۳۰ دی ۱۴۰۳ ۲۰ رجب ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۰۲
عقیق:دید و بازدید با اقوام از جمله رفتارهای زیبایی است که در دین از آن با عنوان «صله رحم» یاد شده است. امروز ۳۰ آذرماه مصادف با آخرین شب از پاییز سال ۹۸ و شب یلدا است. این شب، بهانهای است تا بار دیگر به توصیههای اهلبیت (ع) جامه عمل بپوشانیم و با انجام صله رحم ، برکات آن را به زندگی خود و نزدیکان خود جاری کنیم.
برکات صله رحم از نگاه اهل بیت (ع)
صله رحم آثار و فواید ارزندهاى براى انسان دارد که در اینجا به برخى از آنها اشاره مىکنیم:
۱- طول عمر: یکى از مهمترین آثار صله رحم، طولانىشدن عمر است. امام رضا علیه السلام در اینباره فرمود: «یَکُونُ الرَّجُلُ یَصِلُ رَحِمَهُ فَیَکُونُ قَدْ بَقِىَ مِنْ عُمْرِهِ ثَلاثُ سِنینَ فَیُصَیِّرُهَا اللَّهُ ثَلاثینَ سَنَةً وَ یَفْعَلُ اللَّهُ ما یَشاءُ»، چه بسا مردى که تنها سه سال از عمرش باقى مانده است، امّا خدا به خاطر صله رحم، باقىمانده عمرش را به سى سال مىرساند و خدا آنچه را مىخواهد، انجام مىدهد. شخصى به نام مَیسِر از امام باقر (ع) یا امام صادق (ع) نقل کرده که آن حضرت فرمود: «اى مَیسر! گمان مىکنم به خویشان خود نیکى مىکنى؟» گفتم: «آرى فدایت شوم! من در نوجوانى در بازار کار مىکردم و دو درهم مزد مىگرفتم، یک درهم آن را به عمّهام و درهم دیگر را به خالهام مىدادم»، آنگاه امام فرمود: «به خدا سوگند تا کنون دو بار مرگت فرا رسیده، ولى به خاطر صله رحم به تأخیر افتاده است».
۲- فراوانى روزى: حضرت سجّاد (ع) فرمود: «مَنْ سَرَّهُ أَنْ یَمُدَّ اللَّهُ فى عُمْرِهِ وَ أَنْ یَبْسُطَ لَهُ فى رِزْقِهِ فَلْیَصِلْ رَحِمَهُ»، هر کس دوست دارد، خدا عمرش را طولانى و روزىاش را افزایش دهد، باید صله رحم کند.
۳- حسن خلق: امام صادق (ع) فرمود: «صِلَةُ الْأَرْحامِ تُحْسِنُ الْخُلْقَ»، رسیدگى به خویشان، اخلاق را نیکو مىکند.
۴- پاکى اعمال و دفع بلا: امام باقر (ع) فرمود: «صِلَةُ الْأَرْحامِ تُزَکِّى الْأَعْمالَ وَ تَدْفَعُ الْبَلْوى»، رسیدگى به خویشان، اعمال را پاک مىکند و بلا را دور مىسازد.
مىتوان گفت که بزرگترین مرتبه صله رحم، رسیدگى جانى به خویشان است و آن در جایى است که جان یکى از بستگان انسان در خطر باشد که در این صورت وى باید تا پاى جان بایستد و از خویشاوندان خود، در چارچوب اسلام و معیارهاى مکتبى، دفاع کند، تا ضرر را از او دفع کند.
۵- آسانى حساب: امام صادق (ع) فرمود: «صِلَةُ الرَّحِمِ تُهَوِّنُ الْحِسابَ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ تَقى مَصارِعَ السُّوءِ»، رسیدگى به خویشان حساب روز قیامت را آسان کرده و از مرگ بد جلوگیرى مىکند.
۶- آبادى شهرها: امام صادق (ع) فرمود: «صِلَةُ الرَّحِمِ وَ حُسْنُ الْجَوارِ یَعْمُرانِ الدِّیارَ»، صله رحم و خوشرفتارى با همسایه شهرها را آباد مىکند.
منبع:باشگاه خبرنگاران