۰۵ آذر ۱۴۰۳ ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۲ : ۱۰
عقیق: اصول بهداشتی و پزشکی امام رضا علیه السلام بر پیشگیری و رعایت بایستگی هایی در امر تغذیه و رفتار بهداشتی نهاده شده است. امام رضا علیه السلام در این زمینه می فرماید : فالجسد بهذه المنزلة و بالتدبیر فی الاغذیة و الاشربة یصلح و یصح و تزکو العافیة فیه؛ پس بدن به منزلت همان زمین است و با تدبیر عاقلانه ای که در خوراک و نوشاب بکار می رود صحیح و سالم می ماند و نیروی سلامتی در آن زیاد می گردد.
رژیم
غذایی مناسب
در این فرمایش امام(ع)، تدبیر عاقلانه در خوردن و
نوشیدن، باعث طول عمر برشمرده شده و مبین آن است که مردمی که زندگی معقولی از نظر
خوراک داشته باشند نه تنها پیر و ناتوان نمی شوند، بلکه هر چند در امتداد زمان
جلوتر بروند نیروی صحت و عافیت آنها بیشتر می شود ؛ از این رو برنامه غذایی هر فرد
باید متناسب با وضع بدن، حسب سن ، طرز زندگی ، شغل و زمان باشد. شاید مهمترین
توصیه امام رضا (ع) در این زمینه توجه به سبک زندگی و شرایط آن است. آن حضرت در
بیانی زیبا می فرماید: …فانظر ما یوافقک و یوافق معدتک و یقوى علیه بدنک و یستمر
من الطعام فقدره لنفسک واجعله غذائک… ، پس ببین چه چیز موافق حال و مناسب شکم توست
و بدنت از آن نیرو می گیرد و آن را خوش و گوارا مىشناسد، این چنین طعامى را براى
خود اندازهگیرى کن و غذاى خود قرار بده.(1)
از این رو امام رضا (ع) یکی از اصول بهداشت فردی و سلامت
بدن را تغذیه درمانی و داشتن تدبیر در غذاها و نوشیدنی ها دانسته اند که در فرهنگ
اسلامی از با عنوان«اطعمه و اشربه» یاد می شود و توجه خاصی به نوع، کیفیت و زمان
مصرف غذا دارد. امام رضا علیه السلام درباره اصول سلامت بدن و بهداشت تغذیه فرموده
اند: همانا صلاح بدن و قوام بدن به غذا و آشامیدنی است و فساد آن نیز به این دو
است، پس اگر این دو را اصلاح کنی بدن اصلاح و اگر این دو را فاسد کنی بدن فاسد می
گردد.
رعایت
حلال و حرام در تغذیه
در نظر گرفتن حلال و حرام بودن غذاها و نوشیدنی ها و
چگونگی حلال شدن و حرام بودن آنها را فقط در تحقیق قواعد تغذیه ای اسلامی می توان
به این سادگی و جامعیت پیدا کرد.(2)
توصیه دیگر امام رضا (ع) در جهت رفتار پیشگیرانه رعایت
حلال و حرام در تغذیه است . امام رضا علیهالسلام در این زمینه می فرماید: أنَّ
اللّهَ تَبارَکَ وَ تَعالى لَمْ یُبِحْ اَکْلاً وَلا شُرْبا اِلاّ ما فیهِ الْمَنْفَعَةُ
وَالصَّلاحُ وَ لَمْ یُحَرِّمْ اِلاّ ما فیهِ الضَّرَرُ وَالتَّلَفُ وَالْفَسادُ،
فَکُلُّ نافِعٍ مُقَوٍّ لِلْجِسْمِ فیهِ قُوَّةٌ لِلْبَدَنِ فَهُوَ حَلالٌ وَ
کُلُّ مُضِرٍّ یَذْهَبُ بِالْقُوَّةِ أوْ قاتِلٍ فَحَرامٌ؛ خداوند تبارک و تعالى
هیچ خوردنى و نوشیدنى را حلال نکرده است مگر آنکه در آن سود و صلاحى بوده و هیچ
خوردنى و نوشیدنى را حرام ننموده، مگر آنکه در آ ن زیان و نابودى و فسادى بوده است،
پس هر چیز سودمندى نیرو بخش جسم، که باعث تقویت بدن است حلال شده است و هر چیزى که
قواى جسمانى را از بین ببرد و یا موجب مرگ شود حرام است.(3)
پرهیز
و خودداری در تغذیه
امام رضا (ع) در بیانی دیگر رمز سلامتی را در
پرهیز غذایی و داشتن برنامه مناسب برای تغذیه بر شمرده اند. آن حضرت می فرماید:
اِثْنانِ عَلیلانِ اَبَدا: صَحیحٌ مُحْتَمٍ
وَ عَلیلٌ مُخَلِّطٌ ؛ دو گروه همیشه مریضند: سالمى که پرهیز مىکند و مریضى که
پرهیز نمىکند.
امام رضا علیهالسلام همچنین ضمن توصیه به رعایت اعتدال
در غذاها، توجه به زمان و کیفیت تغذیه را از عوامل سلامت بر شمرده و می فرماید:
اِذا جُعْتَ فَکُل وَاِذا عَطِشْتَ فَاشْرَبْ وَ اِذا هاجَ بِکَ البَولُ فَبُلْ،
وَ ....؛ چون گرسنه شدى بخور، چون تشنه شدى بنوش، چون ادرار بر تو فشار آورد،
ادرار ک و... (4)
همانطور که اشاره کردیم تکیه اصلی امام رضا(ع) در خلاصی
از بیماریها رعایت اصول تغذیه ای و پیشگیری از وقوع بیماری است و سرتاسر توصیه های
پزشکی آن حضرت مبتنی بر اصول پیشگیرانه می باشد . در این راستا سفارشات حکیمانه آن
حضرت درباره تدابیر ماهها و فصول سال و توجه به نوع تغذیه هماهنگ با مزاج و زمان و
مکان و نیز تجویز شربت مخصوص به همراه غذا و سایر دستورالعملهای پزشکی ایشان مبتنی
بر همین اصل است.
پی نوشت ها:
1. رساله ذهبیه امام رضا(ع)
2. مرآه الکمال- شیخ عبدالله مامقانی- بیروت- لبنان- دار
الحوراء- 1424ه.ق
3. مستدرک الوسائل، ج 16، ص 333، ح 2
4. فقه الرضا، ص 340
منبع:قدس
211008