۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۶ : ۱۶
عقیق: مراسم رونمایی از کتاب «مو به مو»، نوشته عبدالله گنجی، امروز هفتم اسفندماه، با حضور حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن رحیمیان عضو سابق دفتر امام خمینی(ره)، محمد اسحاقی معاون پژوهش و آموزش مؤسسه انقلاب اسلامی، نویسنده اثر و جمعی از اهالی فرهنگ و پژوهشگران در فرهنگسرای امام(ره) برگزار شد.
عبدالله گنجی، نویسنده این اثر، در ابتدای این نشست با اشاره به کتاب «مو به مو» گفت: کتاب برخلاف کلیشههایی است که در این دست از آثار دیده میشود.
وی با بیان اینکه این کتاب با دو انگیزه نوشته شده است، ادامه داد: در وهله نخست نگرانی جدی از شخصیت و اعتقادات تحریف امام(ره) داشتم؛ به همین دلیل تاکنون کارهای متعددی در راستای بررسی دلایل و چگونگی آن نوشتهام. نکته دیگر این است که عشق و علاقه رهبر معظم انقلاب به امام(ره) را در وجود هیچ انسانی ندیدهام؛ تعابیری که ایشان برای امام(ره) در جایگاه رهبری به کار میبرند، به این شکل است که فاصله عمیقی بین خودشان و امام(ره) میبینند و از امام(ره) با عنوان «رهبر استثنایی»، «یگانه دوران» و ... یاد میکنند. تعابیری که به کار میبرند، جامعالاطراف است.
شخصیت امام(ره) را نباید از خط ایشان جدا کرد
نویسنده کتاب «مو به مو» به موضوع تحریف شخصیت و اندیشههای امام(ره) اشاره و اضافه کرد: رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانیهای خود به این موضوع اشاره کرده و فرمودهاند که چرا میخواهید بخشی از امام(ره) را ارائه کنید؟ ایشان را جامع معرفی کنید. چرا میخواهید امام(ره) را شخصیت تاریخی و به تاریخ پیوسته معرفی کنید؟ امام(ره) باید در رگ جمهوری اسلامی ساری و جاری باشد. نکته مهم دیگر این است که رهبر معظم انقلاب تأکید دارند که شخصیت امام(ره) را نباید از خط ایشان جدا کرد.
گنجی با بیان اینکه کتاب حاضر سه بخش محتوایی دارد، افزود: بخشی از آن که شامل سه فصل است، به نگاه مقام معظم رهبری به امام(ره) اختصاص دارد. سعی شده در دیگر فصول کتاب از جهت سوژه و نوآوری، با دیگر آثار متفاوت باشد؛ از این منظر برای اولینبار جانشینان رهبران انقلابها مورد بررسی قرار گرفته است. در این بخش انقلابهای چین، روسیه و فرانسه مورد توجه قرار گرفته است. با خواندن این بخش میتوان به امانتداری رهبر انقلاب پس از امام(ره) پی برد. بخش دیگری از کتاب نیز به زمان و تحولات پیش روی ما بعد از رحلت امام(ره) میپردازد.
رهبر انقلاب وصیتنامه امام(ره) را قطبنمای انقلاب میدانند
وی با اشاره به بخش «وصیتنامه امام(ره)» در کتاب حاضر گفت: قاطعانه میتوانم بگویم که هیچ کسی به وصیتنامه امام(ره) به اندازه رهبر معظم انقلاب توجه نشان نداده است. ایشان در تعابیری، وصیتنامه امام(ره) را قطبنمای انقلاب یا اصول انقلاب معرفی و توصیف میکنند و تأکید دارند که در این وصیتنامه دو رکن مردمسالاری و استمرار انقلاب از اهمیت بالایی برخوردار است.
نویسنده کتاب «مو به مو» یادآور شد: در فصل پنجم این کتاب، به تطبیق مواضع رهبران انقلاب اسلامی در هشت محور پرداختهام. این محورها مبتنی بر ضرورت زمان انتخاب شده است که از این جمله میتوان به ماهیت حقیقی نظام جمهوری اسلامی و تمایز آن با دیگر نظامهای سیاسی در دنیا اشاره کرد. ماهیت حقیقی نظام جمهوری اسلامی در حال حاضر هم از منظر نخبگان داخلی و هم از منظر غربیها حائز اهمیت و محل منازعه است. آزادی، مردمسالاری، نیروهای مسلح و سیاست، جناحهای سیاسی در کشور، آمریکا، مسئله فلسطین و ... از دیگر موضوعاتی است که در این فصل مورد بررسی قرار گرفته و به تطبیق مواضع رهبران انقلاب در این رابطه پرداخته است.
گنجی با بیان اینکه مرجعیت امام(ره) در نگاه رهبر معظم انقلاب بسیار حائز اهمیت است، افزود: از دیگر موضوعاتی که در کتاب به آن پرداخته شده، فهم جمهوری اسلامی و بررسی چیستی آن است. گاه میبینیم که درک افراد از مبانی جمهوری اسلامی و امام(ره) 180 درجه با یکدیگر متفاوت است. اگر به این موضوعات پرداخته نشود، نسل جوان تنها نگاه تاریخی به شخصیت امام(ره) خواهد داشت؛ موضوعی که خطرناک است.
وی با تأکید بر اینکه دلیل تحریف امام(ره) این است که ایشان به عنوان یک سرمایه در جامعه ما مطرح است، ادامه داد: از این منظر افراد و گروههای مختلف تلاش میکنند تا امام(ره) را آنطور که خود میخواهند معرفی کنند. یکی از موضوعاتی که در این راستا مطرح میشود، این است که صحبتهای امام(ره) در نوفل لوشاتو با آنچه ایشان در ایران مطرح کردند، متفاوت است. به همین منظور، من تلاش کردم در کتاب حاضر مبانی سخنان امام(ره) در دوران تبعیدشان در فرانسه را بررسی کنم و به این موضوعات بپردازم. اساس انقلاب امام(ره) از دهه 40 براساس دو کلمه استوار است: ضدیت با دین در رژیم پهلوی و وابستگی. هدف اصلی من در این اثر، جلوگیری از تحریف شخصیت امام(ره) بود، امیدوارم این کار انجام شده باشد.
رمز اصلی انطباق صد در صدی رهبران انقلاب
حجتالاسلام و المسلمین رحیمیان از دیگر سخنرانان حاضر در این مراسم بود. وی با بیان اینکه به عنوان کسی که 26 سال با امام(ره) در قم، نجف و زمان رحلت ایشان در جماران و بیش از چند دهه با رهبر انقلاب همراه بوده است، میگویم که این دو بزرگوار انطباق صد در صد در جمیع جهات دارند، گفت: کتاب «مو به مو» به نکات بدیعی در این زمینه پرداخته است، با این حال به نظر میرسد جای خالی طرح یک نکته احساس میشود و آن رمز اصلی این انطباق است.
وی با بیان اینکه دلیل این انطباق را میتوان از جهات گوناگون از جمله شاگردی امام(ره)، اشراف بر مواضع و ... بررسی کرد، افزود: اما فکر میکنم نکته اساسی و زیربنایی که این انطباق را به وجود آورده، این است که مبنا و اصل تفکر امام(ره) و رهبر انقلاب برخاسته از یک منبع و آن قرآن است. هر دو بزرگوار با همه وجود به قرآن کریم باور داشته و دارند. این مبانی آنچنان در وجود آنها راسخ است که همه مواضع و رفتارشان منطبق بر این مبنای اصلی ثابت و استوار مانده است. بر این اساس، نه فقط مو به مو انطباق دارند که مقام معظم رهبری بهترین مفسر سخن و خط امام(ره) هستند.
حجتالاسلام و المسلمین با اشاره به اینکه بیش از 30 سال است که رهبر معظم انقلاب در مراسم سالگردهای رحلت امام(ره) درباره ایشان صحبت کردهاند که تکرار در آنها دیده نمیشود، یادآور شد: هیچ کس به اندازه رهبر انقلاب در تبیین تفکر مواضع امام(ره) سخن نگفته است؛ آن هم با عمق و حسابگری دقیق.
وی افزود: کسی که خط امام(ره) را در مقابل تحجر، اباههگری، انواع انحرافات مانند جریانهای نفاق، سکولار، غربگرا و جریانهای متعددی که بعد از رحلت امام(ره) سر برآورد، نجات داد و با استدلال این جریانها را خنثی کرد، مقام معظم رهبری بود. ایشان در واقع در مقام عمل هم آنچه را که امام(ره) معتقد بودند، به اجرا درآوردند. به عنوان نمونه، امام(ره) به نحوی پایهگذار حزبالله در لبنان بودند، اما رهبر انقلاب حزبالله را شکوفا کردند؛ حزباللهی که به عنوان سرپنجههای انقلاب مطرح شد و توانست برای اولینبار طعم شکست را به ارتش به اصطلاح شکستناپذیر اسرائیل بچشاند.
حجتالاسلام و المسلمین رحیمیان با بیان اینکه انقلاب اسلامی با درایت و رهبری مقام معظم رهبری توانست هم به عنوان قدرت منطقهای و هم عنوان قدرتی که ابرقدرتها نتوانستهاند با چالشهای مختلف آن را شکست دهند، به راه خود ادامه دهد، اضافه کرد: این امر با رهبری مقام معظم رهبری و تداوم راه امام(ره) در همه عرصهها رخ داد. به عنوان نمونه، نقشی که جمهوری اسلامی در خنثی کردن جریان داعش ایفا کرد، از برکات نقش رهبر معظم انقلاب در جایگاه تداوم خط امام(ره) بود.
وی با اشاره به برخی از وجوهات مشترک امام(ره) و رهبر معظم انقلاب گفت: در 20 جلد صحیفه امام(ره) و در مجموعه سخنان رهبر معظم انقلاب در طول این چند دهه، یک کلمه و یک تعبیر از سیاهنمایی نسبت به جامعه اسلامی وجود ندارد. یکی از وجوه اشتراک امام(ره) و رهبر انقلاب، عدم سیاهنمایی و القای امید نسبت به آینده است که این امر، برگرفته از قرآن و عترت است. از سوی دیگر، هرگز نماز شب دو بزرگوار ترک نشد و آنها هرچه دارند در پیوند با عبودیت خداوند متعال و در باور به قرآن است.
حجتالاسلام و المسلمین رحیمیان رعایت حق بیتالمال را از دیگر وجوه مشترک میان امام(ره) و رهبر معظم انقلاب دانست و تصریح کرد: هزینه زندگی این دو بزرگوار از دیگر وجوه مشترک آنهاست؛ به این صورت که هر دو این بزرگواران در زندگی خود ریالی از بیتالمال را صرف هزینه شخصی خود نکردهاند. میپرسند که اگر هزینه زندگی آنها از بیتالمال تأمین نمیشود، از کجا تأمین میشود؟ عاشقانی این دو بزرگوار دارند که نذر میکنند و وقتی به مقصود میرسند، نذر یا هدیه را ارسال میکنند. زندگی این دو بزرگوار از محل نذورات و هدایا تأمین میشود، اما این بدان معنا نیست که در صرف این هزینه زیادهروی کنند. هر دو بزرگوار به حداقلها در نقطه اوج اکتفا کرده و میکنند و مازاد آن را به صورت انفاق به فقرا و مستمندان میبخشند. با وجود آنکه طبق فتوای رهبر انقلاب، بر هدایا خمس تعلق نمیگیرد، ایشان ابتدا خمس هدایا را پرداخت میکنند و سپس رقم هدیه را برای مناطق محروم و حاشیه شهرها اهدا میکنند؛ در حالی که هیچ کدام از اهالی این مناطق نمیدانند که این ارقام از کجا رسیده است.
وی توجه به خانواده شهدا را از دیگر وجوه مشترک میان امام(ره) و رهبر معظم انقلاب دانست و به طرح خاطراتی در این زمینه پرداخت. در ادامه این مراسم نیز از کتاب «مو به مو» با حضور جمعی از اندیشمندان و اهالی فرهنگ رونمایی شد.
کتاب «موبهمو» با زیرعنوان «رهبر در آینه رهبر» با روایت و تفسیر حضرت آیتالله العظمی خامنهای (مدظلهالعالی) از رفتار، گفتار، منش و روش امام راحل(ره)، نسبت به مقایسه مواضع، تصمیمها و اقدامات معظمله و تطبیق آنها با رفتار و گفتار حضرت امام(ره) در موارد مشابه میپردازد.
منبع:تسنیم