۰۱ بهمن ۱۴۰۳ ۲۱ رجب ۱۴۴۶ - ۳۰ : ۲۰
وی با اشاره به لزوم اشاعه صحیح و دقیق فرهنگ کربلا گفت: برای ترویج آموزه های عاشورای امام حسین (ع) در ابتدا باید تعریف صحیح و دقیقی از عاشورا پیدا کرد اغلب افراد تعریف دقیقی از کربلا ندارند و اگر از آنها سوال شود که فرق بین شهدای کربلا و شهدای جنگ احد و صفین چیست پاسخی ندارند.
تفاوت شهدای کربلا و دیگر نبردهای صدر اسلام
وی افزود: نبردهایی که در صدر اسلام همچون جنگ های صفین، احد، بدر و خندق رخ داد نمونه هایی از فداکاری در راه خدا و به امر الهی بود اما کربلا صحنه نبرد و جانفشانی برای ولی خدا بود تا آنجا که امام حسین (ع) در شب عاشورا از یارانش خواست تا اگر نمی توانند بمانند و با علم به اینکه شهید خواهند شد کربلا را ترک کنند.
تفاوت های معنوی و درجات شهدای کربلا با دیگر جنگهای صدر اسلام
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به تبیین تفاوت های معنوی و درجات شهدای کربلا با دیگر جنگهای صدر اسلام تصریح کرد: شهدای کربلا دارای رونق معنوی بالاتری هستند زیرا درجه داوطلبی آنها برای شهادت در راه ولی خدا بیشتر بود. امر شجاعت شهادت اطاعت از ولایت در سایر جنگهای صدر اسلام نیز وجود داشت اما موضوع کلیدی در واقعه عاشورا اصل ولایت مداری و فداکاری برای ولی خدا بود.
وی عنوان کرد: فدا شدن امام حسین (ع) در راه خدا و جانفشانی اصحابش برای ولی خدا یعنی امام حسین (ع) دو رکن اصلی کربلا بود.
ویژگی های جلسات مداحی باید چگونه باشد
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به ویژگی های جلسات مداحی ویژه روضه خوانی اباعبدالله الحسین (ع) عنوان کرد: همانطور که در آستانه ماه محرم هستیم و خیمه های عزای اباعبدالله الحسین در سرتاسر کشور برپا می شود مداحان نیز باید در روضه های خود از تعریف اصلی کربلا فاصله نگیرند.
وی تصریح کرد: خداحافظی حضرت زینب (س) از امام حسین (ع) یک خداحافظی ساده خواهر از برادرش نیست که 1400 سال مردم برای آن اشک بریزند این خداحافظی جدایی یک عبد از امام زمانش است جایی که حضرت زینب فرصتی برای فدا شدن در راه ولی خدا ندارد و از این کار منع شده از این روست که اشکها جاری می شود زیرا یک بنده نمی تواند جان خود را برای ولی زمانش فدا کند.
حجت الاسلام پناهیان افزود: روابط عاطفی خانوادگی به اندازه عشق یک عبد به مولایش نمی رسد و هیئت ها و جلسات عزاداری امام حسین (ع) باید طوری برگزار شود که عزاداران پس از خارج شدن از این جلسات به عاطفه بین عبد و مولا پی ببرند.
حجت الاسلام پناهیان عنوان کرد: در واقعه عاشورا فرصتی ایجاد شده بود که امام حسین وظیفه جان خود نداشت و ظلم به ایشان ظلم به یک فرد معمولی نیست که اشکها را جاری کند بلکه سپاه کفر خون امام زمان خود را ریختند.
وی با اشاره به دیگر ویژگی های مراسم عزاداری امام حسین (ع) اظهار کرد: گاهی در روضه خوانی مفاهیم کربلا خوب انتقال نمی یابد و موجب ایجاد اشتباه در ذهن افراد می شود موضوع اسارت در کربلا به تنهایی ناله و گریه ندارد بلکه مساله مهم ان است که بچه های امیرالمومنین (ع) به اسارت برده شده اند.
ترسیم آداب ولایت مداری در کربلا
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به برخی از حماسه ها و زیبایی های پرشکوه صحنه کربلا امام حسین (ع) عنوان کرد: یکی از زیبایی ها و پرشکوه ترین صحنه های کربلا این موضوع بود که اصحاب امام حسین (ع) تا زمانی که زنده بودند اجازه ندادند کسی از قوم بنی هاشم به میدان نبرد برود این همان آداب ولایت مداری است که عاشورا برای ما ترسیم می کند.
وی افزود: شناخت اصل کربلا فرهنگ مهدویت را به دنبال خواهد داشت و آیندگان زمانی که امام عصر به قیام برخیزند به تاسی از شهدای کربلا از ولی و امام زمان خود به جنگ با دشمنان می روند.
حجت الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: در تاریخ نقل است یکی از سپاهیان یزید درخواست تعریفی از اهل بیت امام حسین (ع) را کرد و یزید نیز به او اجازه داد آن ملعون گفت: ما در زمان اسارت فرزندان امام حسین بیشترین شکنجه ها را بر آنان وارد کردیم اما این فرزندان یک دشنام نیز به ما ندادند.
حجت الاسلام پناهیان افزود: در این موضوع مداحان می توانند به خوبی مساله عدد فرزندان امام حسین (ع) و خاندان اهل بیت (ع) را تبیین کنند.
حجت الاسلام پناهیان عنوان کرد: در جبهه دشمن نیز مساله امامت و ولایت مردم وجود داشت و افراد از یزید و عبیدالله بن زیاد اطاعت کورکورانه داشتند و این یک قاعده کلی است که هر انسانی که از ولی زمان خویش اطاعت نکند مطیع دشمنان خدا می شود.
منبع: شبستان
211008