۰۳ آذر ۱۴۰۳ ۲۲ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۲ : ۰۴
عقیق:متن زیر برشی از کتاب «عالیترین مکتب تربیت و اخلاق یا ماه مبارک رمضان» اثر آیت الله صافی گلپایگانی است که در ادامه میخوانید؛
اشاره
رَبِّی وَرَبِّکَ الله رَبَّ العالَمِین
اینک بیش از هزار و چهارصد سال است که مسلمانان هلال ماه رمضان را با نشاط و اقبال بسیار به عبادت خدا و شور و سرور استقبال میکنند، و مانند کسی که مدّتها انتظار بازگشت عزیزترین مسافر را کشیده، از مقدمش غرق شادی و خشنودی شده، خدای را بر این توفیقی که یافتهاند سپاسگزاری میکنند.
سپاسگزاری مینمایند؛ چون میهمان خدا شده و در دار الضّیافه حق، به کرامت و شرافت مشرّف شدهاند:
وَهُوَ شَهرٌ دُعِیتُم فِیهِ الی ضِیافةِ اللهِ جُعِلْتُمْ فِیهِ مِن اهلِ کَرامةِ اللهِ
سپاس او را به جای میآورند، چون افتخار درک روزها و شبهای پر برکت ماه مبارک را نصیب آنان فرموده است.
پروردگار را حمد میکنند که باز فرصت تهذیب اخلاق و اصلاح احوال و نیل به فیوض بسیار و تزکیه باطن و صفای نفس یافته و شعور اسلامی خود را زنده و احساسات پاک انسانی را شاداب ساخته و دلها را با استغفار و توبه، دعا و مناجات و یاد خدا جلا داده و با اولیا و بندگان مقرّب خدا در سیر طریق معرفت و اطاعت، همکاری میکنند. چه ماه پرارزش و چه اوقات گرانبها و چه سرمایه عزیزی که به دست آنها آمده است.
از حضرت باقر علیه السّلام روایت است که فرموده: «پیغمبرصلّیالله علیه وآله وسلّم به مردم روی میکردند و میفرمودند: ای گروه مردم! وقتی هلال رمضان طلوع میکند، شیاطین سرکش به غل بسته میشوند و درهای آسمان و بهشت و درهای رحمت باز میشود و درهای آتش بسته میگردد و دعاها مستجاب میشود، و در هنگام افطار هر روز، برای خدا آزاد شدگانی است که از آتش، آنها را آزاد میکند و هر شب منادی ندا میکند: آیا سوال کنندهای هست؟ آیا استغفار کنندهای هست؟ خدایا! هر انفاق کننده را عوض عطا فرما و هر امساک کننده را لطف عطا کن.
تا آن که هلال شوّال طلوع میکند و مؤمنان ندا داده میشوند: بامداد به سوی جایزههای خود بیایید که روز جایزه است.»
سپس حضرت باقر علیه السّلام فرمود: «سوگند به کسی که جانم به دست او است این جوایز، جایزه دینار و درهم نیست.»
با نو شدن ماه، برنامهها روند دیگری مییابد. در کشورهای اسلامی اوقات کار کارگران و صاحبان مشاغل و پیشهها و مؤسّسات ملّی و حکومتی تغییر میکند. غذاخوریها، میهمانخانهها و … که در سراسر روز کار میکردند، دست از کار میکشند.
هلال ماه رمضان را که میبینند رو به جانب قبله، خدا را میخوانند و از او امن و ایمان و تندرستی و اسلام و عافیت و کمک بر اقامه نماز و ادای روزه و انجام شب زندهداری و تلاوت قرآن و … را طلب مینمایند:
اللّهُمَّ اهِلَّهُ عَلَینا بِالامِن وَالایِمانِ وَالسّلَامةِ وَالاسلامِ وَالعافِیةِ المُجلَلَةِ، وَدِفاعِ الاسقامِ وَالعَونِ عَلی الصَلوةِ وَالقِیامِ، وَتِلَاوةِ القُرآنِ اللّهُمَّ سلّمِنا لِشَهرِ رَمضان وَتَسلَمهُ منّا وَسَلِّمنا فِیهِ حتّی یَنقَضِی عنّا شَهرُ رَمَضان وَقَد عَفَوتَ عَنّا و غَفرتَ لَنا وَرَحِمتَنا
و این چنین با حال خوش، پاک و بی آلایش و با چنین آرمانها و اهداف، وارد ماه رمضان میشوند و خطاب به ماه کرده، میگویند: «رَبِّی ورَبُّکَ الله رَبُّ العالَمِین.»
در این جمله پر معنی، ایمان و اعتقاد خود را به توحید تازه کرده و ارتباط و همبستگی تمام مخلوقات و عوالم هستی به نظام اتمّ الهی را مورد توجّه قرار داده و انسان و ماه و جمیع کائنات را تحت تربیت عامّه باری تعالی میشناسد.
آری، بسیاری از انسانها بوده و هستند که ماه، ستاره، آتش و آفتاب را ربّ النّوعی پنداشته و در تاریکی این گمراهیها، از تماشای حقایق نجات بخش و خداپرستی و توحید، محروم گردیدهاند.
اما مسلمان روزه دار وقتی هلال ماه رمضان را میبیند، میگوید:
رَبِّی وَرُبُّکَ الله رَبُّ العالَمِین
مربّی انسان و حیوان، نبات و جماد، ماه و ستاره، خورشید و کهکشانها و آب و آتش خدا است و پرستش، فقط و فقط سزاوار ذات بی زوال او است و بشر و ماه و تمام معبودهای باطل و اتّخاذی، مخلوق و مربوب او هستند و ماه، آفتاب، هر کره و هر مخلوقی- هر چه بزرگ و عظیم باشد- محتاج به تربیت الهیه هستند و کوچکتر از آنند که بشر- این موجودی که تاج «لَقَدْ کَرَّمْنا» بر سر گرفته- نسبت به آنها کوچکی و حقارت نشان دهد و از نیایش، پرستش و تعظیم آنها چارهجویی نماید.
خداوند آنها را مسخّر انسان قرار داده و انسان را مستعدّ تصرّف و تسخیر آنها آفریده است.
این است فکر بلند و اندیشه روشن مسلمان روزه دار و موحّد خداشناس و این است دینی که بشر را به تسخیر ماه و کرات تشویق مینماید و او را در سفر به ماه و کواکب و نجوم، گستاخ میسازد. این است دینی که باید پیروان آن همه، جهانبین و جهان شناس شوند؛ و این است دینی که پیروان خود را به مطالعه عالم آفرینش و دقّت و تأمّل در نظام جهان و کشف اسرار مخلوقات و خواصّ آن دعوت میکند و کسانی را که در آیات خدا مطالعه نمیکنند و بر علم و بصیرت خود نمیافزایند، به شدّت مورد نکوهش و توبیخ قرار داده است.
آری، در سراسر قرآن آیات بسیاری بشر را دعوت به علم و تحقیق و کاوش و تلاش برای رفع حجب و پردهها کرده و بلکه قرآن مجید خشیت و بیم از خدا را مخصوص آن دسته از علما میداند که از عظمت دستگاه آفرینش با اطّلاع و جهان شناس باشند.
جهان، مسخّر انسان
پیش از این که بشر عملاً دست به کار تصرّف کرات و مسافرت به ماه شود، دانشمندان به استناد آیات قرآن این استعداد را برای بشر ثابت میدانستند.
یکی از آیاتی که امکان نفوذ و دست یافتن بشر را به آسمان و کرات آسمانی اعلام کرده است، این آیه کریمه است:
یَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَن تَنفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانفُذُوا لَا تَنفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ
به نظر ما صریحترین آیاتی که به تسخیر بشر بر آسمان و زمین و آن چه در آنهاست دلالت دارد، آیاتی است که چند رقم از آنها را در اینجا میآوریم:
۱. وَسَخَّرَ لَکُمُ اللَّیْلَ وَالْنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ وَالْنُّجُومُ مُسَخَّرَاتٌ بِأَمْرِهِ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَعْقِلُونَ
۲. أَلَمْ تَرَوْا أَنَّ اللَّهَ سَخَّرَ لَکُم مَّا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ وَأَسْبَغَ عَلَیْکُمْ نِعَمَهُ ظَاهِرَةً وَبَاطِنَةً
۳. وَسَخَّرَ لَکُم مَّا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ جَمِیعًا مِّنْهُ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لَّقَوْمٍ یَتَفَکَّرُونَ
اینگونه آیات به صراحت از این که مخلوقات نامبرده، بالقوّه مسخّر انسان هستند، خبر داده و بشر را به استعداد خدادادیاش برای تسخیر آفتاب و ماه و آن چه در آسمان و زمین است و بهرهبرداری از آنها متوجّه فرموده و او را برای به فعلیت رساندن این قوّه و استعداد و تسخیر مخلوقات زمینی و فضایی آماده، شجاع و گستاخ مینماید.
بدیهی است، مراتب و درجات تسخیر متفاوت است و فعلیت این استعداد و مقدار استفاده بشر از آن، وابسته به کوشش و همّت خود او میباشد.
کشاورزی، درختکاری، نهرسازی، سدسازی و اموری از این قبیل، تسخیر زمین، آب و هوا، گیاه و درخت است. استفاده از معادن و سنگها و خانهسازی، آجرپزی، نجّاری، آهنگری و … نیز تسخیر زمین، خاک، درخت، آتش، آهن و... است. هرچه بشر بیشتر بکوشد دایره تسخیراتش وسیعتر میشود.
استفاده از شیر حیوانات و ساختن انواع لبنیات، استفاده از پشم آنها برای لباس و فرش و از پوست آنها برای پای افزار و از گوشت آنها برای غذا و خوراک نیز تسخیر حیوان است.
استفاده از ماه و ستاره به منظور راهیابی و تعیین ماه و سال و استفاده از نور آفتاب، برای پرورش جسم انسان و حیوان و پرورش نبات و معدن، همه تسخیر آفتاب و ماه توسّط انسان است.
قدم گذاشتن در ماه و سفر کردن به کرات آسمانی و دست تملّک به سوی آنها دراز کردن نیز تسخیر است.
به همان اندازهای که استعداد بشر توسعه دارد، به همان حد هم دامنه این تسخیرات توسعه پذیر است.
پس قرآن نه فقط با این پیشرفت مخالفتی نکرده و نه فقط آن را غیر ممکن نشمرده، بلکه بشر را به کوشش هر چه بیشتر تشویق میکند و آسمان و زمین و ماه و آفتاب را مسخّر فکر او میشمارد.
زنده باد قرآن! زنده باد تعالیم افتخار آمیز اسلام! و زنده باد مؤمن روزهداری که هلال ماه رمضان را با این کلمه پر معنی «ربی و ربک الله رب العالمین» خوش آمد میگوید.
ولی جای تأسّف است که مسلمانان از این تعالیم الهام نگرفته و در علوم و صنایع عصر حاضر از دیگران عقب مانده و به تفکّر و تحقیقی که قرآن همه را دعوت به آن کرده- چنانچه شایسته است- نمیپردازند. ما کتاب و دینی داریم که با هر ترقّی و پیشرفتی در زمینه علم و صنعت موافق است. هر چه علم پیشرفت کند، عظمت و حقیقت آن روشنتر میشود و در هر زمینهای، راهنمایی بهتر از آن برای بشر یافت نخواهد شد.
اگر بشر صدها هزار ستاره و کهکشان را مسخّر کند، از شوکت و عظمت و قدرت هدایت قرآن چیزی کاسته نمیشود؛ و تعالیم این کتاب از اعتبار و ارزش نمیافتد:
وَمَن یَبْتَغِ غَیْرَ الإِسْلَامِ دِینًا فَلَن یُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِی الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِینَ