۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۱۱ : ۱۸
اصل کتاب به زبان عربى است و مؤلف در مقدمه مىنویسد:
"چون ما نمی توانیم حقوق آن حضرت(ع) را ادا نماییم و شکر وجود و فیوضاتش را آن طور که شایسته است، بجا آوریم بر ما واجب است آن مقدار از اداى حقوق آن حضرت را که از دستمان ساخته است، انجام دهیم. . . بهترین امور در زمان غیبت آن حضرت(عج)، انتظار فرج آن بزرگوار و دعا براى تعجیل فرج او و اهتمام به آنچه مایه خشنودى آن جناب و مقرب شدن در آستان اوست، می باشد."
شباهت به خضر نبی
خضر: خداوند عمرش را طولانی نموده و این موضوع نزد شیعه و سنی مسلم است و روایات بسیاری بر آن دلالت دارد.
قائم نیز خداوند عمرش را طولانی قرار داده بلکه از بعضی روایات استفاده می شود که حکمت اینکه عمر خضر طولانی شده این است که دلیلی بر طول عمر قائم باشد. شیخ صدوق در کتاب کمال الدین در حدیثی طولانی از حضرت امام صادق(ع) نقل کرده که فرمود: و اما بنده صالح خضر را خداوند عمر طولانی عنایت فرمود نه به خاطر نبوتی که برایش تقدیر کرده باشد یا کتابی که بر او نازل فرماید و نه آیینی که شرایع دیگر را نسخ نماید و نه برای امامتی که بندگان خود را به اقتدای به او ملزم سازد و نه اطاعتی که بر او فرض فرماید بلکه چون در علم خداوند گذشته بود که عمر قائم در دوارن غیبت طولانی خواهد شد تا آنجا که بندگان او باور نکنند و آن عمر طولانی را انکار نمایند.
خداوند عمر بنده صالح (خضر) را بدون سبب طولانی ساخت مگر به علت استدلال به وسیله آن بر عمر قائم و تا اینکه دلیل و برهان معاندین را قطع نماید که مردم را بر خداوند حجتی نباشد.
نام خضر بلیا است و بعضی اسم های دیگری گفته اند، علت اینکه خضر نامیده شده این است که بر چوب خشکی نمی نشست مگر اینکه سبز می شد و نیز گفته شده که هر گاه نماز بگزارد اطرافش سبز می شود و گفت اند برای اینکه او در سرزمین سفیدی بود که به یکباره تکان خورد و از پی او سبز شد.
در نجم الثاقب روایت کرده که حضرت قائم به هر سرزمینی که بگذرد سبز و پر گیاه می شود و آب از آنجا می جوشد و چون از آنجا برود آب فرو می رود و زمین به حال خود بر می گردد.
خضر خداوند متعال به او قدرت و نیرویی عنایت فرموده که به هر شکل که بخواهد در می آید چنانکه علی بن ابراهیم در تفسیرش از امام صادق روایت کرده. قائم را نیز خداوند همین قدرت عنایت فرموده است.
خضر مامور به علم باطن بود چنانکه به موسی گفت: همانا تو هرگز همراه من صبر نتوانی کرد و چگونه صبر نمایی بر آنچه نسبت به آن علم و احاطه نداری؟ قائم نیز مامور به علم باطن است.
خضر وجه کارهایش آشکار نشد مگر بعد از آن که خودش فاش کرد. قائم نیز وجه غیبتش آن طور که باید مکشوف نمی شود مگر بعد از ظهور.
خضر هر سال در مراسم حج شرکت می کند و تمام مناسک را انجام می دهد، قائم نیز هر سال در مراسم حج شرکت می کند و مناسک را به جای می آورد.
منبع:شبستان