۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۰۲
عقیق: سیدعباس حسینی که در جمع خبرنگاران در حاشیه سفر به عراق همزمان با پیادهروی اربعین سخن میگفت، در پاسخ به سوالی درباره تشکیل صف برای خرید آزاد فیش حج و احتمال ثبت نام جدید توضیح داد: ملاک تخصیص سهمیه در حج، سازمان کنفرانس اسلامی است. با توجه به استعداد عربستان و سرانه محدود منا و عرفات، به هر نفر از هر هزار نفر جمعیت یک کشور، سهمیه حج اختصاص مییابد. براساس آخرین آمار جمعیتی ایران، سهمیه حج کشور ۸۵ هزار نفر است، که سه درصد هم ظرفیت عوامل اجرایی است و در مجموع ۸۷ هزار و ۲۵۰ نفر میشود.
او اضافه کرد: با توجه به اینکه سرانه جمیعیتی کشور بالا رفته است، مکاتبهای با طرف سعودی انجام دادیم و دستگاه دیپلماسی ایران در عربستان نیز این موضوع را پیگیری کرده است، امیدواریم با توجه به افزایش جمعیت کشور براساس سرانه منا و عرفات، عددی را به سهمیه حج ایران اضافه کنیم که البته مستلزم این است که کشور میزبان بپذیرد.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره احتمال ازسرگیری ثبتنام حج تمتع اظهار کرد: با توجه به اینکه حدود ۹۰۰ هزار نفر در صف انتظار حج هستند طبیعی است تا زمانی که آنها را اعزام نکنیم و یا تعیین تکلیف نشوند، ثبتنام جدیدی در حج نداشته باشیم.
حسینی در پاسخ به سوالی درباره دلیل استقبال نکردن مردم برای سفر عمره گفت: اینطور نیست که مردم از عمره استقبال نکنند. پنج میلیون و ۷۰۰ هزار نفر در نوبت عمره هستند. وقفه در این سفر باعث شد مقداری فضای برگزاری عمره کمرنگتر شود، ولی با برقراری روابط دیپلماسی ایران و عربستان تلاش شد که عمره برقرار شود. با تلاش دولت قبل و وزیر فقید امور خارجه سال گذشته قبل از عملیات حج، عمره برقرار شد و حدود ۶ هزار نفر از هموطنان مشرف شدند. امسال هم تمام اقدامات از طرف سازمان حج و زیارت انجام شده است، ما منتظر پاسخ کشور میزبان به تقاضای هواپیمایی کشوری برای تایید نهایی اسلات پرواز (سهمیۀ فرود و پرواز هواپیما) هستیم. به محض اینکه اسلاتهای پروازی توسط عربستان تایید شود عملیات آغاز میشود.
رئیس سازمان حج و زیارت درباره زمان احتمالی ازسرگیری سفر عمره گفت: اگر این اتفاقات به سرانجام برسد به نظرم اوایل ماه آینده (شهریورماه) ثبتنام از متقاضیان عمره را آغاز کنیم و نهایت اواخر ماه آینده پروازها شروع شود، ولی مشروط به تایید پروازهاست.
او درباره دلیل خلوت بودن اربعین که احتمالا به گرما ارتباط داشته باشد، اظهار کرد: در سامانه سماح عدد ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر ثبتنام قطعی اربعین را انجام دادهاند، تقریبا با عدد سال قبل که در سامانه ثبتنام کرده بودند برابری میکند و شاید مقداری هم بیشتر باشد. بنابراین عدد ثبتشده نشان نمیدهد که جمعیت کمتر شده باشد. ممکن است مدیریت تشرف مردم برای ورود به عراق متفاوت شده باشد. روزهای انتخابی باعث شده است احساس شود مقداری جمعیت کمتر شده است، اما این وضعیت مانند سال قبل است.
حسینی درباره احتمال سفر خارج از ثبتنام به عراق، گفت: ما از غیرثبتنامیها آماری نداریم و وزارت کشور و مرزبانی باید این آمار را اعلام کند ولی حوادثی که تا کنون رخ داده است نشان میدهد در بین زائران حادثهدیده افردی بودند که بیمه نشده بودند. پس تعداد زائران حاضر در عراق بیشتر از عددی است که در سامانه سماح ثبت شده است.
او درباره آمار اتباع خارجی که از طریق ایران وارد عراق شدهاند، اظهار کرد: مدیریت اتباع با وزارت کشور است و ثبت نام از آنها انجام نشده است.
رئیس سازمان حج و زیارت در ادامه با اشاره به خدمات امداد و پیگیری امور گمشدگان در اربعین، گفت: حدود یکهزار نفر از کارگزاران حج و زیارت در این بخش فعال شدهاند که تقریبا ۳۰۰ نفر در مرزها و حدودا ۷۰۰ نفردر شهرهای نجف، کاظمین و سامرا و در مسیر نجف تا کربلا در ایستگاههای پیشبینیشده امدادرسانی و راهنمایی زائران را انجام میدهند.
او درباره اضافه شدن برخی از اماکن زیارتی در عراق به برنامه کاروانهای عتبات، اظهار کرد: میتوان این اماکن را به پکیج زیارتی اضافه کرد ولی طبعا به هزینه سفر زیارتی زائران اضافه میشود و باعث میشود مردم کمتر راغب به این سفر شوند.
حسینی درباره برقراری سفر سوریه گفت: توقف سفر به سوریه به خاطر اقداماتی است که رژیم صهیونیستی انجام داد، از این منظر که زائر آسیبی نبیند با مشورت شورای برنامهریزی بعثه و دستگاههای امنیتی فعلا سفر سوریه متوقف شد که با تلاش سفارت ایران در سوریه و مدیریت امنیت، مقدمات مذاکرات اولیه توسط سازمان حج و زیارت آغاز شده است.