عقیق: حکیم الهی در اختتامیه همایش «ژئوپلیتیک شیعه» وضعیت تشیع را در چند مرحله بیان و تصریح کرد: آغاز تشیع مرحله اول است که از زمان خاتم الانبیاء شکل می گیرد و بعد از رحلت آن بزرگوار نهضت به یک سمت و سویی حرکت کرده و به مسائل امامت و مسائل پیرامون آن می پردازد، مرحله دوم قبض و بسط بود که با توجه به اینکه شیعه گسترش پیدا کرد اما فشارهای زیادی سبب شد آن بسط، محدود و تحت فشار دولت ها به حالت قبض برسد. مرحله سوم بسط بعد از قبض است که در قرن هایی شیعه توسعه و گسترش پیدا می کند، سهم جهان تشیع وعلمای شیعه در تولید علم و اندیشه و نقش آن ها در جهان اسلام کمتر از مذاهب دیگر نبوده است و تمدن بشری نقش بسزایی داشته است، آخرین مرحله آن نیز گسترش و توسعه تشیع است که با انقلاب اسلامی شکل می گیرد.
وی ادامه داد: در کشورهای آفریقایی خصوصاً غرب آفریقا آثار حضور تشیع به صدر اسلام برمی گردد. در کتابخانه های آن ها کتاب های زیادی از علمای شیعه نگهداری می شود، اگر آثار تشیع را در این کشورها بازیابی کنیم در می یابیم که حضور شیعیان در منطقه غرب آفریقا حضوری با سابقه و دیرین است، گرچه به دلیل کوتاهی هایی از هر دو طرف یعنی مناطق شیعه نشین و علمای شیعه و کوتاهی هایی که خود آن ها داشتند، در طول تاریخ و در بستر تاریخ آن آموزه های دینی شیعه را فراموش کرده اند.
حکیم الهی به نقش حوزه علمیه در معرفی تشیع اشاره کرد و افزود: بعد از انقلاب اسلامی تشیع به برکت حوزه علمیه قم و به طور ویژه جامعه المصطفی در تمام مناطق، شهرها و کشورهای آفریقایی و غیرآفریقایی گسترش پیدا کرد. پرچم پر افتخار مکتب اهل بیت در تمام شهرها و مناطق علمی امروز به احتزاز درآمده است. در بعضی از کشورها که تا دو دهه قبل عدد شیعیان به تعداد انگشتان دست بود امروز بیش از 10 میلیون شیعه دارند.
معاون فرهنگی جامعه المصطفی گفت: به دلیل پیروی اهل بیت از عقلانیت و برخورداری آنان از تفکر فلسفی شیعی، امروز شیعیان در هر کجای دنیا باشند به عنوان انسان های اندیشمند و صاحب فکر و اندیشه شناخته می شوند حتی در بعضی از این کشورها افرادی هستند که شیعه نشدند ولی برای اینکه به مخاطب خودشان تفهیم کنند اهل تحقیق و اندیشه هستند، می گویند ما شیعه هستیم و فعالیت خودشان را در مراکز علمی و همایش ها آغاز می کنند.
حکیم الهی در پایان گفت: کتاب های مختلفی در حوزه های مختلف شیعی خصوصاً در مناطق جغرافیایی نوشته شده است که اطلس شیعیان جهان ناقص است و عدد و آماری که از مراکز رسمی ارائه می شود که واقعی نیست و سعی و تلاش آن ها بر این است که این عدد و ارقام محدود ارائه شود. امیدوارم که این همایش گامی برای بازشناسایی و شناخت حوزه های جغرافیایی و جمعیتی، فکری تشیع باشد.
منبع:شفقنا
کدخبرنگار:212004