وی افزود: خداوند در آیه سوم این سوره میفرماید: ما این کتاب را قرآنی عربی قرار دادیم باشد که تعقل کنید، در اینجا تعقل به معنای درک و فهم قرآن است سپس در آیه بعد میفرماید: این قرآن جایگاهش در امالکتاب است و نزد ما کتابی ارجمند و حکمتآمیز است.
آیتالله محقق داماد با بیان اینکه براساس این آیات میتوان برداشت کرد که قرآن دو چهره دارد، افزود: یک چهره قرآن عربی است که همگان میتوانند آن را فهم کنند، اما چهره مهمتر آن مخصوص به خداوند متعال است که با تعبیر «لدینا» به معنای نزد ما از آن در این آیات یاد شده است و عوام نمیتوانند آن را تفسیر کنند، اما بنده معتقدم هر کسی درباره قرآن زحمت میکشد به چهره دوم قرآن پرداخته است.
وی با اشاره به آیاتی از سوره واقعه تفسیر قرآن را مرهون استفاده از تفسیر اهلبیت(ع) دانست و افزود: خداوند در آیاتی از سوره واقعه فرمود: جز پاکان نمیتوانند قرآنن را مسّ کنند براساس این آیه میتوان فهمید بُعد دیگری از قرآن را جز افراد مطهر نمیتوانند فهم کنند و به اعتقاد شیعیان مطهرون همان اهلبیت(ع) هستند.
آیتالله محقق داماد ادامه داد: شخصی نزد امام صادق(ع) آمد و گفت: چرا ما شیعیان بخشی از قرآن را نمیفهمیم، حضرت پاسخ داد: برای اینکه درباره این آیات محتاج ما اهلبیت(ع) شوید. بنابراین ما همواره در تفسیر آیات قرآن محتاج خاندان وحی هستیم.
وی با اشاره به اینکه تمدن اسلامی را قرآن ایجاد کرده است، گفت: از صدر اسلام و همچنین در سدههای بعد شاهد ظهور و بروز اندیشمندان، عالمان و ادبایی هستیم که کار خود را با قرآن آغاز کردهاند. لذا تمدن عظیم اسلامی مرهون قرآن کریم است.