عقیق: روز گذشته بشار اسد رئیس جمهور سوریه خاک این کشور را ترک کرد و حکومت او رسماً به پایان رسید. این اتفاق سبب شد تا برخی در داخل و خارج از کشور گمان کنند که سقوط اسد آغازی است بر پایان جبهه مقاومت زیرا راه اصلی ارتباط با لبنان به عنوان یکی از خطوط مقدم جبهه مبارزه با رژیم صهیونی سوریه بود.
مسیر همچنان ادامه دارد
البته با از دست رفتن جبهه مهمی به نام سوریه قطعاً محور مقاومت کارش قدری سخت میشود، اما این پایان راه نیست، بلکه یکی از موانع راه برای رسیدن به قله است و حرکت در مسیر همچنان ادامه دارد.با نگاهی به وقایع تاریخی، خصوصاً صدر اسلام در میبیابیم که جبهه حق بارها سنگرها و جبهههای مهمی را از دست داده اما این دلیلی بر شکست و نابودی نبوده و در ادامه جبهه حق با یاری خدا پیروز شده است.
شکست در جنگ احد و دلداری خدا به مسلمانان
پس از شکست مسلمانان در جنگ احد و احساس یأس و نامیدی آنها از این شکست خداوند فرمود: مقصر این شکست خودتان هستید زیرا به سخن پیامبرتان گوش ندادید. خدا در ادامه برای امیدوار کردن جبهه حق فرمود که چنانچه خود را اصلاح کنید شما را دوباره پیروز خواهم کرد.
در آیه ۱۶۵ سوره مبارکه آلعمران میفرماید: «أَوَلَمَّا أَصَابَتْكُم مُّصِیبَةٌ قَدْ أَصَبْتُم مِّثْلَيْهَا قُلْتُمْ أَنَّى هَذَا قُلْ هُوَ مِنْ عِندِ أَنْفُسِكُمْ إِنَّ اللّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِیرٌ» آیا هنگامی كه مصیبتی به شما (در میدان جنگ احد) رسید در حالیكه دو برابر آن را (بر دشمن در میدان جنگ بدر) وارد ساخته بودید، گفتید این مصیبت از كجاست؟! بگو: از ناحیه خود شماست (كه در میدان جنگ احد، با دستور پیامبر مخالفت كردید)! خداوند بر هر چیزی قادر است (و چنانچه روش خود را اصلاح كنید در آینده شما را پیروز میكند.)عبارت «قَدْ أَصَبْتُم مِّثْلَيْهَا» به پیروزی بزرگ جنگ بدر اشاره دارد زیرا یادآوری آن خاطره بزرگ سبب میشود تا مسلمانان مصیبت احد را در مقایسه با آن کوچک شمارند و در نتیجه این را تحمل کنند.
احد امتحانی برای ثابت قدمان بود
خدا در آیه بعد یعنی آیه ۱۶۶ شکست احد را امتحانی از سوی خودش برای مسلمانان بیان میکند تا افراد ثابت قدم دربرابر مشیت الهی مشخص شوند. «وَمَا أَصَابَكُمْ يَوْمَ الْتَقَى الْجَمْعَانِ فَبِإِذْنِ اللّهِ...» و آنچه در روز (اُحد هنگام) مقابله دو صف کارزار به شما رسید به قضا و مشیّت نافذ خدا بود (تا آنکه بیازماید اهل ایمان را) و تا معلوم کند چه کسانی ثابتقدم در ایمانند.
یاری الهی درست یک روز پس از شکست احد
فردای جنگ احد کفار قصد داشتند که دوباره به مسلمانان حمله و آنان را کاملاً نابود کنند، اما خدا پیامبر(ص) را از این اقدام آگاه ساخت و مسلمانان در کمین کفار نشستند، از طرفی هم خدا ترسی در دل کفار انداخت و آنان از جنگ منصرف شدند و به مکه بازگشتند.
اینگونه مسلمانان برای بازیابی خود فرصت یافتند و در جنگهای بعدی شکستهای سختی به کفار تحمیل کردند که نهایتاً منجر به فتح مکه شد
شکست حنین و یاری دوباره خدا با مجازات کافران
این اتفاق در جنگ حنین هم رخ داد تا جایی که با وجود قوت مسلمانان و حتی تعداد بالای نیروها برابر دشمن شکست خوردند و خدا به آنها فرمود که شما به خاطر تعداد زیاد نیروهایتان مغرور شدید و هنگامی که عرصه را تنگ دیدید، پا به فرار گذاشتید. اما این شکست پایان کار سپاه اسلام نبود و خدا با امدادهای غیبیاش به یاری مسلمانان شتافت و کافران را مجازات و مسلمانان را پیروز کرد.در این باره در آیات ۲۵ و ۲۶ سوره مبارکه توبه آمده است: «لَقَدْ نَصَرَكُمُ اللَّهُ فِي مَواطِنَ كَثِيرَةٍ وَ يَوْمَ حُنَيْنٍ إِذْ أَعْجَبَتْكُمْ كَثْرَتُكُمْ فَلَمْ تُغْنِ عَنْكُمْ شَيْئاً وَ ضاقَتْ عَلَيْكُمُ الْأَرْضُ بِما رَحُبَتْ ثُمَّ وَلَّيْتُمْ مُدْبِرِينَ(۲۵) ثُمَّ أَنْزَلَ اللَّهُ سَكِينَتَهُ عَلى رَسُولِهِ وَ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ وَ أَنْزَلَ جُنُوداً لَمْ تَرَوْها وَ عَذَّبَ الَّذِينَ كَفَرُوا وَ ذلِكَ جَزاءُ الْكافِرِينَ»(۲۶)خداوند شما را در جاهای زیادی یاری کرد (و بر دشمن پیروز شدید)؛ و در روز حنین (نیز یاری کرد) در آن هنگام که فزونی جمعیتتان شما را مغرور ساخت، ولی (این فزونی جمعیت) هیچ به دردتان نخورد و زمین با همه وسعتش بر شما تنگ شد، سپس پشت (به دشمن) فرار کردید. سپس خداوند سکینه خود را بر پیامبر(ص) و بر مؤمنان نازل کرد و لشکرهایی فرستاد که شما نمیدیدید و کافران را مجازات کرد و این است جزای کافران.
امروز هم جبهه حق با از دست دادن سنگری به نام سوریه هنوز زنده است و امیدوار به یاری خداوند و با ایمان به خدا برابر استکبار قویتر از قبل مقاومت و ایستادگی خواهد کرد.البته برخی با نا امیدی تمام میگویند: این همه دستور به مقاومت، با واقعیت بیرونی مطابقت ندارد. مگر میشود دشمن ابر قدرت را شکست داد؟ اصلاً او مگر شکست میخورد که ما بخواهیم در برابر آن مقاومت کنیم؟
اگر مقاومت کنید، دشمنان بیتردید شکست میخورند
قرآن کریم در آیات متعددی به این سؤال نیز پاسخ میدهد و تأکید میکند که دشمنان قطعاً شکست پذیرند و اگر مقاومت کنید بیتردید شکست میخورند و شما پیروز میشوید. خداوند در آیه نخست سوره مبارکه محمد(ص) میفرماید: «الَّذینَ کَفَرُوا وَ صَدُّوا عَنْ سَبیلِ اللَّهِ أَضَلَّ أَعْمالَهُمْ.» خداوند برنامهها و اهداف دشمنان کافر را و کسانی که در مسیر خدا سنگاندازی میکنند، بیاثر میسازد و آنها را با شکست مواجه میکند.
اطمینان خداوند به پیامبر(ص) مبنی بر بیاثر شدن توطئه دشمنان
تعبیر «أَضَلَّ أَعْمالَهُمْ» به صراحت بیان میکند که تمام نقشههای دشمنان با شکست مواجه میشود و راه به جایی نمیبرند. همچنین خداوند در آیه دیگری ضمن سرزنش کافران، به پیامبر(ص) اطمینان میدهد که توطئههای دشمنانش بر ضد ایشان، اثر نخواهد گذاشت.
منبع:فارس