۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۳۰ : ۰۳
عقیق:اسلام، مصالح و آسایش مردم را در اولویت قرار داده برای اینکه روابط اقتصادی نیز همانند روابط اجتماعی با صداقت و راستی و از روی عدالت و رضایت انجام پذیرد و مصالح فردی و اجتماعی تأمین گردد و نیز از هر گونه هرج و مرج و اختلاف جلوگیری شود و مردم در تمام عرصههای زندگی از جمله معاملات با خیال راحت و خوشی و خرّمی و آرامش زندگی کنند، در زمینه تجارت و معاملات نیز احکام و قوانینی مقرر داشته است تا با اجرای آنها بتوانند زندگی سالم و خداپسندانهای داشته باشند.
بزرگان دینی ما ویژگیهایی را برای یک تاجر برشمردهاند. به عنوان مثال پیامبر خدا(ص) در حدیثی میفرمایند: "کاسب درستکارِ راستگوی مسلمان، در قیامت با شهیدان است1".
آن حضرت همچنین فرمودند: "کاسب راستگو در روز قیامت زیر سایه عرش است2".
در کنار این ویژگیها، تاجر در کسب و کار خود باید از برخی کارها پرهیز کند. بنابراین رسول خدا(ص) میفرمایند: "کسی که خرید و فروش میکند باید از پنج کار دوری ورزد وگرنه نباید خرید و فروش کند: ربا، سوگند، پوشاندن عیب کالا، تعریف و تبلیغ در موقع فروش و بدگویی از کالا در موقع خرید آن3".
امام صادق(ع) نیز در این باره فرمودند: "هر کس بخواهد تجارت کند باید احکام دین خود را بیاموزد تا حلال را از حرام بازشناسند، کسی که احکام دین خود را نیاموزد و تجارت کند در کام شبهات فرو غلتد4".
همچنین از پیامبر اعظم(ص) سؤال شد: محبوبترین مردم پیش خدا چه کسی است؟ آن حضرت فرمودند: "کسی که بیشترین سود و خدمت را به مردم ارائه دهد". بنابراین در معاملات باید به فکر رساندن سود بیشتر به دیگران بود، نه اینکه انسان فقط به فکر سود خود باشد.
پی نوشت ها:
1- کنزالعمال: 9216 منتخب میزان الحکمة: 90
2- کنزالعمال: 9218 منتخب میزان الحکمة: 90
3- بحار الأنوار: 103 / 95 / 18 منتخب میزان الحکمة: 88
4- وسائل الشیعة: 12 / 283 / 4 منتخب میزان الحکمة: 90
منبع:ایسنا
211008