۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۰۷ : ۰۷
عقیق:حجتالاسلام غلامرضا اباذری سخنگوی ستاد اربعین عراق و رایزن فرهنگی ایران در عراق با اشاره به مشکلات پیش آمده در اربعین امسال گفت: عراقیها تا جای ممکن تمام ظرفیتها و امکانات را برای پذیرایی از زوار اربعین بهکار گرفتهاند. همکاریهای گستردهای هم با دولت ایران برای خدماترسانی بهتر به ایرانیها داشتهاند، اما اگر مشکلاتی بهوجود آمده به این دلیل است که ظرفیت خدماترسانی بیشتر از این در عراق وجود ندارد.
اباذری با اشاره به همکاریهای مهم دولت عراق در زمینه روادید مسافران اربعین افزود: چندین ماه همراه با سفیر جمهوریاسلامی در عراق با مسئولان عراقی و حتی نخستوزیر این کشور رایزنی کردیم تا داشتن روادید برای مسافران اربعین نیاز نباشد. عراقیها این درخواست را قبول کردند و در مرحله بعد خواسته شد گذرنامههایی که کمتر از ۶ماه اعتبار دارند نیز مورد قبول طرف عراقی قرار گیرد که باز هم موافقت کردند.
وی ادامه داد: حتی ما از طرف دولت ایران مذاکره کردیم که بهجای گذرنامه، یک برگه از اتباع افغانستانی، پاکستانی و کشورهای دیگر که ساکن ایران هستند، قبول کنند که طرف عراقی، این را هم پذیرفت. در حقیقت عراقیها همکاریهای گستردهای در این زمینه با ما داشتند تا ایرانیها بدون دردسر راهی این سفر معنوی شوند.
سخنگوی ستاد اربعین ایران در عراق با اشاره به افزایش تعداد گذرگاههای مرزی ایران و عراق برای عبور زائران گفت: امسال اقلیم کردستان عراق همکاری بسیار زیادی با ما داشت و توانستیم علاوه بر مرز عربی، از مرز کردی هم برای عبور زائران استفاده کنیم. درخصوص عبور کامیونها نیز کمک بسیار زیادی شد و هزاران دستگاه کامیون که حامل وسایل موردنیاز موکبهای اربعین بود، از مرزها عبور کرد و وارد کشور عراق شد. همه اینها در شرایطی اتفاق افتاد که وضعیت سیاسی عراق هم چندان خوب نبود و تا همین چند هفته قبل، درگیریهای مسلحانهای در بغداد صورت میگرفت.
اباذری با اشاره به بسته شدن مرزهای زمینی ایران و عراق روی زائران در روزهای اخیر گفت: شهرهای کربلا و نجف تقریبا پر شد و دیگر ظرفیتی برای پذیرایی از زوار نداشت؛ بههمین دلیل تصمیم گرفته شد که ورودیها محدود شود تا اتفاقهای ناگوار دیگری رخ ندهد. ما حتی در داخل کشور خودمان هم به اندازه کافی، ظرفیت برای جابهجایی این تعداد زائر نداریم. چالش اصلی در عراق هم حملونقل زائران است و به همین دلیل محدودیتها برقرار شد.
اباذری با بیان اینکه باید زبان ما، زبان شکرگزاری از عراقیها باشد، ادامه داد: مقاممعظمرهبری نیز بارها گفتهاند که ما باید شکرگزار مردم و دولت عراق در برگزاری مراسم اربعین باشیم. مردم، دولت و عتبههای مقدس شهرهای مختلف عراق، با همه توان و ظرفیت پای کار آمدهاند تا از زوار پذیرایی کنند. اگر مشکلی وجود دارد مربوط به ناتوانی یا نخواستن عراقیها نیست، بلکه ظرفیت بیشتری وجود ندارد.
سخنگوی ستاد اربعین ایران در عراق، تعداد زوار را حدود ۱۵میلیون نفر اعلام کرد و افزود: فرض کنید اگر این ۱۵میلیون نفر روزی ۳وعده غذا بخورند، نیاز به ۴۵میلیون وعده غذای روزانه در عراق است. اگر مراسم اربعین حسینی را ۱۰روز درنظر بگیریم، ۴۵۰میلیون وعده غذایی نیاز است.
اباذری اضافه کرد: موکبهای ایرانی درنهایت ۴۰میلیون وعده غذایی در عراق آماده میکنند و بقیه آن باید ازسوی خود عراقیها آماده شود. درحقیقت اصل مراسم اربعین و میزبانی آن دست مردم و دولت عراق است. دولت و مردم عراق در پذیرایی و خدماترسانی از زائران اربعین سنگتمام گذاشتهاند و اگر نقصی هم وجود دارد بهخاطر این است که ظرفیت بیشتری برای میزبانی از زوار وجود ندارد.