابقات پيامكي قرآن و عترت، زنگ انشائ قرآن و عترت، برگزاري كارگاههاي حجمي هنري (ورك شاپ)، محافل انس با قرآن و كرسي هاي تلاوت، تفسير و...، و همچنين قرآن پژوهي طبري (در استان مازندران).
*اگر امكان دارد در مورد موضوع كشف استعدادها در كشور كه به آن اشاره كرديد توضيح مختصري بفرماييد؟
با توجه به انجام برنامه هاي رقابتي، در واقع پس از انتشار فراخوان به صورت عمومي در مركز استان و شهرستان هاي تابعه شروع خواهد شد. سپس هنرمندان، مخاطبان و عموم مردم از همه اقشار، در رده هاي سني مختلف شركت خواهند داشت و اين موج رقابتي كه در استان شكل خواهد گرفت باعث بروز، ظهور و كشف استعدادهاي مختلفي در توليد آثار و فعاليت ها مي گردد كه شايد تا آن زمان مورد شناسايي واقع نگرديده اند و البته براي هدايت صحيح اين استعدادها نيز برنامه داريم. از جمله اينكه ارزيابي مجددي از برگزيدگان استان ها در هر رشته به عمل مي آيد و آثار برتر به صورت ملي داوري مي شوند و به نفرات يا گروه هاي برتر اين مرحله نيز جوايزي اختصاص خواهد يافت. همچنين زمينه شركت برترين هاي هر استان در دوره بعدي نمايشگاه بين المللي قرآن كريم تهران نيز فراهم خواهد شد.
*ملاك شما براي انتخاب برخي استان ها براي برگزاري اين هفته، چه بوده است؟
مسلما بر اساس محدوديتهاي اعتباري كه وجود دارد عليرغم ميل باطني، قادر نبوديم در همه استان ها اين برنامه را برگزار كنيم، از طرفي تعدادي از استان ها نيز مشغول برگزاري ساير فعاليت هاي قرآني نظير جشنواره آيات هستند. لذا با توجه به درخواست و مطالبات استان ها پس از بررسي امكانات، منابع مالي و ... از بين طرح هاي واصله، البته با اولويت استان هاي كمتر برخوردار و داراي شرايط خاص، نظير شرايط اقليمي و بافت متنوع مذهبي و قومي، اين ۸ استان انتخاب شده اند. و به حول و قوه الهي در نظر داريم براي سال هاي آتي اين برنامه را در ساير استان ها نيز داشته باشيم.
*مشاركت و همكاري ساير دستگاه ها و نهادها را در برگزاري اين هفته ها چگونه ارزيابي مي كنيد؟
بر اساس شيوه نامه و آيين نامه برگزاري هفته هاي قرآن و عترت، بعد از تصويب كليات طرح در شوراي فرهنگ عمومي هراستان يا شوراي هماهنگي و توسعه فعاليت هاي قرآني و تاكيد ائمه جمعه و استانداران مبني بر لزوم مشاركت كليه دستگاه ها و ادارات كل هر استان، برگزاري مداوم جلسات شوراي برنامه ريزي با عضويت دستگاههاي فرهنگي، و تشكيل كميته هاي مربوطه ذيل شوراي برنامه ريزي، پيگيري و اقدام خواهد گرديد تا انشاءالله برنامه جامع و كاملي در خور شان قرآن و عترت با مشاركت همه نهادها برگزار شود. از طرفي با كليه نهادها و سازمان ها در مركز مكاتبه گرديده است تا واحد هاي زيربط استاني خود را ترغيب به همكاري كامل و مشاركت نمايند.
ضمنا بر اين باوريم، در نظامي كه پايه هاي آن از فرهنگ ناب قرآن و عترت (ع) نشات مي گيرد، قطع به يقين در جذب مشاركت ها از ساير دستگاهها در برگزاري همه جانبه اين گونه فعاليت ها مشكلي نخواهيم داشت و پيش بيني ما اين است انشاالله و به بركت قرآن و ائمه معصومين (عم) رقابتي براي ارائه مشاركت بيشتر نهادها در اين امر مقدس ايجاد خواهد شد. ما دست همه مديران و همكاران را در ساير ادارات كه تمايل دارند در سايه نظام مقدس جمهوري اسلامي، قدمي در راستاي هر چه با شكوه تر برنامه اي كه مزين به نام قرآن و عترت (ع) است بردارند را به گرمي مي فشاريم.
*نحوه نظارت شما بر عملكرد استان ها چگونه است؟
مديران كل، معاونين قرآن و عترت، كارشناسان و ساير همكاران در استانها همگي علاقه مندند در اين فضاي كنوني جامعه كه تحت تأثير و هجوم فرهنگي رسانه هاي غربي هستيم، تلاشي مضاعف براي ارائه فرهنگ ناب و غني قرآن و اهل بيت(عليهم السلام) نمايند و ما نيز معتقديم بر اساس توانمندي، تعهد و تجربيات اين عزيزان، قطعا برنامه هاي بسيار قوي و با محتوايي، برگزار خواهد شد لكن از طرف ستاد معاونت قرآن و عترت نيز هشت نفر از همكاران مجرب به عنوان كارشناس ناظر هر استان انتخاب شده اند كه در تمامي مراحل، با همكاري استان ها بر پيشرفت و چگونگي انجام كار نظارت خواهند نمود.