۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۳۸ : ۰۰
عقیق: حجتالاسلام والمسلمین حسینی قمی، در سخنانی در حرم کریمه اهل بیت علیهم السلام در اشاره به موضوع درس هایی از نهج البلاغه، حکمت ۲۸۲ نهج البلاغه را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: تشخیص اولویت ها در زندگی امر بسیار مهمی بوده، گاهی با عدم تشخیص درست اهم و مهمهای زندگی، در مسیر ضلالت و گمراهی گام بر خواهیم داشت.
وی در ادامه به فرازهایی از خطبه ۱۵۵ نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: امام علی علیه السلام می فرمایند « فَإِنَّ الْعَامِلَ بِغَيْرِ عِلْمٍ كَالسَّائِرِ عَلَى غَيْرِ طَرِيقٍ، فَلَا يَزِيدُهُ بُعْدُهُ عَنِ الطَّرِيقِ الْوَاضِحِ إِلَّا بُعْداً مِنْ حَاجَتِهِ…» اگر کسی مسیری را برود و دانش و علم آن را نداشه باشد، همچون کسی است که به بیراهه میرود و هر اندازه بیشتر برود از مسیر اصلی دورتر خواهد شد.
حسینی قمی، با تاکید بر این که انسان باید با علم، دانش و معرفت به سمت دستورات دینی حرکت نمایند، اظهار داشت: در باب الاقتصاد فی العباده، مرحوم کلینی بر این نکته تاکید دارد که انسان در عبادت باید اعتدلال را رعایت کند.
سخنران حرم کریمه اهل بیت سلام الله علیها در ادامه ضمن بیان روایاتی از اهل بیت علیهم السلام، به حدیثی از امام صادق و امام محمد باقر علیهما السلام اشاره کرد و گفت: اگر خداوند بنده ای را دوست داشته باشد و او بنده محبوب الهی باشد، خداوند متعال عبادت کم او را میپسندد و او را بهشتی میکند.
حسینی قمی، با بیان این که علامه مجلسی به عنوان عالم کلامی و محدث در توضیح جمع بین روایات میفرماید؛ از جمیع روایات استفاده میشود که اگر انسان مسیر اصلاح عقاید و اخلاق را در پیش گیرد مهمتر از عبادت زیاد است؛ گاهی متاسفانه در طی طریق نمیدانیم مسیر دقیق کدام است.
این استاد حوزه، خاطرنشان کرد: ما چون دین شناس نیستیم و گاهی هم حاضر نیستیم به دین شناس مراجعه کنیم، اولویت ها و اهم و مهم مسائل دینی را اشتباه فهمیده، کاری را انجام میدهیم که به خیالمان آن کار بهتر است؛ در حالی که آن کار نه تنها بهتر بلکه مستحب هم نبوده است.
وی به کتاب « عدة الداعی و نجاح الساعی» علامه ابن فهد حلی در موضوع دعا و روایتی از اعتکاف امام حسن مجتبی علیه السلام اشاره کرد و ابراز داشت: حضرت در حین طواف کعبه و اعتکاف در مسجد الاحرام بودند، که در بین طواف فردی از حضرت درخواست میکند تا واسطه دریافت بدهیاش از فرد دیگری شود؛ حضرت با این که معتکف بودند، از همان میانه طواف، اعتکاف را رها کرده در پی حل مشکل مسلمان برآمدند.
سخنران حرم کریمه اهل بیت سلام الله علیها افزود: در همان حال یکی از یاران به حضرت عرضه می دارد، یا بن رسول الله(ص) طواف را فراموش کردید؛ که امام حسن علیه السلام می فرمایند، از جدم رسول الله(صلی الله علیه و آله) شنیدم که هرکس حاجت مومنی را برآورده کند، از ۹ هزار سال عبادتی که در آن شبها، شب زنده داری و روزها روزه داری کند، بالاتر است.
حسینی قمی، در ادامه به بیان نمونههای دیگری از سیره اهل بیت علیهم السلام اشاره کرد و اذعان داشت: اگر دین شناس نباشیم فکر میکنیم، نباید طواف مستحب و یا حتی واجب را زمانی که یک مسلمان کاری با ما دارد، رها کنیم.
وی تصریح کرد: بر تک تک ما لازم است تا هرکجا شک و تردید داریم کدام کار لازم و ضروریتر است، حداقل سوال کنیم و مسئله آن را جویا شویم؛ پرستاری از معلولان، خدمت به بیماران و نیازمندان اجر بالایی نزد بارگاه ذات اقدس الهی دارد.
حسینی قمی، با تأکید بر این که تشخیص اولویتها، اهم و مهمها و دین شناسی دریای مهمی است که باید بدان توجه داشته باشیم، اظهار داشت: سیره اهل بیت علیهم السلام و علمای تراز اسلام، سرشار از رفتارهایی است که نشان دهنده اهمیت تشخیص وظایف الهی است.