حجتالاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی، رئیس جامعة المصطفی(ص) العالمیه در خصوص فرارسیدن سالروز شهادت امام صادق (ع) گفت: یکی از مهمترین نقشهای امام باقر و امام صادق سلامالله علیهما در میان ائمه، نقش مستقیم و فعال علمی، فرهنگی، فکری و معرفتی بود. در واقع این دو امام بزرگوار با یک جهاد مستمر و خستگیناپذیر توانستند در میدان علم و معرفت اندیشه اسلامی، ذخایر بزرگی را تولید کرده و برای امت و جامعه اسلامی به یادگار بگذارند.
وی اظهار داشت: جهاد علمی این دو امام در آن عصر، امت اسلام را از افکار و اندیشههای وارداتی بینیاز کرد و از تهاجمات فکری و فرهنگی مصون ساخت و از طرف دیگر، راه و رسم خاندان پیامبر و معارف الهی و اهل بیت علیهمالسلام را برای مردم مجسم کرد لذا امام باقر و امام صادق علیهمالسلام برای انجام این رسالت، با توجه به روشهای متناسب آن زمان، دست به حرکت علمی زدند.
* مراکز علمی باید همانند امام صادق(ع) مشوق گسترش شاخههای علمی باشند
رئیس جامعة المصطفی(ص) العالمیه با اشاره به تربیت 4 هزار شاگرد از مکتب امام صادق(ع) به صورت مستقیم، یادآور شد: امروز اسامی بیش از دو هزار راوی و دانشمند در منابع تاریخی و روایی ما ثبت شده و موجود است، همچنین امام صادق(ع) در عرصه مناظره و احتجاج، آنچه که امروزه به عنوان کرسیهای نظریهپردازی و نقد گفته میشود موارد بسیاری را میتوان در این زمینه از ایشان ذکر کرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر امام ششم در قلمرو مختلف علمی، فراتر از مباحث فقهی و حدیثی و بلکه در زمینه موضوعات عقلی، کلامی، اعتقادی و همین طور، حوزههای علمی دیگر وارد شد که حاصل این میراث، هماکنون بیش از 40 هزار سند حدیثی و روایی از علوم و معارف است.
اعرافی در پاسخ به این سؤال که چگونه میتوان نهضت علمی قرن 21 را با تبعیت از سیره امام صادق(ع) پیش برد، تصریح کرد: در حال حاضر امت اسلامی و کشور ما برای احیای تمدن اسلامی به تولید، گسترش و رشد علمی نیاز دارد لذا توجه به چند نکته از سیره حضرت صادق(ع) میتواند برای ما راهگشا باشد.
وی توجه حوزههای علمیه و مراکز علمی دینی به رشد و گسترش معارف الهی و نشر اندیشه ناب و درست دینی را گام نخست در پیشرفت علمی ذکر کرد و گفت: مراکز علمی و دانشگاهی ما باید بدانند که به همه قلمروهای مورد نیاز جامعه و حوزههای مختلف علمی توجه کنند، یعنی اینکه همان طور که امام در عصر خودشان ترغیب کننده و مشوق گسترش همه شعب و شاخههای علمی بودند امروز ما نیاز داریم که در همه دانشها رشد پیدا کنیم.
* روح 100 رشتهای که جامعةالمصطفی برای یکصد ملیت در جهان ارائه میدهد، تعالیم و اندیشههایی است که از سیره امام صادق(ع) الهام گرفته است
رئیس جامعة المصطفی(ص) العالمیه اظهار داشت: با توجه به تاکید مقام معظم رهبری لازم است فضای گفتوگوهای علمی و مناظره را فراهم کنیم و همان طور که امام صادق (ع) در آن زمان در برابر افکار وارداتی و هجمههای علمی و فرهنگی بیرون جهان اسلام مقاومت داشته و روشنگری میکردند امروز ما نیز در برابر سیطره علمی غرب و تهاجم فکری و فرهنگی آنها باید ایستادگی کنیم.
وی، پرورش عالمان بزرگ و شخصیتهایی که در کنار علم دانش مقید به اخلاق و فضیلت باشند را بخشی از سیره علمی و درسهای امام صادق(ع) برشمرد که باید امروز از آن بهره برد و در ادامه عنوان کرد: البته شیوهها و روشها در عرصههای مختلف گوناگون است از این رو ما باید سیره امام صادق(ع) را مدنظر قرار داده و به تقویت بنیانهای علمی، فکری، معرفتی، فرهنگی و اخلاقی امت اسلام و کشورمان بپردازیم.
اعرافی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه یکی از ویژگیهای شاگردپروری امام صادق (ع) آمیختگی توأمان علوم پایه و علوم انسانی بود آیا جامعة المصطفی نیز در تربیت شاگردان تلاش میکند تا آنها را چند محوری تربیت کند، گفت: حوزه علوم پایه به طور مستقیم جزو مأموریتهای ما تعریف نشده است البته طلاب و دانشپژوهان فراوانی داریم که در آن حوزهها نیز تحصیل میکنند و ما اطلاعات پایه را در خصوص رشتههای درسی و در راستای آشنایی با حوزههای جدید علمی و معرفتی و داشتن دید جامع به تمام قلمروهای علمی را مورد توجه قرار دادهایم لذا جامعةالمصطفی(ص) بخشی از علوم اجتماعی و انسانی را با رویکرد اسلامی مدنظر قرار میدهد.
وی تصریح کرد: جامعةالمصطفی (ص) العالمیه به عنوان یک نهاد علمی بینالمللی ـ که بر آمده از تجربه کهن حوزههای دینی است ـ خود را وارث میراث امام صادق (ع) میداند و نشر دهنده معارف بلند اسلام و دیدگاههای اهلبیت علیهمالسلام است لذا بر اساس این مأموریت جامةالمصطفی تلاش میکند در دنیای امروز، اندیشههای ناب ائمه هدی را در قالبهای جدید و مناسب با نیاز امروز بازسازی کرده و در دنیا منتشر کند.
رئیس جامعة المصطفی(ص) العالمیه اظهار داشت: در حقیقت روح بیش از صد رشتهای که جامعةالمصطفی برای بیش از صد ملیت در جهان ارائه میدهد تعالیم و اندیشههایی است که از امام صادق (ع) الهام گرفته است و تمام برنامههای ما این هدفگیری را دنبال میکند که اندیشه ناب اهل بیت علیهمالسلام در تمام جهان احیا شود و تمام بشریت با این معارف بلند با رویکرد علمی، جامع و متوازن امام صادق (ع) آشنا شوند.
منبع: فارس