روایات از انار به عنوان سید و سرور میوه ها و محصولی بهشتی یاد شده است. این میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار می نشیند که در فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان مانع افسردگی و نگرانی شده و موجبات شادابی را فراهم می کند.
عقیق: در جهان آفرينش نشانه ها و آيات الهي کم نیستند، نشانه هایی که هر ديده ای را به شگفتي وا داشته و هر زبانی را به تحسين وا مي دارد. انار يكي از اين نشانه هاست که در قرآن کریم هم از آن یاد شده است. در قرآن آمده است: « و الزیتون و الرّمان مُتَشابِهاً و غَیرَ مُتشابِه » ، زیتون و انار و میوه های متشابه یکدیگر و غیر متشابه هستند».(1) روایات هم از انار به عنوان سید و سرور میوه ها و محصولی بهشتی یاد شده است. این میوه بهشتی از این جهت در فصل پاییز به بار می نشیند که در فصل خزان درختان و گرفتگی آسمان مانع افسردگی و نگرانی شده و موجبات شادابی را فراهم می کند.
سرور میوه ها همانطور که گفتیم انار از میوه های بهشتی است و در قرآن از آن یاد شده و در سوره انعام آيات شريف 99 و 141 اشاراتي به اين ميوه بهشتي گردیده و همچنين در آيه 68 سوره الرحمن آمده است:« فيها فكهه و نحل و رمان » ؛ در آن دو باغ ميوه بسيار خرما و انار است . در روايتي از قول حضرت امام صادق(ع) آورده كه رسول اكرم (ص) فرمودند: در هر انار دانه اي از بهشت است پس هر چه مي توانيد انار بخوريد. پیامبر گرامی اسلام همچنین می فرماید: الرُّمّانُ سَيِّدُ الفاكِهَةِ ، ومَن أكَلَ رُمّانَةً أغضَبَ شَيطانَهُ أربَعينَ صَباحا؛ انار ، مِهتر همه ميوههاست و هر كس يك انار بخورد ، چهل پگاه ، شيطان خويش را به خشم مىآورد .(2) مقوی معده و گوارش امروزه متخصص گوارش معتقدند که انار حاوی پتاسیم ، اسیدهای آلی، فیبر و آب بوده که بهتر است آن را با پردههای سفید اطراف دانهها مصرف کرد. چرا این لایهها، حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر نامحلول است که به حرکات دستگاه گوارش و رفع اختلالات آن، پیشگیری از یبوست، کاهش اضافه وزن و کنترل اشتهای کاذب کمک میکند. در این زمینه إمام صادق عليهالسلام می فرماید: كُلُوا الرُّمّانَ المُزَّ بِشَحمِهِ ؛ فَإِنَّهُ دِباغٌ لِلمَعِدَةِ؛ انار مَلَس را با پيه آن بخوريد ؛ چرا كه معده را پاك مىكند .(3) انار در مقایسه با سایر میوه های این فصل، آنتی اکسیدان بیشتری برای افزایش ایمنی، مقاومت و حفاظت از بدن در مقابل بیماری ها، میکروب ها و ویروس ها دارد. متخصصین گوارش می گویند: همچنین این میوه مفید با خواص دارویی و درمانی فراوان خون را تصفیه کرده و با مقادیر فراوان آهن، فسفر، پتاسیم و روی سبب کاهش کلسترول و چربی خون میشود. از همین روست که إمام رضا عليهالسلام می فرماید: مُصَّ مِنَ الرُّمّانِ الإِمليسِيَّ ؛ فَإِنَّهُ يُقَوِّي النَّفسَ ، ويُحيِي الدَّمَ . ؛ آب انار مَلَس را بِمَكید ؛ زيرا انسان را قوى مىكند و خون را زنده مىسازد .(4)
سازگار با کبد و پوست همانطور که گفتیم انار یك تصفیهكننده خون بوده و برای كبد بسیار مناسب است. به این دلیل از قدیم خوردن این میوه برای شفافیت پوست توصیه میشده است. از امام رضاعلیهالسّلام هم نقل شده که: «انار بخورید تا دهانتان پاكیزه و خوشبو شود.» از طرفی انار میوه ای است که با انگور هم سازگار است . در روایت آمده است که هيچ دو ميوهاى را نبايد با هم خورد ، مگر انگور و انار را ؛ زيرا روايت شده است كه اشكال ندارد دانههاى انگور و انار ، در كنار هم قرار داده شوند .(5)
سایر خواص در روایات خواص دیگری هم برای انار ذکر شده از جمله آن که گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ریشه و دانه انار نیز خواص دارویی دارند. در این زمینه امام رضاعلیهالسّلام می فرماید: « حَطَب الرّمان یَنفی الهوام » دود درخت انار حشرات را دور می گرداند و آنها را از بین می برد. (6) و همچنین برای کمک به رشد جنین و سلامت فرزند توصیه شده است. امام رضا علیهالسّلام برای آوردن فرزندانی سالم خوردن انار را توصیه می کنند و می فرماید که انار فرزند را زیبا می گرداند . (7)