در ادامه بخشی از این مطالب با موضوع «معلم و شاگرد» که در تاریخ 18 شهریورماه 1361 در برنامه درسهایی از قرآن ایراد شده است تقدیم مخاطبان میشود.
اهمیت علم/ جایگاه عالم
نکته 1) رسول الله(ص) درباره اهمیت علم میفرمایند: «نَوْمٌ مَعَ عِلْمٍ خَیْرٌ مِنْ صَلَاةٍ مَعَ جَهْلٍ»(منیةالمرید، ص104) با سوادی که بخوابد، بهتر است از بیسوادی که نماز بخواند.
نکته 2) امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «رَکْعَتَانِ مِنْ عَالِمٍ» دو رکعت نمازی که عالم بخواند، «رَکْعَتَانِ مِنْ عَالِمٍ خَیْرٌ مِنْ سَبْعِینَ رَکْعَةً مِنْ جَاهِلٍ»(إختصاص مفید، ص245) بهتر است از 70 رکعت نمازی که جاهل بخواند.
رابطه علم حق و خوف از خدا
نکته 3) امام صادق(ع) فرمود: «یستغفر له کل شی ء و اذا خرج من بیته شیئته سبعون الف ملک» کسی که برای کسب علم میرود، همین که از خانهاش بیرون میآید 70 هزار ملک و فرشته او را همراهی میکنند.
نکته 4) اگر علم جهت داشته باشد به سادگی انسان رشد خود را در جامعه میبیند. «إِنَّما یَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ»(فاطر/28) قرآن میگوید: نشانه علم حق این است که انسان خوف خدا را داشته باشد.
چه علمی به درد میخورد؟
نکته 5) پیامبر(ص) فرمود: «خَیْرُ الْعِلْمِ مَا نَفَعَ»(مجموعةورام، ج2، ص32) بهترین علمها آن است که نفع داشته باشد. هر علمی نفعش بیشتر باشد، بهتر است البته این نفع به معنای سود مادی نیست بلکه نفعی است که برای اصلاح جامعه اسلامی باشد.
نکته 6) امیرالمؤمنین(ع) فرمود: «خیر العلوم ما أصلحک»(غررالحکم، ص46) بهترین علمها آن علمی است که تو را اصلاح و از حسادت و شرک و جهل و مفاسد اخلاقی دور کند.
کسی که تمام هستی او را لعنت میکند
نکته 7) امیرالمؤمنین علی(ع) فرمود: «ثمرة العلم العبادة»(غررالحکم، ص64) ثمره علم عبادت است. اگر کسی علمش زیاد شود ولی عبادت و خط خدا بودن و حزباللهی شدن او زیاد نشود، معلوم میشود که علم او بیثمر است.
نکته 8) پیامبر اسلام(ص) میفرمایند: «کاتم العلم یلعنه کل شی ء» کسی که از او چیزی را بپرسند و میتواند جواب بدهد و ندهد، تمام هستی بر او لعنت میکنند.
برای مشاهده متن کامل به اینجا مراجعه کنید.
منبع:فارس
211008