۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۱۲ : ۱۸
حجت الاسلام جواد جعفری، مدرس مرکز تخصصی مهدویت در این خصوص توضیح می دهد؛
آیا در خواب یا بیداری می شود امام زمان(ع) را دید؟
در رابطه با دیدار حضرت در عالم رویا و خواب اصل این مساله جای شک و تردید نیست. یعنی می شود انسان در عالم خواب امام زمان(ع) را ببیند. این اصل ثابت شده است. به طوری که بزرگان ما در عالم خواب دیدارهای خود را با حضرت در کتاب هایشان نوشتند، به طور مثال شیخ صدوق در کتاب کمال الدین در مقدمه خواب ملاقات خود را می نویسد، سید طاووس در کشک المحجه جریان رویای خود را ثبت می کند، شیخ حر عاملی در اثبات الهدی دیدار خود را می نویسد و وقتی بزرگان ما حکایت های دیدار در رویا را در کتاب هایشان نوشته اند، معلوم می شود که این مساله وجود دارد.
در برخی از روایات هم دستور العمل هایی برای دیدن ائمه بیان شده است. در حدیثی از امام صادق(ع) آمده است، هر کس بعد از نماز واجب این دعا را بخواند، امام زمان(ع) را در بیداری یا خواب می بیند؛ "اللهم بلغ مولانا صاحب الزمان اینما کان و حیثما کان" و اگر کسی این دعا را به عنوان تعقیب نماز واجب بخواند، توفیق دیدار امام زمان(ع) را در خواب و بیداری پیدا می کند.
ولی وقتی کسی را انسان در خواب می بیند و آن شخص می گوید من امام زمان هستم. یا به ذهن می آید که امام است، این نکته را باید توجه کند که شیطان این قدرت را دارد که در خواب انسان تصرف کند و چیزهایی را به او القا کند. از ائمه معصومین(ع) روایت شده که فرمودند: هر کس ما را در خواب ببیند، مطمئن باشد ما را دیده، چون شیطان نمی تواند به شکل ما در آید. ولی این روایات ناظر به کسانی است که حضرت را در بیداری دیده اند. مثلا کسانی که معاصر امام بودند و امام را دیده اند و اگر همین قیافه را در خواب دیدید، مطمئن باشند، خوابشان درست است.
اما چون الان در زمان غیبت هستیم و چهره امام زمان(ع) را نمی شناسیم، درست است که شیطان نمی تواند به قیافه امام دربیاید. ولی می تواند خود را به شکل یک سید نورانی دربیاورد و القا کند که امام است. بنابراین اگر کسی در خواب شخصی را ملاقات کرد که ادعا می کند من امام زمان هستم. به این خواب نمی شود اعتماد کرد. چون یا ممکن است امام زمان باشد و یا اینکه شیطان باشد، البته ممکن است فردی خواست های روحی خود را خواب ببیند و فکر کند که خواب امام را دیده است.
باید توجه کرد کسی که خواب دیده، در گام اول باید به اسلام عرضه کند و گفت و گو های در خواب را به عالمان آگاه بگوید که با تعالیم اسلامی منافات نداشته باشد. اگر در غیر این صورت باشد، شیطانی است.
آیا کتاب جزیره خضرا صحت دارد یا نه؟
دو بحث داریم یک بحث مربوط است به جریان جزیره خضرا که آیا منطقه ای به این نام وجود دارد یا نه؟ و اگر وجود دارد آیا این جزیره مثلث برمودا است یا نه؟
یک نقلی وجود دارد که به سال 699 و بیش از 700 سال پیش مربوط می شود. شخصی به نام فضل بن یحیی نقل می کند که زین الدین فاضل مازندارانی برای من داستان سفر خود را به اندلس نقل می کند، با این مضمون که؛
من از دمشق به مصر رفتم و از آنجا به اندلس رفتم و بعد از بروز حوادثی در آنجا از اندلس به جزایر شیعیان رفتیم و کشتی هایی آمدند و با آنها به جزیره خضرا رفتیم که در دریای سفیدی بود و دشمنان به آن دسترسی نداشتند این جزیره زیبا بود و انسان های خوبی در آنجا بودند. من کسی را در این جزیره به نام سید شمس الدین دیدم. محمد که می گفت، من با 5 نسل واسطه به امام زمان(ع) می رسم و من نماینده امام در جزیره هستم و مدتی با او بودم و احکامی را با او صحبت کردم و برگشتم و به مکه رفتم و به عراق برگشتم و مقیم نجف شدم. این کل داستان جزیره خضراست.
این جریان طرفداران و منکران قدرتمندی را در میان شیعه دارد. بزرگانی موافق این جریان هستند. مانند شهید اول که در کتابش این ماجرا را آورده، مرحوم وحید بهبانی و شیخ اسدالله شوشتری، علامه مجلسی، آیت الله میلانی و آیت الله صافی نیز اشکالات جزیره را پاسخ دادند و از طرفداران این جریان هستند. ولی این داستان ناقدان بزرگی هم دارد، مثل علامه سید جعفر مرتضی آملی، شهید صدر و محمدتقی شوشتری که این جریان را نقد می کنند.
نکته دوم این است که اگر جزیره پذیرفته شود، آیا می تواند همان مثلث برمودا باشد. تنها مدعی این مساله نویسنده عراقی این کتاب است و باید دانست که این سخن واضح البطلان است. جریان این سفر به اندلس است که با مکان مثلث برمودا فاصله دارد که در نزدیکی ایالت فلوریدای امریکاست و اگر کسی ادعا کند که جزیره در مثلث برمودا است، این اشکال دارد. این مثلث کاملا شناخته شده است و به خاطر بادهای موسمی برخی از کشتی ها در آن غرق شده اند.
مدت حکومت امام زمان(ع) چقدر است و آیا ابوذر و سلمان رجعت می کنند؟
در رابطه با مدت حکومت حضرت نقل های بسیاری است. در رویات اهل سنت حکومت امام کمتر از 10 سال بیان شده است، اما در روایات شیعه سال حکومت متعدد و طولانی است و بیش از 300 سال. ولی در حدیثی صحیح السند مدت حکومت حضرت 19 سال بیان شده است. ولی برداشت بزرگان شیعه از مدت حکومت حضرت 70 سال است و بعد از دنیا رفتن امام، امامان دیگر رجعت می کنند و حکومت را ادامه می دهند.
در رابطه با رجعت سلمان هم امام صادق(ع) در روایتی ایشان را از رجعت کنندگان بیان می کنند ولی برخی از روایات هم نامی از ابوذر است که من ندیده ام.
منبع:شبستان