۲۹ دی ۱۴۰۳ ۱۹ رجب ۱۴۴۶ - ۵۱ : ۲۲
مسئولان با تزریق روحیه امید به جامعه، پروپاگاندای دشمنان را خنثی کنند
* در آستانۀ چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی، به نظر شما مسئولان و دستاندرکاران انقلاب باید چه عملکردی نسبت به گذشته خود داشته باشند؟
در دکترین انقلاب اسلامی، مسئولیت امانتی الهی است و مسئولان باید خود را خادم ملّت بدانند. دستاندرکاران نظام وظیفه دارند بر مبنای اصول انقلاب اسلامی حرکت کنند و با تزریق روحیه امید و ایمان به جامعه، پروپاگاندای وسیع دشمنان را خنثی کنند. ارائه کارنامه درخشان انقلاب اسلامی در طول این 40 سال گذشته یکی از راههای ایجاد انگیزه در میان احاد افراد جامعه است. البته مدیران باید هنگام ارائه کارنامه مدیریتی خود به چند نکته توجه کنند:
تبیین نقاط قوت در کنار نقاط ضعف: حقیقت آن است که دشمن با تبلیغات مسموم تلاش میکند شیرینی چهل سالگی انقلاب اسلامی را به کام مردم تلخ کند. تمرکز دشمن عمدتاً بر کاستیهای موجود است. بهترین روش مقابله با سیاهنماییهای دشمنان، بیان موفقیتها و شکستها در عرصه داخلی و خارجی است. ما نباید طوری با مردم حرف بزنیم که مشکلی وجود ندارد. شما اگر بیانات مقام معظم رهبری را مرور کنید میبینید که ایشان در عین توجه و تاکید فراوان بر نقاط مثبت و سفارش به ارائه گزارش به مردم، به نقاط ضعف هم اشاره میکنند و مثلاً در مواردی اشرافیگری و رفاهطلبی برخی مسئولان را یکی از نقاط ضعف نظام میدانند. بیان نقاط ضعف یک نوع مطالبه عمومی در میان افراد جامعه ایجاد کرده و مسئولانمربوطه را وادار به پاسخگویی میکند.
بیان راهکارهای برون رفت: یکی از نقدهای همیشه بنده به برخی از صاحبان قلم و تریبون این است که تنها بر نقاط ضعف تاکید میکنند و هیچ راهکاری برای بهبود شرایط ارائه نمیدهند. همه باید بدانیم، در مملکتی زندگی میکنیم که با خون مقدس شهدا و زحمات و مراراتهای فراوانی به ثمر رسیده است، نقد و ایراد ما اگر بدون ارائه راهکار باشد مخرب است.نباید نقد را با عیبجویی و با عصبانیت و با بهانهگیری اشتباه گرفت. مقام معظم رهبری میفرماید: معتقدیم که نقد منصفانه و پاسخگویی منصفانه به نقد، به تقویت دستگاه و نظام کمک میکند، اما این نباید با مناقشات و گفتگوها و بگومگوهای لفظی اشتباه شود.مردم حقیقتاً شایستگی این را دارند که مسئولان همه وقت و همّت خودشان را مصروف آنها کنند. سعی کنیم در کنار بیان نقاط ضعف راهکارهای عملی برون رفت از این اوضاع را نیز ارائه دهیم تا قدم به قدم مشکلات کمتر شود.
توجه به فاصله وعدهها و دستاوردها: مسئولان باید به میزان تحقق شعارهای مشروع انتخاباتی خود در گزارشات توجه کنند. مردم ما بسیار با هوش و نکتهسنج هستند و خاطره ملت هیچگاه وعدهها را فراموش نخواهد کرد. بهتر است تا واقعیتها با ملت در میان گذاشته شود. ملت ایران یک ملت نجیب و حق شناس است. اگر مسئولان صادقانه علل و عوامل عدم دستیابی به برخی وعدهها را به مردم گزارش دهند، قطعاً با مسئولان همکاری میکنند و خود میداندار حل مشکلات میشوند، لذا توصیه میکنم اولاً: افراد در ایام انتخابات شعارهای رنگانگ که بار مالی و فکری بر نظام تحمیل میکنند سر ندهند و ثانیاً پس از تصدی مسئولیت، تلاش کنند وعدههای مشروع داده شده تحقق یابد و در نهایت، به صورت کاملاً شفاف کاستیها و علل آن را با مردم در میان بگذارند. بنابراین، مسئولان بخشهای گوناگون نظام اسلامی باید با ایجاد انگیزه، گشادهرویی، محبت و مدارا با مردم، پرورش احساس، دوری از تکبر و فخرفروشی، انتقادپذیری و پرهیز از ایجاد جوّ ترس با اقناع اندیشهها سعادت و بهروزی را برای افراد جامعه به ارمغان بیاورند.
فریاد و سکوت امام برای خدا بود
* نگاه امام خمینی (ره) را به تأسیس و آینده انقلاب اسلامی چطور ارزیابی میکنید؟ این در حالی است که امام (ره) از این انقلاب با تعابیری همچون انفجار نور و آرزوی انبیا و رسولان (ع) یاد کردند.
اهدف متعالی حضرت امام (ره) در تأسیس انقلاب اسلامی را میتوان در چند مطلب مهم خلاصه کرد: 1ـ حاکمیت اسلام: از دیدگاه حضرت امام هدف انقلاب همان هدف پیامبر اکرم (ص) بود. از اینرو، چارچوب دکترین انقلاب اسلامی دین و «قیام لله» بود چنانکه در یادداشتی که از ایشان از دهه بیست بر جای مانده این عبارت که بر گرفته از آیه شریفه: «قل انّما اعظکم بواحدة ان تقوموا للَّه» به چشم میخورد که نشان میدهد فریاد و سکوت امام برای خدا بود.
2ـ احیای کرامت انسانی و نقش داشتن مردم در حاکمیت بر تعیین سرنوشت خود: امام (ره) به ایران و ایرانی عزّت داد و احساس حقارت ملت را زدود. ملت ما بخاطر حوادث گوناگونی مثل شکستهای عصر قاجار، شکست مشروطه، دیکتاتوری پهلوی، شکست نهضت ملی، حضور آمریکاییها، تاسیس ساواک، اتهامات روشنفکران غربزده به متدنین و عوامل دیگر دچار عقده حقارت و خود کم بینی شده بود اما امام عزیز این روح حقارت را گرفت و در طول پانزده سال نهضت امام تا پیروزی انقلاب و از روز پیروزی انقلاب به نحو دیگری تا 10 سال عمر بابرکت آن بزرگوار، دائم روح خودباوری را در این ملت دمید: شما میتوانید، ما میتوانیم، شما قادرید، شما بزرگید، شما قدرتمندید.
امام خمینی بنیانگذار تمدن نوین اسلامی در عصر معاصر
3ـ تشکیل تمدن نوین اسلامی: حضرت امام (ره) به حق بنیانگذار تمدن نوین اسلامی در عصر حاضر است. از نگاه حضرت امام (ره) جهان بشری در آینده از معرکههای اعتقادی و تاریخی عبور خواهد کرد و نظام واحد جهانی مبتنی بر اسلام آگاهانه بر عالم حاکمیت خواهد یافت و سرانجام جهان بشری شاهد تحقق یگانگی و ارتباط تنگاتنگ میان واقعیت و حقیقت، جهان غیب و ابدیت با عالم طبیعت و ناسوت خواهد شد. بنابراین، اصول و مؤلفههای تمدن اسلامی از نگاه حضرت امام (ره) بسیار متفاوت از دروازههای تمدنی است که رژیم شاهنشاهی مدعی آن بود چون تمدن اسلامی مورد نظر حضرت امام (ره) مبتنی بر توحید، عدالت و اخلاق اسلامی است که در سایه عزت ملّت قابل تحقق است.
4ـ زمینهسازی ظهور: یکی از اهداف حضرت امام (ره) از تاسیس حکومت اسلامی، فراهم کردن مقدمات ظهور حضرت ولیّعصر (عج) بود. از نگاه ایشان هر یک از منتظران واقعی حضرت باید نقش و مسئولیت مهم سیاسی-اجتماعی خود را پیش از ظهور به خوبی ایفا کنند تا زمینه شکلگیری حکومت جهان گستر مهدوی را فرهم کنند چنانکه ایشان در بیانات مختلفی میفرموند: انقلاب مردم ایران، نقطه شروع انقلاب بزرگ جهانی اسلام، به پرچمداری حضرت حجت است و امیدوارم ما و ملت بتوانیم این امانت را سالم به صاحب اصلی آن برسانیم. 5ـ گسترش عدل الهى: عدالت اجتماعی در مکتب سیاسی حضرت امام، جایگاه والایی دارد. در این تفکر، عدالت اجتماعی، هدف بعثت انبیا و انقلاب اسلامی است که بی توجهی به آن عواقب شومی برای ثروتاندوزان دارد. بنابراین، از دیدگاه حضرت امام، مساوات اجتماعی و برابری تمامی اقشار جامعه در برابر قانون یکی از اصول مهم حکومت اسلامی است و مسئولان نباید در صدد جلب امتیازات ویژه برای خود باشند بلکه باید خادم و خدمتگذار ملت باشند و به دنبال پر کردن شکافهای طبقاتی به نفع محرومان باشند.
6ـ صبر و تحمل انقلابى:حضرت امام در صبر و استقامت بینظیر بودند و به حق اقیانوسی از آرامش در برابر ناملایمات بودند، لذا ما را هم به صبر و آرامش سفارش میفرمود. یادم هست در جایی ایشان فرمودند: هدف بزرگ داراى اشکالات و گرفتاریهاى بزرگ نیز هست اما باید برای تحقق آرمانهای بلند انقلاب اسلامی صبر و آرامش را سرلوحه کارهای خود قرار دهیم تا به اهداف متعالی انقلاب برسیم. شما نگاه کنید؛ انقلاب اسلامی هیمنه ابرقدرتهای جهان را شکسته و طبیعی است این قدرتهای پوشالی برای بقای خود هر جنایتی را مرتکب شوند. بنابراین، ما باید بیش از پیش صبور باشیم تا به یاری خدا بر مشکلات غلبه کنیم.
تربیت انسانهای الهی در انقلاب اسلامی
* در بحث تحریف جریان انقلاب اسلامی، عده ای در تلاشاند تا انقلاب اسلامی که یک مقوله حق بود را کتمان کنند و انقلاب فرانسه و دیگر انقلابات را به عنوان انقلاب کبیر معرفی کنند و مدتهاست که در پی این امر هستند. مقوله حق و نورانی انقلاب اسلامی را در برابر سایر انقلاب های جهان چطور ارزیابی میکنید؟
بحث تحریف انقلاب پس از پیروزی یکی از آسیبهای جدی همه انقلابهای دنیا است که در این زمان نیز ما باید نسبت به تحریف جریان اصیل انقلاب هشیار باشند، اما در مورد مقایسه انقلاب اسلامی با انقلاب فرانسه و مانند آن باید عرض کنم چنین تحریفی چندان آسان نیست، چون حتی کسانی که کمترین آگاهی نسبت مبانی فکری امام دارند، میدانند که انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره) در موضوع، هدف و روش با بسیاری از انقلابهای صدهای اخیر بطور کلی متفاوت است. به طور کلی اهداف و آرمانهای انقلابها یا صرفاً اقتصادی است مثل تحولات کشورهای مارکسیستی، یا صرفاً لیبرالیستی است مانند تحولات کشورهای غربی و یا علاوه بر معاش جامعه، به دنبال تربیت «انسانهای الهی» بر مبنای جامعه توحیدی است مانند انقلاب بزرگ رسول اکرم (ص) و «انقلاب اسلامی ایران» که در نوع خود منحصر به فرد است، لذا با وجود تلاشهای صورت گرفته، پروژههای تحریف انقلاب قطعاً شکست خواهند خورد، چون انقلاب اسلامی ماهیتاً با انقلاب مادیمبتنی بر اندیشه های سکولار و اومانیستی که حیات معنوی انسان را نادیده میگیرند متفاوت است.
* چرا بسیاری از اندیشمندان معتقدند خاستگاه انقلاب اسلامی برخاسته از انقلاب امام حسین (ع) است؟ نظر شما در این باره چیست؟
واقعاً آنچه به دست امام عزیر اتفاق افتاد یک معجزه بود که تنها از کسی که به تمام معنا روح خدا باشد بر میآید. بنابراین، انقلاب، برخاسته از رابطه نفسانی امام با نفس قدسی سیدالشهداء (ع) بود، چنانکه مقام معظم رهبری فرمودند: قطعاً امام، مرتبه تالی پیامبران و ائمه (ع) بودند، لذا میبینیم حضرت امام به تمام معنا ذوب در ولایت و شیفته حضرت سیدالشهداء (ع) بودند، طوریکه در شهادت فرزند برومندشان حاج آقا مصطفی، اطرافیان مجلس روضهای تشکیل دادند تا بلکه امام با شنیدن روضه حضرت علیاکبر (ع) اشکشان جاری شود. بنابراین، روح بلند و عشق وصف ناپذیر امام به حضرت حسین بن علی (ع) سبب شد تا شعار نهضت ما حسینی است رهبر ما خمینی است فضای انقلاب را عطرآگین کند.
منبع:تسنیم