۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۲۸ : ۲۲
در آن دوره سخت، یک عالم دینی از شهر کوچک قم علم توحید را بلند کرد و انقلاب اسلامی رقم خورد. مفهوم «انقلاب» برای مردم دنیا یا آزادی در انقلاب فرانسه یا برابری در انقلاب روسیه را تداعی میکرد؛ در آن دوران سیاه ایدئولوژیک، «انقلاب اسلامی» همه را مبهوت خود کرد. نسبت «مذهب» و «مبارزه» برای خیلیها غیر قابل فهم بود.
در خاورمیانه، به رغم مسلمان بودن بسیاری از کشورها، کمونیسم از نفوذ بالاتری نسبت به لیبرالیسم برخوردار بود. کمونیسم در ایران هم بسیاری از جوانان دغدغهمند را مبتلا کرده بود. اگرچه با ظهور و متجلی شدن گفتمان اسلام ناب محمدی، راه اصیل روشن شد، اما بازهم بودند بسیاری که به کمونیسم آلوده بودند. این انحراف در بین روشنفکران حادتر بود. روشنفکرانی که قرائت لنینی از کارل مارکس را وحی منزل دانسته و معترضین و منتقدین مسلمان را تودههای بیسواد میدانستند. قبله آمالشان را موسکو بود و البته هنوز دیوار برلین فرو نریخته بود!
در آن زمان و در آن فضا بود که امام خمینی نامهای خطاب به گورباچف رهبر اتحاد جماهیر شوروی نوشت و او را به اسلام دعوت کرد. در زمانی که اومانیسم و اگزیستانسیالیسم، مبنای فکری متفکران جهان بود و در دو باور فکری متفاوت، یعنی کمونیسم و لیبرالیسم متجلی بود، حضرت امام خطاب به گورباچف نوشت:
«جناب آقای گورباچف، برای همه روشن است که از این پس کمونیسم را باید در موزههای تاریخ سیاسی جهان جستجو کرد؛ چرا که مارکسیسم جوابگوی هیچ نیازی از نیازهای واقعی انسان نیست؛ چرا که مکتبی است مادی و با مادیت نمیتوان بشریت را از بحران عدم اعتقاد به معنویت، که اساسیترین درد جامعه بشری در غرب و شرق است، به در آورد.» (۱)
حضرت آیتالله جوادی آملی که به همراه دکتر محمدجواد لاریجانی و مرحوم خانم مرضیه حدیدچی (دباغ) نماینده امام خمینی برای ارسال و قرائت نامه بود، درباره این فقره از نامه و واکنش گورباچف مینویسد: کار قرائت پیام و ترجمه آن، یک ساعت به طول انجامید و در این مدت، گورباچف در کمال ادب گوش می داد و تنها در دو جای پیام، رنگ چهره اش تغییر کرد و صورتش سرخ شد؛ یک مورد آن در قسمتی از پیام بود که امام می فرماید: دیگر کمونیست را باید در موزه های تاریخی جهان بنگریم و … ایشان در خلال قرائت پیام نیز بعضی از مطالب را یادداشت می کرد و برخی از مطالب را نیز معاونان و دستیارانش یادداشت می کردند. (۲)
حتما برخی روشنفکران شرقزده و غرب زده در آن زمان به این نامه پوزخند زدند و با خود گفتند امام خمینی طلبهای است که مناسبات بینالمللی را نمیشناسند. در زمانی که هنوز دیوار برلین فرو نریخته بود، صحبت از فروپاشی شوروی، برای برخی غیر قابل باور بود. اما وعده امام خمینی محقق شد و کمونیسم به موزههای تاریخ پیوست.
یشبینی رهبران الهی که بر مبنای سنتالهی است، وعدهای حق است. همانطور که رهبر انقلاب اسلامی حضرت آیتالله خامنهای در شهریور ۱۳۹۴ فرمود: «رژیم صهیونیستی ۲۵ سال آینده را نخواهد دید.» وعدهای الهی که باز هم برخی روشنفکران نفهمیدند، اما اگر آن روز زنده بودند خواهند دید که اسرائیل ۲۵ سال آینده را نمیبینید.
پینوشت:
۱- نامه امام خمینی به گورباچف، ۱۱ دی ۱۳۶۷
۲- کتاب بنیان مرصوص امام خمینی، آیت الله جوادی آملی، فصل هفدهم، ص۳۱۰
منبع:فارس