۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۲۲ : ۲۲
عقیق:مراسم اختتامیه سومین دوره کتاب سال عاشورا با سخنرانی حجت الاسلام حاج علی اکبری، حجت الاسلام محمد قمی و محمدرضا سنگری و با معرفی آثار برگزیده روز گذشته در سالن فردوسی پارک ورشو برگزار شد.
محمدرضا سنگری دبیر علمی این همایش گفت: عرصه بیست گانه ای برای کار داوری این دوره از کتاب سال عاشورا در نظر گرفتیم که این جریان از سال ۹۰ آغاز شد. هیات علمی بنیاد دعبل در این دوران تلاش داشتند به باروری حوزه فرهنگ عاشورا کمک کنند که یکی از این راه ها مراسم کتاب سال عاشوراست که پیش تر به عنوان جایزه دعبل شناخته می شد.
وی ادامه داد: بسیاری از موارد تحلیل ما از واقعه عاشورا بر اساس حدس و گمان است. اما نگاه کیفی به مساله کاری بود که در دو سالانه کتاب عاشورا مدنظر ما بود. شیوه ائمه این بوده است که شاعران و نویسندگان را می ستودند. اولین کسی که به کتاب جایزه داد امام صادق (ع) بوده است که نویسندگان را جمع می کرد و خود حضرت گروهی را برای داوری در نظر می گرفت و به آنها جایزه می داد.
وی افزود: ما در زمینه عاشورا خلاءها و حفره هایی داریم. خدا ۳۲ بار بر مساله نسل پروری در قران تاکید می کند. اما در حوزه عاشورا ما این مساله را نادیده گرفتیم. یکی از مهمترین بخش ها پرداختن به مساله آیندگان به خصوص کودک و نوجوان است. تنها یک کتاب شعر در حوزه کودک و نوجوان در حوزه عاشورا در دو سال گذشته داشته ایم. در این جا باید از متولیان سوال کنیم که چرا در این زمینه کار نشده است. در حوزه داستان کودک و نوجوان هم هیچ کاری نشده است.
سنگری گفت: البته در برخی عرصه ها نیز کارهای خوبی صورت گرفته که یکی از آنها پژوهش های حوزه عاشوراست. باید گفت در شرایط کنونی نیازمند این هستیم که مقتل جدیدی نگاشته شود که به زبان امروز باشد. ما در دو سال گذشته تنها یک مقتل داشتیم. هر چند سال یک بار باید مقتل جدید به زبان امروز و مناسب مخاطب امروز داشته باشیم.
وی ادامه داد: ما ۲۳ نوجوان در حادثه کربلا داریم. منظومه ظهر دهم اثر مرحوم قیصر امین پور مختص یکی از اینهاست و برای دیگر نوجوانان کاری انجام نشده است.
وی افزود: امروز جوانان و نوجوانان ما مطالبه گری دارند و سوالات خود را به راحتی می پرسند اما به نظر می رسد ما در این حوزه کم کاری کردیم. مساله اول ما در این برنامه این بود که آثار را به جامعه معرفی کنیم، ما در این دوران در بنیاد دعبل ۲۰ اثر را نقد کردیم و سه نشست شورای مشورتی ستایش گران را برگزار کردیم اما باید بیش از این کار کرد.
سنگری گفت: ما به سمت ظهور می رویم. ظهور چیزی جز ادامه کربلا نخواهد بود لذا باید شتاب خود را بیشتر کنیم.
وی اظهار داشت: امسال یک شاخه جدید به نام شعر هیات به موضوعات قبلی نیز اضافه شده است.
وی در پایان گفت: اگر نماز عمود دین است عاشورا عمود خیمه شیعه است. سازه هویت بخش شیعه عاشوراست. عاشورا جزیی از فرهنگ ما نیست بلکه همه فرهنگ ماست.