۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۴۶ : ۱۰
عقیق:نشست رونمایی از شماره سوم فصلنامه تخصصی مطالعات آیینی «ع» با موضوع فرهنگسازی در هیأتهای مذهبی همزمان با ایام شهادت حضرت امام جعفر صادق(ع) در هیأت میثاق با شهدا برگزار شد.
حجتالاسلام سیدحسین مؤمنی در ابتدای سخنان خود در نشست خبری رونمایی فصلنامه، ضمن اشاره به نقش هیأتها در جامعه گفت: در روایت داریم که حضرت موسی بن جعفر(ع) میفرمایند: «تنها راه نجات در عصر غیبت تمسک به محبت اهلبیت(ع) است و مومنین ما کسانی هستند که در این مسیر از ما پیروی کردند.»
مؤمنی افزود: ما در یک جامعه باید دو مطلب را ارائه کنیم: نخست برنامه کامل، جامع و هدفمند و دوم ارائه کردن اسوه و الگو. چه چیزی برای ما میتواند به عنوان برنامه باشد؟ اولاً قرآن و ثانیا روایات معصومین(ع) و تنها افرادیکه میتوانند برای ما اسوه و الگو قرارگیرند، اهل بیت(ع) هستند. پیامبر میفرمایند: «صراط مستقیم من هستم بعد علی بن ابی طالب و بعد اولاد من از سُلب علی بن ابی طالب» و در روایت دیگری داریم که میفرماید: «زمانیکه دور همدیگر مینشینید، آیا از ما میگویید؟ اینکه دور همدیگر مینشینید و از ما میگویید والله بوی شما به مشام ما میرسد و ما لذت میبریم و علاقهمند به این اجتماعات هستیم.»
این سخنران مذهبی ادامه داد: وقتی این سه مطلب را کنار همدیگر قرار دهیم دقیقاً کاری که به عنوان فرهنگ و فرهنگسازی صورت میگیرد، باید برگرفته از آیات، روایات و سیره اهل بیت(ع) باشد. حال در چه فضایی این اتفاق میافتد؟ موثرترین جایی که این اتفاق میافتد، هیأتهای مذهبی هستند. هیأتها انصافاً در فرهنگسازی بیبدیل هستند و هرکدام از ما در عرصه هیأتها فعالیت داشتیم خاطراتی داریم و تجربیاتی در اینباره داریم. در یکی از کشورهای اروپایی با اینکه چهار هزار ایرانی آنجاست، فقط شب قدر و شبهای جمعه مراسم داشتند و من در دوره تبلیغیام در آنجا فضایی فراهم کردم که مراسم روضه هرشب برگزار شود و فقط هم با یک بیرق اباعبدالله و روضهخوانی.
وی گفت: در جلسه هیأت اشخاصی مخاطب ما قرار میگیرند که بدون زور و بااختیار در جلسه حضور دارند. از جوان تاتو کردهای که مشاهد میکنیم بعد از یک زمان اندک در دهه اول محرم و دهه فاطمیه جوری تحول در وجودش بوجود میآید که چرا من تا حالا نماز نخواندم و عوض میشود تا دیگر مومنین. هیأت مکانی است برای بالا بردن انسان که به درجات بالای سلوکی و عملی برسد و هیچ جایی بالاتر از این فضای مقدس که اسمش را هیأت میگذاریم، نیست.
مؤمنی اضافه کرد: چرا به ما میگویند از گرفتن روضههای خانگی غفلت نکنیم؟ چون فرهنگساز و در حلقههای کوچک مؤثر است. فرهنگ جامعه ما برگرفته از فرهنگ اباعبدالله است. کی میتوانیم به درجات بالا برسیم که جامعه آرمانی را بررسی بکنیم؛ زمانیکه مخاطبین در جامعه عقلشان احیا شده باشد. قدرت پیداکردن قوه خیال باعث میشود عقلانیت ضعیف شود و تنها چیزی که عقلانیت را در ریل قرار میدهد، هیأتها مذهبی است. همانگونه که زیارت اربعین میگوید: «وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیْرَةِ الضَّلَالَةِ» جهالت اینجا درمقام عقل است نه در مقابل علم.
وی گفت: زمانی که خیال تقویت شود و نور عقل گرفته شود، قوه خیال گرفته میشود و به سمت گمراهی میرود و تنها مکانی که جامعه را زنده میکند و عقل انسان روشن میشود پرداختن به هیأتها است. مستند من حرکت و شور عظیمی که در دهه اول محرم به اربعین منجر میشود چه حرکتهای خودجوش زیبایی به وجود میآید و چه تحولاتی به برکت سیدالشهدا(ع) در جامعه به وجود میآید.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: حضرت آقا در بحث خانه و خانواده، تحکیم خانواده فرمودند شما ورود پیدا کنید، کار انجام دهید یعنی بالاترین چیزی که در جامعه ما میتواند به عنوان یک فرهنگ مطرح شود باید از هیأتها خارج شود و ای کاش کسانیکه در عرصه انتخابات ورود پیدا کردند حداقل نامی از هیات میآورند به عنوان مکانی که واقعا فرهنگساز است و در این ۴٠ سال هیچ چیز مثل سیدالشهدا(ع) نتوانسته فرهنگسازی بکند.
حجت الاسلام مؤمنی در پایان سخنان خود افزود: کسانی که رفتند آن صحنههای رشادت و ایثار را در جبهه به وجود آوردند، تحت چه فرهنگی حرکت کردند؟ فرهنگ یک جامعه با هیأتها و این تشکیلات مذهبی است که به سرمنزل مقصود میرسد که متأسفانه کاندیداها توجهی به آن ندارند و حتی مطلبی هم در این باره مطرح نکردند.
علاقهمندان برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص این فصلنامه میتوانند به درگاههای رسانهای آن به نشانی Misaq_Ainmag@ در پیامرسانهای بله، ایتا، تلگرام و اینستاگرام مراجعه کنند و همچنین برای دریافت نسخه الکترونیک و فیزیکی آن نیز میتوانند از اینجا یا ازطریق ادمین درگاههای ارتباطی نشریه اقدام کنند.
منبع:فارس