خیانت چشم
یک برداشت کوتاه از یک آیه قرآن؛10+فیلم
بخش دهم برداشت کوتاه از یک آیه از قرآن کریم با عنوان «آیههای زندگی» با سخنرانی حجتالاسلام سید ابراهیم راد همزمان با روز دهم ماه مبارک رمضان منتشر شد.
عقیق: همزمان با ایام ماه مبارک رمضان، ماه ضیافت الهی و بهار قرآن هرروز یک آیه از کلام الله مجید را توسط «حجتالاسلام والمسلمین سید ابراهیم راد» در برداشتی کوتاه و آزاد با محوریت مسائل اجتماعی و موضوعات مهم سبک زندگی با عنوان «آیههای زندگی» منتشر میکنیم.
در ادامه بخش دهم آیههای زندگی، شرح آیه 19 سوره مبارکه غافر با موضوع «خیانت چشم» را میخوانید:
«یَعْلَمُ خَائِنَةَ الْأَعْیُنِ وَمَا تُخْفِی الصُّدُورُ» [خدا] نگاههاى دزدانه و آنچه را که دلها نهان مىدارند، مىداند.
نکته: چشم ما ابزاری برای دیدن و رشدکردن و ثواب کردن است لکن گاهی از چشم سوء استفاده میشود و گناهان زیادی با چشم انجام میشود یکی از آن گناهان را قرآن «خیانت چشم» معرفی کرده است.
در این آیه میفرماید خدا خیانت چشم انسان را میداند لذا یکی از گناهان چشم، خیانت آن است اما دو معنای اصلی میشود برای آن در نظر گرفت. یکی نگاه کردنی است که از دید دیگران مخفی است به طور مثال درب خانهای باز است و ما نگاه میکنیم یا از آئینه ماشین به کسی که ملتفت نیست نگاه میکنیم. بنابراین نگاه کردن بهطوری که وانمود کنیم نگاه نمیکنیم یعنی خیانت چشم. مهم نیست فعل حرام یا حلالی انجام میشود. نفس این وانمود کردن به ندیدن، خیانت و به طور کلی حرام است. مثلا به اتاق کسی نگاه کنیم و وانمود کنیم که نمیبینیم، این خیانت چشم و حرام است.
معنای دوم که گاهی ابتلای بیشتری دارد، فرمودند خیانت چشم این است که با چشم و ابرو در یک جمعی به یک شخصی اشاره خاصی کنیم. این اشاره نه به فعل حرام بلکه به فعل حلال و حتی به فعل واجب هم باشد حرام است.
مثال دیگری عرض کنم پیامبر در روز فتح مکه فرمودند ما همه را میبخشیم اما چند نفر استثناء شدند، فرمودند هرکسی اینها را دید باید آنها را به قتل برساند ولو به پرده کعبه آویخته شده باشند، اتفاقا به یک بهانهای یکی از این افراد آمد خدمت پیامبر(ص) و گفت من میخواهم اسلام بیاورم و بیعت کنم. رسول خدا(ص) سرشان را پایین انداختند و چیزی نگفتند دو مرتبه گفت و باز جوابی ندادند سه مرتبه گفت رسول الله از باب این که رحمهللعالمین است بیعت با او را پذیرفتند بعد از این که آن فرد رفت، پیامبر به صحابه فرمودند شما نمیدانستید که من گفته بودم قتل او واجب است آیا بین شما رشیدی پیدا نشد او را بکشد، وقتی دوبار گفت و من بیعت نکردم؟ صحابه تعجب کردند و عرض کردند؛ ای رسول خدا شما اشارهای با چشم به ما میکردید ما او را میکشتیم، حضرت فرمودند: اشاره با چشم خیانت و فعل حرام است و من نمیتوانم این کار را بکنم.
نتیجه میگیریم رسول خدا(ص) از واجب القتل گذشت اما خیانت چشم نکرد. متاسفانه گاهی ما گناهی برای خودمان میخریم که نه لذتی دارد و نه میفهمیم که چه میکنیم. این چه کاری است که در جمع با چشم به هم اشاره کنیم که خیانت با چشم است و خدا میبیند.