۰۵ آذر ۱۴۰۳ ۲۴ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۷ : ۰۹
عقیق: هر گونه زیادهروی و تجاوز از حد اعتدال را «اسراف» میگویند. قرآن کریم در آیات مختلف اسرافکاران را سرزنش میکند و میفرماید: «وَأَنَّ الْمُسْرِفِینَ هُمْ أَصْحَابُ النَّارِ؛ همانا اسرافکاران اهل دوزخند». همچنین در آیه 27 سوره مبارکه اسراء آمده است: «إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُواْ إِخْوَانَ الشَّیَاطِی؛ همانا تبذیرکنندگان [که بریز و بپاش میکنند] برادران شیطان هستند.»
پرهیز از اسراف و برخورد با مسرفین در سیره ائمه معصومین(ع) نیز به کرات دیده میشود. در ادامه و به مناسبت 23 ذیالقعده (یکشنبه هفتم مهرماه) روز زیارتی مخصوص امام رضا(ع) نمونهای از برخورد با اسراف در سیره ثامنالحجج(ع) با استناد به جلد ششم کتاب فروع کافى (صفحه297) نقل میشود:
نسیم خنکی میوزید. گنجشکها روی درخت بزرگ بلوط شلوغ کرده بودند. چند نفر از دوستان و آشنایان در خانه امام رضا(ع) مهمان بودند. امام از اتاق بیرون آمد. دقایقی سپری شد. مهمانها منتظر برگشتن امام بودند و از دیر کردن ایشان نگران شدند. یکی از دوستان جوان امام که از لای در متوجه آمدن امام شد، بیرون آمد.
ـ سرورم! چرا داخل نمیشوید؟ چیزی شما را ناراحت کرده است؟
امام سیب نیمخوردهای را نشان داد و گفت: این میوه را چه کسی این گونه خورده؟
مرد جوان صدایش را بلند کرد: این میوه نیمخورده کیست؟
مهمانها از اتاق بیرون آمدند. مرد جوان سیب نیمخورده را از امام گرفت و باز حرفش را تکرار کرد. یکی از مهمانان دست بر سینه گذاشت و گفت: مولایم! از شما عذر میخواهم، این سیب را من خوردهام.
امام رو به او کرد و فرمود: چرا اسراف میکنی؟ چرا قدر نعمتهای خدا را نمیدانی و به آن بیاعتنایی، مگر نمیدانی که خدا اسرافکاران را به سختی عذاب میدهد؟
امام با مهمانان به اتاق برگشت. وقتی همه در جای خود نشستند، امام رو به آنها کرد و فرمود: دوستان من! وقتی به چیزی نیاز ندارید، بیهوده آن را تلف نکنید و اگر خودتان به آن احتیاج ندارید به کسی بدهید که به آن نیازمندند.
منبع: بنیاد بین المللی امام رضا
211008