برش هایی کوتاه از گفته های اخلاقی مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی:
اگر بخواهي برای خدا تعيين، تكليف بكني، در اینجا حكمت اقتضا ميكند که به او بدهد تا بعداً مفسدهاش را بفهمد. دیگران اصرار ميکنند و دعایشان مستجاب میشود امّا برای شخصی که تعيين تكليف مشخّص میکند حكمت اقتضا ميكند كه حکمتش را نشان بدهد.
عقیق: تمام گفتارها و رفتارهای انسان های وارسته، نقشۀ راهی است برای آن ها که می خواهند در مسیر الهی قدم بردارند. به توفیق الهی، زین پس گفتارهایی کوتاه از دروس اخلاقی مرحوم آیت الله مجتبی تهرانی را برای استفاده علاقه مندان منتشر خواهیم کرد.
آیت الله مجتبی تهرانی(ره) در یکی از جلسات درس اخلاق شان در ماه رمضان سال 1391پیرامون حکمت الهی و مصلحتاندیشی عبد فرموده اند :
« در معارفمان بحثی داریم و آن اینکه در دعا میگویند: "تكرار كنيد، الحاح و اصرار كنيد". امّا از آن طرف هم داريم که خدا فرموده است: "براي من مصلحتانديشي نكنيد؛ مصلحتانديشي مربوط به حكمت من است."هر چه ميخواهي تكرار كن و ما هم خسته نميشويم. در روايات هم آمده است که: "تو هر چه بگويي و زياد هم بگويي من خستگيناپذيرم، امّا خيال نكن که اين اصرارها حکمت من را از بین میبرد و به مصلحتانديشي من ضربه بزند.براي من مصلحتانديشي دعا نكن که من مفاسد و مصالح را از تو بهتر ميفهمم.
گاهي بنده در اصرارِ خود لحن مصلحتانديشي به کار میبرد و گاهي به خدا جنبههاي تعرّضي پيدا ميكند. عبد چنين حالتي پيدا ميكند و به اصطلاح میگوید: مگر از تو كم ميشود که اين را به ما بدهي؟ اصرار و الحاح باید به اینصورت باشد كه: خدايا اگر مصلحت ما است، اين را به ما بده. هر روز پنج وعده بعد از نماز اين را ميگويد و بسيار كار خوبي هم هست. خدا از این لذّت میبرد و به تعبیر من ميگويد: اين آدم فهميدهاي است و براي من تعيين، تكليف نميكند.
اگر بخواهي برای خدا تعيين، تكليف بكني، در اینجا حكمت اقتضا ميكند که به او بدهد تا بعداً مفسدهاش را بفهمد. دیگران اصرار ميکنند و دعایشان مستجاب میشود امّا برای شخصی که تعيين تكليف مشخّص میکند حكمت اقتضا ميكند كه حکمتش را نشان بدهد. حكمتش اقتضا ميكند، در اینجا که دعا را به اجابت نرسانده به آن شخص حکمت را بفهماند. اينها با بحثهايي كه كرديم اصلاً و ابداً منافات ندارد، بلکه در موازين کلامی و حکمی، دقيق و حسابشده است.»
211005