۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۴۱ : ۱۵
عقیق:سؤال نخست اینکه در زیارت سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) چنین می خوانیم: السلام علیک یا ثار الله وابن ثاره. مقصود از «ثار» در دو مورد چیست و چگونه به خدا نسبت داده شده است«ثارالله» و چگونه لفظ «ابن» به آن اضافه شده است؟
پاسخ
گاهی تصور می شود که «ثار» به معنی خون است، در این موقع چنین سؤالی مطرح می شود، ولی معنی «ثار»، «خون خواهی» است و در حقیقت مصدر «ثار» به معنی فاعل، یعنی «ثائر» است و در زبان عرب می گویند: «ثأرت حمیمی»، از قاتل خویشم انتقام گرفتم. و نیز می گویند: «ثأرت القتیل ثأراً»، «قتلت قاتله» یعنی انتقام مقتول را گرفتم، در این صورت معنی «یا ثار الله وابن ثاره» چنین خواهد بود: درود بر کسی که خدا خون خواه اوست، و نیز درود بر کسی که خدا خون خواه پدر او، یعنی امیرمؤمنان(علیه السلام) است، یعنی منتقم در هر دو مورد خدا است.
سؤال دوم
در زیارت آن حضرت چنین آمده است: «والوتر الموتور»، مقصود از «وتر» چیست؟
پاسخ
پایه سؤال این است که تصور شده است که «وتر» به معنی «تک» است در حالی که به معنی «قتیل و کشته» است، و واژه «موتور» به معنی کشته ای است که هنوز خون خواهی آن انجام نگرفته است، در این صورت معنی فقره چنین است: درود بر کشته ای که هنوز انتقام او از قاتل اخذ نشده است، و لذا در فقرات بعدی زیارت عاشورا آمده است:
«وأن یرزقنی طلب ثارکم مع إمام مهدی ناطق لکم»: از خدا می خواهم که مرا روزی کند در رکاب امام مهدی ناطق به حق انتقام خون شما را از دشمنان بگیریم.([۱])
پی نوشت:
[۱] . در تنظیم پاسخ از دو کتاب بهره گرفته شده است:۱. مجمع البحرین، تألیف لغوی متبحر: فخرالدین طریحی، م۱۰۸۵.
۲. شفاء الصدور فی شرح زیارة العاشور، تألیف علامه بزرگوار ابوالفضل طهرانی(قدس سره)(م۳۱۶).
منبع:حوزه