شباهت خلقت علی اکبر(ع) به رسول اکرم(ص) تا حدی بود که امام حسین(ع) نسبت به وی فرمودند: «وَ كُنَّا إِذَا اشْتَقْنَا إِلَى نَبِيِّكَ نَظَرْنَا إِلَيْهِ؛ خدایا ما هرگاه مشتاق پیامبرت میشدیم، به او [علی اکبر ع] نگاه میکردیم.
عقیق:علی بن الحسین معروف به علی اکبر(ع) بزرگترین فرزند امام حسین علیهالسلام و مادرش حضرت رباب(س) است. وی اولین فردی از بنیهاشم بود که در روز عاشورا با اجازه امام حسین (علیهالسلام) وارد میدان نبرد شدند و جمع زیادی از کفار را کشتند.
با توجه به اینکه بروز عالیترین و برترین صفات و جایگاه هر کدام از یاران و اعوان امام حسین(ع) را میتوان در روز عاشورا مشاهده کرد، از این رو با مطالعه رفتار حضرت علی اکبر(ع) و سخنان امام حسین(ع) در مقام ایشان در مییابیم که وی شأن و جایگاه والایی نزد اهل بیت عصمت و طهارت(ع) دارند.
به عنوان مثال زمانی که امام حسین(ع) حضرت علی اکبر(ع) را راهی میدان نبرد کردند، فرمودند: «اللَّهُمَ اشْهَدْ فَقَدْ بَرَزَ إِلَیْهِمْ غُلَامٌ أَشْبَهُ النَّاسِ خَلْقاً وَ خُلُقاً وَ مَنْطِقاً بِرَسُولِکَ ص؛ خداوندا شاهد باش جوانی به سوی آنها میرود که از لحاظ خلقت، اخلاق و منطق و گفتار شبیهترین مردم به رسولالله(ص) است». در واقع امام حسین(ع) به عنوان مربی بشریت در طی کاروان از تک تک اصحاب یاورانی ساختند که در تمام طول تاریخ بشریت بیمثال بودند و طبق این فراز از کلام امام حسین(ع) به اذنالله علی اکبر(ع) را طوری تربیت کرده بودند که از جهت اخلاقی و منطق شبیهترین مردم به سیدالبشر و سیدالانبیاء یعنی رسول اکرم(ص) شدند. ضمن اینکه طبق همین فراز از کلام امام حسین(ع) از جهت خلقت و شکل و شمایل اینچنین بودند.
شباهت خلقت علی اکبر(ع) تا حدی بود که امام حسین(ع) در ادامه روایت فرمودند: «وَ کُنَّا إِذَا اشْتَقْنَا إِلَى نَبِیِّکَ نَظَرْنَا إِلَیْهِ؛ خدایا ما هرگاه مشتاق پیامبرت میشدیم، به او [علی اکبر ع] نگاه میکردیم. میتوان گفت شدت شباهت خلق و خوی حضرت علی اکبر(ع) به پیامبر گرامی اسلام(ص) آنچنان زیاد بود که این شباهت بر پیکره و جسم حضرت علی اکبر(ع) نیز اثر گذاشته بود. سپس حضرت علی اکبر(ع) نبرد عظیمى کرد تا آنکه منقذ بن مرّة عبدى ملعون تیرى به سوى او پرتاب کرد و حضرت را از به شهادت رساند.