۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۰۴ : ۲۲
عقیق:حجت الاسلام والمسلمین محمد حسینی قمی شامگاه سه شنبه هجدهم شهریور ماه در برنامه تلویزیونی روایت هیات با اشاره به شکوه و عظمت برپایی مراسمات عزاداری در دهه اول محرم عنوان کرد: بعد از ایام عزاداری باشکوه و مملو از فرهیختگی عزاداران سیدالشهدا علیه السلام اساتید، بزرگان و مسئولین، از سر تکریم بیانیههای تشکر دادند. بنده هم این فرصت را مغتنم شمرده و با دست بر سینه از همه هیاتیها که با عشق، افتخار آفریدند تشکر قلبی خود را ابراز میکنم. هیئتیها در این ایام بسیار اذیت شدند و سختیها و دشواریهای پیاپی را به جان خریدند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ادامه داد: امسال برگزاری مراسم محرم از پیچیدهترین پروژهها و مسئلههای اجتماعی بود که در شرایط کرونا با آن مواجه بودیم. ما به گستردگی مسئله سیدالشهدا علیه السلام، مسئله اجتماعی نداریم؛ این ملت، ملت امام حسین علیه السلام هستند و دلشان برای سیدالشهدا علیه السلام میتپد. گستردگی هیآت مذهبی، همه نگرانیهای بجا برای سلامتی مردم، برپایی مراسمات در عین رعایت حفظ سلامت ملت عزادار محب سیدالشهدا علیه السلام در کنار هم پروژه سختی بود که جز با هدایتهای مقام معظم رهبری و فرهیختگی مردم مذهبی ایران به ثمر نمینشست.
وی با بیان اینکه قلبی که برای امام حسین علیه السلام میتپد از انسان هویت دیگری میسازد، ادامه داد: مردم ایران برای عزای سیدالشهدا علیه السلام همه چیز را به جان میخرند، باور کنید اگر میگفتند اقامه عزا در شهرها امکانپذیر نیست، عزاداران به بیابانها میرفتند.
قمی ادامه داد: دلسوزانی بهحق نگران سلامتی مردم بودند و کسانی معدود و محدود بودند که غرض داشتند و اساسا میخواستند عزاداری برپا نشود؛ لکن ما به پشتوانه فرهیختگی هیاتها و اعتمادی که بر خادمین سیدالشهدا علیه السلام داشتیم، میدانستیم که میتوان برای مدیریت مسئله به مردم اتکا کرد.
وی در خصوص برگزاری مراسمات اربعین عنوان کرد: حتما تعظیم شعائر اربعین اتفاق خواهد افتاد، این قطعیست و حتما بهترین وجه این تعظیم و تکریم صورت خواهد گرفت. هیاتیها فرهیختگی را نشان دادند و مطمئنا در مراسم اربعین مراعات هم خواهد بود و در خصوص اربعین، نگرانی برای مراعات نیست و سقف آنچه در مراسمات اربعین شدنیست، در خدمت به مردم کوتاهی نخواهد شد و بیشک مردم آن را به بهترین وجه رقم میزنند.
رئیس سازمان تبلیغات با بیان اینکه اربعین جزو هویت و فرهنگ ماست، تأکید کرد: همه اربعینیها اعم از موکبدارها، آنهایی که پیادهروی میکنند، ذاکرین و مادحین، هر کدام به نوعی فعال خواهند بود.
وی در خصوص فعالیتهای سازمان تبلیغات اسلامی اظهار کرد: یکی از مهمترین وظایف سازمان، اصل نمایندگی هیآت در حاکمیت است که در کنار نمایندگی از حاکمیت نزد هیئات نقش دوگانهای میسازد که کار را سخت میکند؛ لکن ما مدافع هیئات هستیم. از بهترین کارها این بود که سقف آنچه توان است در زمانی که نگرانیهای بجا از سلامتی وجود دارد، مراقبت کنیم که مراسمات هیآت به بهترین وجه انجام شود. همکاران ما در سازمان تبلیغات اسلامی عهد کردیم تنها به اندازه آبی در دهان چرخاندن اجازه خواب داریم و در ایام منتهی به دهه محرم همکاران ما شب و روز فعالیت کردند تا دغدغه اصلی عرصههای حاکمیتی که ایجاد انضباط در هیآت بود، برطرف شود.
وی اقامه عزا توسط مردم در سرمای صفر درجه آذربایجان و در گرما و شرجی جنوب در فضای باز را جلوههای فرهیختگی عزاداران دانست.
قمی با بیان اینکه به برکت مجاهدتهای رسانهای تلقی از کار هیئتی ارتقا پیدا کرده است، افزود: آنطور که حق هیاتهاست تکریم نمیشوند و یا حتی بهرهای از ظرفیت آنها برای حل مسائل کشور برده نمیشود. هیئتها میتوانند گرههای بزرگ را باز کنند. هیاتهای مذهبی شناسه ندارند؛ یعنی سادهترین خدمتها به بهترین سازمان مردم نهاد که تعلق خاطر به ماورا و وجود سیدالشهدا علیه السلام دارد، تعلق نمیگیرد. در هیاتها به عنوان نهاد عمیق جامعه، شاعر، ذاکر، عالم، خانواده شهید و... حضور دارند که نه تنها برای سیدالشهدا علیه السلام عزاداری میکنند که به سراغ مستضعفین رفته و در عرصههای مختلف گره از کار جامعه باز میکنند؛ لکن این نهاد اجتماعی خلاق و خدوم از کمترین حمایتها مثل شناسه محروم است. هیاتها عناصر گرانبها در حل مسائل پیچیده و غامض جامعه حتی مسائل اقتصادی و امنیتی هستند.
رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پاسخ به اینکه برخی تصمیمات دیرهنگام مسئولین نظیر نحوه برگزاری مراسمات محرم تنها 48 ساعت مانده به آغاز محرم چه تبعاتی میتواند داشته باشد، گفت: بعضی از اشکالات در حکمرانی و نحوه حاکمیت منحصر به نحوه اداره هیئات نمیشود. خیلی از تصمیمات در مسائل مختلف در دقیقه نود گرفته میشود؛ لکن اینکه مثلا در مراسم عرفه دیرهنگام اطلاع داده شد برای تعطیلی مراسم، بزرگترین غصه تعطیل شدن مراسمات نبود، چرا که برخی از افراد تعلق خاطرشان را نتوانستند کنار بگذارند و در قالب دیگری مراسم را برگزار کردند که این قالب خطرناکتر بود.
حسینی قمی افزود: در اتخاذ تصمیمات حاکمیتی عناصر امنیتی و بهداشتی لحاظ میشود؛ لکن عناصر روحی و معنوی مورد توجه نیست. بیشک تصمیمگیران همگی امام حسینی و اهل روضه بودند؛ لکن نحوه مواجه با پدیده اجتماعی هیات مذهبی را نمیدانستند. شاید تصور این بود که اشکالی پیش نمیآید، می روند و در فضای آزاد برگزار میکنند؛ در حالی که مهیا شدن هیآت برای برگزاری مراسم در محیط آزاد شبیه معجزه بود.
وی تأکید کرد: شاید اگر در تصمیمات حاکمیتی احوال جامعه بیشتر لحاظ شود، کمتر آسیب ببینیم. ای کاش نگاههای اجتماعی، روانشناختی و معنوی را در تصمیمگیریها مورد توجه قرار دهیم.
حجت الاسلام قمی ادامه داد: در ستاد ملی کرونا حتما به بعد جسمی اهمیت داده میشود ولی اگر جامعهای که مراعات میکند، افسرده بشود به خطر بزرگتری گرفتار شدهایم. جامعه با عزای سیدالشهدا علیه السلام طراوت پیدا میکند و روحیه میگیرد. باید این را در معادلات لحاظ کرد و بهینهترین تصمیم را گرفت. برگزاری مراسمات دهه محرم اثبات کرد میتوان موضوعات پیچیده را به محوریت مردم مدیریت کرد خصوصا آنجا که به تعلقات مذهبی مردم وابسته باشد.