۰۲ آذر ۱۴۰۳ ۲۱ جمادی الاول ۱۴۴۶ - ۵۲ : ۲۳
در این محاوره امام سجاد(ع) با مرد شامی این نکته حائز اهمیت است که معاویه(لعنةالله علیه) طی حکومتی که بر اهل شام داشت، آنچنان حصر رسانهای انجام داده بود که حتی پیران آنها از اهلبیت(ع) شناخت کافی و لازم را نداشتند؛ همچنین معاویه که نزدیک به چهل سال بر شام و حومه آن سلطنت کرد، اهالی شام را دشمن اهلبیت(ع) تربیت کرده بود. از سوی دیگر اهالی شام تازه مسلمان بودند و از روزی که از مسیحیت به اسلام گرویده بودند، جز خاندان ابوسفیان و دست نشاندههای آنان که در این منطقه حکومت میکردند، کسی را نمیشناختند. لذا اسلام مردم شام، اسلامی بود که بنیامیه به آنها آموخته بودند. از این رو سختترین اوقات اسرای کاروان امام حسین(ع) در شام گذشت.
از این روز یزید ملعون که فرزند معاویه بود، از این جریان با خبر بود، لذا به عبیدالله دستور داد اسرا را از شام عبور دهند. عبیدالله بن زیاد پس از کسب تکلیف از یزید بن معاویه در خصوص اسرای کربلا، دستور اعزام آنها را به سوی شام صادر کرد؛ طبری مینویسد: «عبیدالله بن زیاد دستور داد زنان و کودکان حسین(ع) را آماده کنند و دستور داد طوق آهنین به گردن علی بن حسین(ع) نهادند. سپس آنها را همراه محفز بن ثعلبه عایذی و شمر بن ذی الجوشن روانه کرد که پیش یزید بروند».
اهلبیت(ع) در این اختناق سیاسی و اجتماعی بود که با خطبههای خود قلبهای منجمد شده و پر از حقد و کینه به خاندان وحی را تا حدودی جلا دادند.
منبع:تسنیم